Al evimi ver evini

Ömrümüz çıkamadığımız seyahat planlarıyla geçiyor:

Haberin Devamı

Dünya turu, Paris kaçamağı, İtalyan lezzetleri, dünya kazan biz kepçe halleri... Bunları otellere servet ödemeden, turist kafasından çıkarak yapmak mümkün mü? Ev değişim sistemiyle, evet


Diyorum ki yeni yıla Paris’te girelim... Bu kış Avrupa’da kayak yapalım... Uludağ kesmez, Alpler’e çıkalım... Emekli olunca Roma’da aşk tazeleyelim... Çocuklar yurtdışında okuyor, küçük bir baskın yapalım... Ama çocukların evi nohut oda bakla sofa. E otellere de servet harcamayalım... En iyisi ev değişim sistemleriyle otel parasını cebe atalım, biz mis gibi evlerde kalalım. Homelink, bu sistemlerden biri. 90’dan fazla ülkeye Homelink’le seyahat etmek mümkün.
Peki sistem nasıl çalışıyor? İsterseniz ‘potansiyel üye’ olabiliyorsunuz ancak iletişime geçemiyorsunuz. Ev değiştirmek için ya üç aylık geçici üyelik alıyorsunuz ya da yıllık 100 Euro ödeyerek sisteme dahil oluyorsunuz. Ve başlıyorsunuz dünya turuna. Üye olduktan sonra evinizin, yazlığınızın, aracınızın, teknenizin, neyi değiş tokuş yapmak istiyorsanız onun fotoğraflarını çekiyorsunuz, tüm detaylarıyla dürüstçe anlatıyorsunuz. Gitmek istediğiniz ülkenin, şehrin bilgilerini siteyle paylaşıyorsunuz. Gelen teklifleri değerlendirmeye başlıyorsunuz.
Teklifler geldi... Ancak gözünüz gibi baktığınız eşyalarınız, yatağınız, yorganınız, dededen miras takımlarınız ya zarar görürse? Onu da kafanıza takmıyorsunuz. Arzu ederseniz çok değerli eşyalarınızı bir odaya kapatıyorsunuz. Zaten partnerinizle aranızda küçük bir sözleşme yapıyorsunuz. Daha büyük endişeleriniz de varsa evi sigortalatıyorsunuz.
Şu anda bu sisteme 90’ı aşkın ülkeden 20 binin üzerinde üye kayıtlı. Farklı ülkeden insanlarla aynı anda evleri değiş tokuş ediyorsunuz. Siz onların evinde misafir oluyorsunuz onlar da sizin evinizde. Ev kirası yok, telefon, elektrik, su faturası yok... Üstelik ne kadar kalacağınıza birlikte karar veriyorsunuz. Ama ikinci bir eviniz, yazlığınız, devre mülkünüz varsa ‘eşzamanlı olmayan’ ev değişimi de yapabilirsiniz. Bir tek ev mi? Dilediğiniz her şeyi değiştirebilirsiniz. Arabayı, yatı kim bilir belki de hayatı... Seçim size kalmış.

Haberin Devamı

Şatodan şaleye

Haberin Devamı

150 ülkede 55 binin üzerinde ev seçeneği sunan Home Exchange özellikle kayakseverler için farklı şale alternatifleri sunuyor. (www.homeexchange.com.tr)
Sadece ev sizi kesmiyor, St.Tropez’de bir villada ya da Toskana’da müsait bir şatoda kalmak istiyorsunuz. 34 bin şehirde temsilcisi olan Airbnb imdadınıza yetişiyor. İster stüdyo daire ister malikâne, muhtelif fiyat aralıklarıyla sizi bekliyor. (www.airbnb.com.tr)
Eve değil, sadece yatacak bir yere ihtiyacınız var. Bütçeniz de 0 TL.
Bir konukseverlik ağı olan
couchsurfing.org’a göz atın.
Burada sizi gittiğiniz
yerde ağırlamayı ve
konaklatmayı kabul eden
‘gönüllü’ ev sahiplerini
bulacaksınız.

Haberin Devamı


Kaç çeşit ev değişimi var?

Eşzamanlı ev değişimi: Aynı zamanda evleri değişiyorsunuz. Konaklama süresine birlikte karar veriyorsunuz.
Birlikte misafirlik: Ev sahibiyle aynı evi paylaşmak. Siz onlara misafir oluyorsunuz onlar da uygun olduğunuz bir tarihte size.
Misafir kabul eder misiz? Geçiyorken uğrayabilirsiniz… Birkaç günlüğüne bedava konaklama…
Üyeler evinizi beklesin: Uzun süreli tatile gidiyorsunuz, bahçeniz var, kediniz, köpeğiniz var… Gözünüz arkada kalmasın Homelink üyesi siz tatildeyken misafiriniz oluyor hem tatil yapıyor hem de evinize bakıyor.

Yazarın Tüm Yazıları