Umut oran sosyalist enternasyonal başkan yardımcısı seçildi

Güncelleme Tarihi:

Umut oran sosyalist enternasyonal başkan yardımcısı seçildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 17:21

İSVİÇRE’nin Cenevre kentinde Sosyalist Enternasyonal’in Birleşmiş Milletler’de (BM) geleneksel toplantılarına devam etti. CHP temsilcisi İstanbul Milletvekili Umut Oran oy çokluğu ile başkan yardımcısı seçildi.

Haberin Devamı

Daha önce bu göreve yine CHP’den Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu da seçilmişti.

CHP, 1978’de Sosyalist Enternasyonal’e dönemin Genel Başkanı Bülent Ecevit zamanında üye olunmuştu. Sonra SHP’den Erdal İnönü de Genel Başkan yardımcılığı yaptı. Umut Oran bu görevden önce Sosyalist Enternasyonal’in Başkanlık Divanı’ndan sonraki en önemli organı olan Etik Komitesi’nin 15 üyesinden biriydi. Oran, Genel Başkan yardımcılığına seçildikten sonra şunları söyledi:

"Türkiye’nin özgürlük, demokrasi, sosyal, adalet yolundaki mücadelesi dünyadaki mücadelelerden bağımsız değildir. Başkan yardımcılığı görevini bu mücadelenin ortaklaştırılması yolundaki çabaları arttırmanın, sosyal demokrasi adına dünya ile birlikte yeni politikalar ve mücadele yöntemleri geliştirmenin bir aracı olarak kabul ediyorum. Beni bu onurlu göreve bizzat öneren Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’na çok teşekkür ederim amacım bu görevi layıkıyla temsil etmektir."

CHP, Sosyalist Enternasyonal’e 1978 yılında Bülent Ecevit başkanlığında girdi. Enternasyonal de bugüne kadar SHP’den Erdal İnönü, CHP den Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonra Umut Oran 4. Türk olarak başkan yardımcılığına 13 Aralık 2014’de Cenevre’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerine Konsey toplantısında oybirliğiyle 2 yıl için seçildi.

Sosyalist Enternasyonal’in Başkanlığını, İsmail Cem ile birlikte Türk-Yunan ilişkilerinin normalleşmesine önemli katkılarda bulunan eski Yunanistan Başbakanlarından Yorgo Papandreu yürütüyor. Dünya siyasetinin çok önemli partilerinin üye olduğu Sosyalist Enterasyonal’in gerçek ve onursal başkanlığını üstlenmiş isimler arasında Willy Brandt, İsveç eski başbakanı Olof Palme, Avusturya eski başbakanı Bruno Kreisky, Danimarka eski başbakanı Anke Jörgensen Neil Kinnock , Lionel Jospin, gibi önemli siyasetçiler bulunuyor. SE’nin Genel Sekreterliğini ise halen Şilili Luis Ayala yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!