Arınç'tan Mısır ve Suriye çıkışı: 'Soğukluk gideriliyor'

Güncelleme Tarihi:

Arınçtan Mısır ve Suriye çıkışı: Soğukluk gideriliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 12:07

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan önemli bir dış politika çıkışı geldi. Arınç, Türkiye'nin hem Körfez ülkeleri, hem de Mısır ve Suriye ile "soğuklukların giderilmeye başlandığını" açıkladı.

Haberin Devamı

Arınç, dün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafınd düzenlenen 5. Boğaziçi Zirvesi’nin kapanış konuşmasında şöyle dedi:
"Biz komşumuz olan ülkelerle, bir taraftan Suriye'yle, bir taraftan İran ama geleneksel dostlarımız olan ve bugüne kadar hemen hemen her konuda müttefiklik duyguları içinde birlikte hareket ettiğimiz Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün gibi ülkelerle her konuda iyi ilişkiler kurmaya ve birbirimize her konuda yardımcı olmaya gayret ettik. Şunu açıkça itiraf etmem gerekir ki; son yıllarda Suriye'de başlayan, Irak'ta devam eden, Mısır'da kendini gösteren pek çok politik konularda bugüne kadar, saydığım ülkelerle (Suriye, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün) siyasi bakımdan ve ülkelerin yöneticilerinin birbirlerine olan tavrı bakımından bir soğukluk yaşanmış olabilir ancak biz dostuz, aynı zamanda kardeşiz. Türkiye ile bu ülkelerin arasında belli ve malum sebeplerle meydana gelen soğukluk süratle giderilmektedir.''

Haberin Devamı

"SİZE MÜJDELEYEBİLİRİM..."

Arınç, bu ülkelerle yaşanan sorunların giderilmesi konusunda "ıslak tülbent" örneği vererek, "Bizim Türkiye'de güzel bir tabirimiz vardır, 'ıslak tülbent, kuruyuncaya kadar geçer' yani tülbendin kuruması ne kadar çabuk oluyorsa inanın aramızda bu soğuklukların süratle giderileceğini sizlere müjdeleyebilirim. Dış politikamızda aldığımız kararlarla tekrar eski geldiğimiz noktayı büyük bir samimiyetle hep beraber bulacağız. Biz de Suriye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünü arzu ediyoruz" dedi.

Arınç şöyle devam etti;
"Türkiye'nin dış politikası, coğrafyamız kaderimizdir. Son yıllarda Suriye'de başlayan, Mısır'da kendini gösteren pek çok politik konuda ülkelerin yöneticileri arasında bir soğukluk yaşanmış olabilir ancak biz dostuz ve kardeşiz. Türkiye ile bu ülkelerin yönetimleri arasında belli nedenler arasında meydana gelen soğukluk 'ıslak tülbent kuruyunca geçer.' Aramızdaki bu soğukluğun süratle geçeceğini söyleyebilirim. Biz de istikrarı istiyoruz. Türkiye ile olan ilişkilerini askıya alanlar varsa hiç endişe etmeyin, herkes en kısa zamanda eskisinden daha iyi olacak."

Haberin Devamı

"İSLAMLA, İNSANLIKLA ALAKASI OLMAYAN KATİLLER SÜRÜSÜ.."

IŞİD'in Arapça yazılışının kısaltması olan DAİŞ'i kullanan Arınç, örgütü de ''İslamla, insanlıkla alakası olmayan katiller sürüsü" olarak nitelendirdi.
IŞİD ve benzeri örgütlerin bölgede hayat bulmasını istemediklerini de vurgulayana Arınç, şöyle dedi:
"Adında İslam kelimesi olmasına rağmen bırakınız İslamlıkla, insanlıkla bile alakası olamayan bu katiller sürüsüne siz hangi gözle bakıyorsanız biz de o gözle bakıyoruz. Terör örgütleriyle birlikte yapacağımız mücadelenin bu ülkelerimizin her birine huzur ve güvenlik sağlayacağını hep beraber göreceğiz. O sebeple hükümetlerin veya yöneticilerin tavrına bakarak Türkiye'yle olan ilişkilerini askıya alanlarınız varsa, tereddütte olanlarınız varsa hiç merak etmeyin, hiç endişe etmeyin her şey en kısa zamanda eskisinden daha iyi olacak.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!