Rum lidere ‘geçmiş olsuna’ gidelim

Güncelleme Tarihi:

Rum lidere ‘geçmiş olsuna’ gidelim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 01:16

Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı için Selanik’e giden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Venizelos’a ABD’de kalp ameliyatı olan Rum Lider Anastasiadis’i dönünce birlikte ziyaret etmeyi önerdi.

Haberin Devamı

ANKARA, Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Yunan mevkidaşına, “Birlikte önce Kıbrıs Rum Kesimi’ne gidelim, oradan da KKTC’ye geçelim” teklifine yeni bir öneri daha ekledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’a New York’ta tedavisi devam eden Rum Lider Nikos Anastasiadis’i adaya dönünce birlikte ziyaret etme teklifinde bulundu.

Çavuşoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği 31. Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için dün Yunanistan’ın Selanik kentindeydi. Çavuşoğlu, toplantı öncesinde Venizelos’la çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Diplomatik kaynaklar görüşmede Kıbrıs konusunun önemli bir yer tuttuğunu belirtti. İki bakan, özellikle adada yeniden dondurulan müzakere sürecine yönelik, “Gerginliği ortadan kaldıralım” görüşünde mutabık kaldı. Çavuşoğlu Venizelos’a “Gelin, Anastasiadis’i beraber ziyaret edelim” önerisinde bulundu. Venizelos da “Çok iyi bir fikir” yanıtını verdi. Kıbrıs Rum Kesimi Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin sondaj çalışmasına müdahalede bulunduğunu belirterek masadan kalkmıştı.

Haberin Devamı

Türkiye’de olumsuz makale çıkmadı

İki bakan geçtiğimiz günlerde toplanan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ilişkilere sinerji kazandırdığı konusunda mutabık kaldı. Venizelos toplantıya ilişkin, “Yunan basınında da büyük ilgi gördü, olumsuz sadece bir iki makale çıktı” derken, Çavuşoğlu, “Bizde olumsuz bir makale çıkmadı” dedi. Dünkü görüşmede bölgesel konular ve IŞİD’le mücadele konuları da ele alındı. Öte yandan Çavuşoğlu’nun önerisi Yunan medyasında ses getirdi. Atina ve Rum Kesimi’nde Türk Dışişleri Bakanı’nın Yunanlı mevkidaşına önerisinin Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıyacağı anlamına geldiği” yorumları yapıldı.

Alın güven arttırıcı önlem

Venizelos görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu şunları söyledi: “Kıbrıs konusunu nasıl çözebiliriz, masaya nasıl tekrar getirebiliriz ve iki tarafın da haklarını koruyarak sondaj çalışmalarını nasıl yapabiliriz, bunları da konuştuk. Sevgili dostum Venizelos’a, ‘Adaya ne zaman gidiyoruz birlikte. Bakanlar olarak biz gidip iki tarafı ziyaret edelim. Bu arada ABD’de kalp ameliyatı geçiren Anastasiadis’i de ziyaret ederiz. ‘Geçmiş olsun’ deriz teklifini ilettik. Anastasiadis benim kişisel dostum. Adada kalıcı bir çözüme ulaşmak ve gazın sondajını kim yapacak tartışmalarını ortadan kaldırmak... Guven artırıcı önlemse bu da güven artırıcı önlem.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!