Şiddetin beyaz yakalı kadınlara etkisi

Güncelleme Tarihi:

Şiddetin beyaz yakalı kadınlara etkisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 11:53

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından düzenlenen İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi kapsamında, Yakın İlişkide Şiddetin Beyaz Yakalı Kadın Çalışanlara ve İşletmeye Etkisi Araştırma Raporu açıklandı.

Haberin Devamı

Raporlama 1.715 çalışanla yapıldı. Katılımcılar ortalama 35 yaşında, üniversite mezunu ve çoğunlukla evli. Ankete katılan kadınların yüzde 30’dan fazlası yönetici konumunda. Rapora göre:

- Çalışan kadınlar son beş yılda eşlerinden veya birlikte olduğu kişilerden farklı sıklık ve türde şiddet içeren davranışlara maruz kalmış. Bunlar sosyal şiddet (yüzde 40), psikolojik şiddet (yüzde 35), ekonomik şiddet (yüzde 35) ve fiziksel şiddet (yüzde 8).

- Şiddete dair deneyim en çok arkadaş ve komşularla paylaşılıyor. Şiddete uğrayanların yüzde 30’u bu durumu kimseyle paylaşmadığını ifade ediyor. Kadınlarda şiddetin iş yaşamına etkisi en çok keyifsizlik ve yorgunluk hissi ile ortaya çıkıyor.

- Şiddet gören çalışan kadınların yüzde 30’u şiddet gördüğü için geçici olarak evini terk etmek zorunda kalıyor.

- Şiddet vakalarında destek alınması önerilen kurumlar arasında sosyal hizmet uzmanları ve kadın kuruluşları en önde geliyor. Şiddete uğrama durumunda en az başvurulan kişiler arasında şirketin insan kaynakları (yüzde 2,2) var. En çok başvurulan kişiler iş dışındaki arkadaşlar ve komşular (yüzde 43). Kadınların yüzde 45’i şiddete uğrarsa bunu yöneticileriyle paylaşmaktan utanacağını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!