Hırsız mıyız ihracatçı mı

Güncelleme Tarihi:

Hırsız mıyız ihracatçı mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2014 01:09

DAHİLDE İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gümrükten hammadde çekilişinde ve ihracatta kırmızı hat krizi yaşayan ihracatçı isyan etti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en az 1 milyar dolar kaybettiğini belirten İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “19 milyar dolarlık ihracat yapıp kaçakçı-hırsız muamelesi görmekten bıktık. Zorlu küresel rekabet koşullarına bir de gümrük işkencesi eklendi. Hırsız mıyız, ihracatçı mıyız? Önce ona karar versinler. ‘İki kaçakçı var’ diye Türkiye’nin ihracatçısına hırsız muamelesi yaparak kantarın topuzunu kaçıranlar bu vebalin altından kalkamazlar” dedi. Tanrıverdi bu uygulamalar yüzünden uzun bir aranın ardından hazır giyim ihracatının düştüğüne dikkat çekti.
Bugüne kadar görülmemiş bir uygulama ile DİR kapsamında ithal edilen hammaddelerin tamamının kırmızı hatta düştüğünü ve tüm ürünlerin kimyahaneye gönderildiğini ifade eden Tanrıverdi “10-15 günden önce mal çekemediğimiz için üretimde ciddi gecikmeler yaşıyoruz. İptaller başladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bülent Aymen:
İhracata darbe vuruyorlar

AKDENİZ Ağaç ve Orman ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Bülent Aymen, gümrüklerde yaşanan kaçakçılık olaylarının önlenmesi adına ihracatçıların zan altında kaldığına değinerek, “Yakalanan ürünler iç piyasada tüketilmek üzere getirilen ürünler. İhracat ile bağlantıları yok. Kaçakçılığı önlemek adına yüzde 100 kontrol getirilmesi, tüm işlemleri kırmızı hatta düşürüyor. TIR’lar 15–20 gün bekliyor. Çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. İhracata darbe vuruyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!