Meclis’e MGK brifingi

Güncelleme Tarihi:

Meclis’e MGK brifingi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 13:49

MİLLİ Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu dün Meclis Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’na brifing verdi. Hacımüftüoğlu, Meclis’te bir ilki oluşturan brifinginde, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB) ilişkin bilgi verirken, “Biz mutfakta yemeği yaparız, nasıl yenileceğine karışmayız” dedi. Komisyonun dünkü basına kapal toplantısının başında verilen iki önergeyle, önce çaycılarla ses kaydı yapan personelin gizli olan toplantının yapıldığı salona giriş çıkış yapabilmeleri sağlandı.

Haberin Devamı

ÇAYCIYA ÖZEL İZİN
Komisyonun dünkü basına kapal toplantısının başında verilen iki önergeyle, önce çaycılarla ses kaydı yapan personelin gizli olan toplantının yapıldığı salona giriş çıkış yapabilmeleri sağlandı. İkinci önergeyle de komisyon çalışmalarında tutanak tutulması öngörüldü. Komisyon üyelerine MGK’ya ilişkin ayrıntılı sunum yapan Hacımüftüoğlu, sunumunun ardından da, “Hiçbir kurum Meclis’in üzerinde değildir. Bu MGK olsa bile. Bu nedenle tüm sorularınıza cevap vermek isterim” dedi. Milletvekilleri ağırlıklı olarak MGSB’ye ilişkin sorular yöneltti. Komisyon Sözcüsü AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, MGK kararlarının tavsiye niteliğinde olmasına karşın zaman zaman emredici niteliğe büründüğüne işaret ederek, hükümet değişikliğinde de bu kararların yine emredici niteliğinin sürüp sürmediğini sordu. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, paralel yapının birinci tehdip olup olmadığını sorarken, AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay da sözde soykırımın 100. yılı olan 2015 için bir hazırlık yapılıp yapılmadığını, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan da Adana ve Hatay’da durdurulan TIR'ları sordu.

ÖNYARGILARIM VARDI
Hacımüftüoğlu da vekilleri yanıtlarken, “Bu göreve gelmeden önce benim de önyargılarım vardı. Ama bunun böyle olmadığını gördüm. Devlet geleneği çok güçlü olan 81 yıllık bir kurumdur burası. Biz iki ayda bir toplanırız. Bir sonraki toplantıya kadar hazırlık yapar, gündemi belirleriz. Sonra Genel Kurmay Başkanına, ardından da Başbakana gider sunarız” dedi. AK Partili Can’ın, “Genelkurmay Başkanı’nın gündeme alınmasını istediği bir şeye Başbakan itiraz ederse veya tersi olursa ne olur?” sorusu üzerine, “Başbakanın dediği olur. Ama son söz her zaman Cumhurbaşkanı’nın olur” diyen Hacımüftüoğlu şu bilgiyi verdi:

MGSB CANLI ORGANİZMA
“MGSB’nde tehlike ve dehditten genel manada bahsedilir. Görevlendirilmesini, gruplandırılmasını Bakanlar Kurulu yapar. Somut ifade etmek gerekirse, biz mutfakta yemeği yaparız, sunumu ve nasıl yenileceğine biz karışmayız, buna Bakanlar Kurulu karar verir. Güvenliğe yönelik iç ve dış tehditlerin tamamı girer belgeye. 5 yılda bir yenilenir ama bu canlı bir organizmadır. Bakanlar Kurulu karar alırsa siyaset belgesi açıklanabilir, devlet sırrı değildir. Başka bazı ülkelerde bu belgeler gizli değildir. Ama onların da gizli olan unsurları açıklanmaz.”

YENİ OTURMA DÜZENİ İYİ OLDU
Zaman zaman sıkıntılar oluşturmasına karşın artık MGK kararlarının tavsiye niteliğinin içselleştirildiğini belirten Hacımüftüoğlu, MGK’daki yeni oturma düzeni için de, “değişiklikler iyi oldu, seçilmişler elbette ön planda yer almalıydı” dedi. Tırlarla ilgili konunun kendi alanlarına girmediğini de belirten Hacımüftüoğlu, son toplantıda siyaset belgesine ilişkin değerlendirme yapılmadığını söylerken, sözde soykırım iddialarıyla ilgili konunun ise ay sonundaki toplantıda ele alınacağı bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!