Vekillere ömür boyu kırmızı pasaport

Güncelleme Tarihi:

Vekillere ömür boyu kırmızı pasaport
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 01:26

Türk Parlamenterler Birliği’nin (TPB) girişimiyle harekete geçen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis raflarında bekleyen TBMM Üyeliği Kanun Teklifi’nin seçimden önce yasalaştırılması amacıyla partilerin temsilcileriyle görüştü.

Haberin Devamı

Milletvekilleri için ‘mezara kadar statü’ olarak nitelenip daha önce tartışma konusu olan teklif, iki kademeli bir ücret sistemiyle vekillerin maaşlarında dolaylı bir artış da öngörüyor. TPB Başkanı Nevzat Pakdil ise “İçinde milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili hiçbir şey yok, sadece statülerini belirlemiş olan bir kanun” dedi.

MAAŞLARA ZAM

Buna göre, milletvekillerinin 14 bin lira dolayındaki maaşları 2015’ten itibaren 15 bin liraya yükselecek. Ayrıca emeklilik hakkı olan milletvekillerine 8 bin 190 lira ödenecek. 536 milletvekilinden yaklaşık 400’ünün maaşı 23 bin lira dolayında olacak. Milletvekilleri, en az 2 yıl TBMM üyesi olmaları ve geçmişteki hizmetleriyle 25 yılı doldurmaları halinde emekli milletvekili aylığı almaya hak kazanıyorlar. Genel Kurul’un gündemine gelen yasa teklifine göre ise TBMM üyelerinin aylık ödenekleri, başbakanlık müsteşarı maaşından az olmayacak. Ayrıca müsteşara tanınan mali ve sosyal haklar vekillere de verilecek. Milletvekillerine aylık ödenek tutarının yarısı kadar ‘yolluk’ verilecek. Bu durumda milletvekilleri, başbakanlık müsteşarının eline geçenden en az 1.5 kat fazla gelir elde edecek. Müsteşarın 2015 maaşı 10 bin 700 lirayı bulacağından emekli olmayan bir milletvekili en az 16 bin lira alacak. Emekli vekiller için üzerine emekli aylığı eklenecek.

Haberin Devamı

FAZLA ÖDEME KALACAK

Teklifin diğer maddelerine göre, cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimlerin yapılması halinde milletvekilinin önceden aldığı 3 aylık ödenek ve yolluklar geri alınamayacak. Eski milletvekilleri ile mevcut milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal tesis ve imkanlarından, bu kurumların en yüksek yöneticilerinin tabii olduğu koşullarda yararlanacaklar. Eski vekiller, yasama, ödenek ve yolluk, TBMM Genel Kurulu ve parti grup toplantılarına girme hakları dışında kalan ve TBMM üyelerine tanınan bütün haklardan yararlanacaklar.

HARÇSIZ SİLAH RUHSATI

Kadın milletvekilleri, doğumdan önce ve sonra toplam 16 hafta analık izni kullanacaklar. Çoğul gebelik durumunda bu süreye 2 hafta eklenecek. Görevdeki milletvekilinin ölümü halinde Başbakanlık müsteşarı maaşının 12 katı (127 bin lira), emekli milletvekilinin ölümü halinde 6 katı ölüm yardımı yapılacak. Milletvekilleri ve eşleri ömür boyu diplomatik pasaport taşıyacak. Mevcut ve emekli milletvekilleri ile eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar da öğrenime devam eden çocuklarına 25 yaşına kadar diplomatik pasaport verilecek. Milletvekillerine verilen silah ruhsatında süre sınırı olmayacak. Silah ruhsatlarından hiçbir şekilde vergi ve harç alınmayacak. Eski milletvekilleri için valinin organizasyonuyla defnedileceği ilde resmi cenaze töreni yapılacak.

Haberin Devamı

TRAFİKTE AYRICALIK

Milletvekillerinin resmi ziyaret ve programları sırasında kullandıkları araçlar, Trafik Kanunu’nda itfaiye, cankurtaran ve polis araçlarına tanınan geçiş üstünlüklerinden yararlanacak. Milletvekilini taşıyan araç, Trafik Kanunu ve yönetmelikte yazılı trafik kısıtlama ve yasaklarından hiçbirine bağlı olmayacak.

PROTOKOL SIRASI

Başkent protokolünde, kuvvet komutanlarından sonraki sırada milletvekilleri yer alacak. Milletvekillerinin taşıdıkları unvanlara göre kendi aralarındaki sıralama da şöyle olacak: TBMM Başkanvekilleri, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları, TBMM katip üyeleri, idare amirleri ve ihtisas komisyonu başkanları, TBMM’de temsil edilen partilerin genel başkanları, partilerin grup başkanları ve grup başkanvekilleri, TBMM’de grubu bulunan partilerin genel başkan yardımcıları, TBMM’de grubu bulunan partilerin genel sekreterleri ve TBMM üyeleri.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!