Almanya'da gençlikle ilgilenene devletten destek

Güncelleme Tarihi:

Almanyada gençlikle ilgilenene devletten destek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 13:04

Almanya’da zor şartlar altında çalışmalar yapan dernekler, özellikle gençlik çalışmaları için farklı kurumlardan bütçe alabiliyor.

Haberin Devamı

Almanya’da gençlere hizmet vermek için önemli çalışmalar yapan derneklerin en büyük sorunlarının başında maddiyat ve malzeme yetersizliği geliyor. Ancak gerekli çalışmalar yapılırsa derneklerin bu sorunu bir nebze olsun aşabilecekleri görülüyor.

Gençlik çalışması yapan derneklerin, bulundukları şehirlerde faaliyet gösteren ‘Jugendring’lerden veya sayısı yüzleri bulan vakıfların bu işler için ayırdıkları bütçelerden faydalanmaları mümkün.

Derneklerin Jugendring’lerden gençlik çalışmaları için yardım alabilmeleri için bu kurumlara üye olmaları büyük avantaj sağlayabilir. Üye olmak için aranan şartların başında da derneğin gençlik kolunun olması ve bu kolun da “Träger der freien Jugendhilfe” (Gençlik yardımı üstlenicisi) statüsü almış olması gerekiyor.

Derneğin bu kolunun gençler tarafından (26 yaş altı) ayrı bir yönetiminin olması ve bütçe kullanma haklarını kendi kararları ile belirlemeleri de derneğin alacağı yardımlarda muhatap alınmasını kolaylaştırabilir.

EYALET GENELİNDEKİ DERNEK YAPILANMALARINA ÖZEL TEŞVİKLER VAR

‘Bayerischer Jugendring’ (BJR) basın dairesi, göçmen kökenli vatandaşların derneklerinin de devletten yardım almaları için çocuklar ve gençlik yardımları konusunu ele alan 8. Sosyal Yasa Kitabının (SGB VIII) genel kurallarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti.

Bu yasaların 74. paragrafında, derneğin yapılacak çalışma için uzmanlık şartını yerine getirmesi, verilecek yardımı bu amaç doğrultusunda kullanılacağına garanti vermesi, toplumun yararına (gemeinnützig) olan hedefleri gütmesi, derneğin de yapılacak çalışma için bütçe ortaya koyması ve Anayasayı korumaya yönelik çalışmalar gibi şartlar yer alıyor.

Özellikle gençlerin dernek kurup müracaatlarda bulunmasının alınacak yardımlarda etkili olacağını kaydeden yetkililer, Bavyera’daki gençlik derneklerinin http://www.bjr.de/foerderung/massnahmen-aktivitaeten-projekte/integration.html adresinden teşvikler hakkında bilgi alabileceklerini belirtti.

BJR basın dairesi, eyalet genelinde organize olan gençlik derneklerine (Verband) ise daha farklı özel yardımlar olduğunu belirtti. Eyalet Jugendring’lerinin (Landesjugendring) Ana Komisyonunda (Hauptausschuss) yer alan ve eyalet genelinde faaliyet gösterdiği kabul edilen derneklere de özel yapılanma teşviki verildiği açıklandı. Bunun için bu derneklerin, dört yerel yönetimde (Regierungsbezirk), en az beş şehirde (Landkreis/kreisfreie Stadt) faaliyet göstermesi gerekiyor. Bavyera’da faaliyet gösteren dernekler bu konuda BJR çalışanı Helen Düll’den (duell.helene@bjr.de) ayrıntılı bilgi alabilir.

ÇEŞİTLİ AKTİVİTELER FİNANSE EDİLİYOR

Augsburg Jugendring Dernek Danışmanı Frank Brütting de Jugendring’lerin gençlerin çıkarlarını temsil ettiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde bir program düzenlediklerini hatırlatan Brütting, bu şekilde göçmen derneklerini finans konusunda bilgilendirdiklerini anlattı.

Belediye’den aldıkları bütçeyi kabul görmüş gençlik organizelerine tatil, boş zaman, hafta sonları ve eğitim aktiviteleri için dağıttıklarını anlatan Brütting, geçtiğimiz yıllarda daha fazla göçmen derneğini Jugendring’e aldıklarını anlattı.

VAKIFLARIN FİNANS KAYNAKLARI DA DEĞERLENDİRİLMELİ

Almanya’da vakıfların da bu bağlamda derneklere hatırı sayılır yardımları oluyor. Robert Bosch Vakfı ve Mitarbeit Vakfı, ‘Werkstatt Vielfalt’ projesiyle önümüzdeki Mart ayına kadar yapılacak başvurular için 7 bin Euro’ya kadar maddi yardımda bulunacak. Ayrıntılı bilgi, www.mitarbeit.de adresinden alınabilir.

Aktion Mensch Vakfı’nın, ‘Noch viel mehr vor’ projesine de https://www.aktion-mensch.de/50jahre/foerderaktion.html adresinden ulaşmak mümkün. Kreuzbergerkinder Vakfı da 10 bin Euro’ya kadar projelere bütçe verirken, Alman Çocuklara Yardım Atölyesi (Deutsches Kinderhilfswerk) yardım yapan vakıflar arasında.

Diğer vakıflar hakkında bilgiler, www.stiftungen.org adresinden alınabilir. Bavyera eyaletinde faaliyet gösteren dernekler, vakıfların maddi yardımları ve başvurular hakkında BJR danışmanlarından Astrid Weber’den (mail adresi: weber.astrid@bjr.de) bilgi alabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!