İnşaata ‘dur’ demek olmaz

Güncelleme Tarihi:

İnşaata ‘dur’ demek olmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 01:48

CUMHURBAŞKANI Erdoğan “Sanayi ilerlesin, ama inşaat sektörü de ilerlesin. İnşaat sektörüne ‘dur’, sanayiye ‘ilerle’ derseniz, orada çöküntü başlar. Bizim için emek yoğun olan sektör inşaat sektörüdür” diye konuştu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan inşaat sektörüne asla ‘dur’ demediklerini, ‘yürüyün’ dediklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu ve 365 oda ve borsa başkanını kabul eden Erdoğan ekonomiyle ilgili mesajlar verdi. Erdoğan, “İnşaat sektörünün başını TOKİ çekti ama özel sektörde de inşaat sektöründe yoğun bir hareketlenme oldu. Ancak acaba inşaat sektörüyle sanayi de ileri teknoloji arasında bir fark olmalı mı? Hayır, o da ilerlesin, ama inşaat sektörü de ilerlesin. İnşaat sektörüne ‘dur’, sanayiye ‘ilerle’ derseniz, orada çöküntü başlar. Bizim için emek yoğun olan sektör inşaat sektörüdür. Buna dikkat etmemiz lazım. Türkiye’nin kentsel dönüşümlerle birlikte çok farklı bir şekilde bu sektörü ayakta tutması gerekir. Kimse kalkıp sanayiyi ‘durdurun’ demiyor ki. İleri teknoloji bizim için olmazsa olmaz. Ama birine ‘dur’ birine ‘git’ dersen olmaz, bunlar at başı yürümesi lazım” dedi.
Erdoğan, 12 yıl önce devletin borçlanma faizinin yüzde 63, enflasyonun da yüzde 30’larda olduğunu, büyük mücadeleler, kavga ve gürültüyle bu rakamları tek hanelere indirdiklerini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

VAY HALİMİZE

Haberin Devamı

“Peki şu andaki rakamlar gerek faiz, gerek enflasyon için yeterli mi? Bunun daha da düşmesi lazım. Çünkü, eğer ülkemde yatırımlar artarsa bizim için huzur var. Eğer biz bu yatırımları artıramazsak, üretim sağlayamazsak, istihdamı artıramazsak vay halimize. Başbakanlığım döneminde, dünya krizi yaşarken araştırın, inceleyin biz yatırımlara asla ‘dur’ demedik, yatırımlarımıza aynen devam ettik. Niye? Çünkü o kriz döneminde siz yatırımları durduracak olursanız orada bitersiniz.

DUR DEMEYECEĞİZ

Şu anda Türkiye, asla yatırımlarına ‘Dur’ demeyecek. ‘Dur’ dememesi çin yüksek faizin olmaması gerekir. Yatırımcı, girişimci ancak düşük faizle kredi alacak ki yatırımını yapsın, üretimini yapsın. Çünkü biz ihracata dayalı bir ekonomiyi baştan itibaren benimsedik. Onu benimsediğimiz içindir ki göreve geldiğimizde 36 milyar dolar olan ihracatımız, şu anda 157-158 milyar dolara geldi. Yeterli mi? Yeterli değil, bunun daha da artması lazım. Bizim yatırımlarımızın asla durmaması lazım. Bu yatırımlarla beraber o zaman üretim, istihdam bütün bunlar artacak ve bütün bunların artmasının yanında bir defa girdi maliyetleri de ciddi manada düşmüş olacak. Bunları göremiyorsak vay halimize yandık. Bunu görmemiz lazım.

Haberin Devamı

Babacan sanayiye dönüş istemişti

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ın geçtiğimiz aylarda inşaat sektörü ile ilgili açıklamaları tartışma yaratmıştı. Sanayinin toplam milli gelirden aldığı payın düştüğünü açıklayan Babacan, bir başka alanda daha kolay para kazanma ihtimali olduğunda sermayenin oraya kaydığından yakınmıştı. Babacan, “Biz sadece sanayimizin önünü açmak değil, diğer taraftaki aksaklıkları da gidermek zorundayız ki sermaye ‘oraya mı, buraya mı gideyim’ kararını sağlıklı verebilsin. Aksi halde üretmeden, taşa toprağa para harcayan bir ekonomi oluyoruz” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!