IŞİD Esad'ın işkence yöntemlerini uyguluyor

Güncelleme Tarihi:

IŞİD Esadın işkence yöntemlerini uyguluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 16:22

Suriye'de şiddetin kaynağı değişiyor ancak içeriği değişmiyor. Bir zamanlar Esad rejiminin başvurduğu işkence yöntemlerini, şimdilerde IŞİD uyguluyor.

Haberin Devamı

İngiliz Telegraph gazetesinden Richard Spencer, Gaziantep'ten yazdığı haberinde IŞİD'in en korkunç işkence yöntemlerini anlattı.

Spencer'ın haberine göre IŞİD'in kontrol altında tuttuğu hapishanelerde uyguladığı işkence yöntemlerine Suriyeliler "Alman sandalyesi", "lastik", "uçan halı" gibi isimler vermiş. Son günlerde adı en çok duyulan işkence yöntemi ise "shabeh". Aslında kimse "shabeh" kelimesinin ne anlama geldiğini bilmiyor. Ancak işkencenin korkunçluğundan ve kelimenin Arapça hayalet kelimesini andırmasından ötürü, bu yönteme "hayalet" adı verilmiş. Önceleri Esad rejiminin şimdilerde ise IŞİD'in uyguladığı ifade edilen bu yöntem, kurbanın bileklerinden yükseğe asılmasına dayanıyor Bu korkunç yönteme maruz kalan üç kişiyle görüştüğünü anlatan Spencer, işkence kurbanlarının da bir "hayalet" gibi dolaştığını söylüyor.

Haberin Devamı

Haberde, Spencer'ın konuştuğu kurbanlardan biri olan Jimmy Shahinian, Suriye rejimi tarafından dört ay boyunca her dört günde bir "hayalet" yönteminin kendisine uygulandığını anlatıyor. Aynı yönteme maruz kalan bir başka kişi ise Hazm el Hüseyin. Ancak Hüseyin bu işkencenin kendisine IŞİD tarafından uygulandığını söylüyor. Spencer'ın konuştuğu üçüncü kişi ise sadece Samir adıyla bilinmesini istiyor ve hem Esad rejimi hem de IŞİD tarafından "hayalet" işkencesine maruz kaldığını anlatıyor.

Spencer'ın haberine göre "hayalet" her üç kurbanın üzerinde silinmesi zor izler bırakmış. Samir kas seğirmeleri yaşarken, Jimmy'nin kollarının yerinden çıktığı ve dört ay boyunca ellerini hissedemediği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!