Tüketicilere elektrik aboneliği uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Tüketicilere elektrik aboneliği uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 14:24

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, elektrik dağıtım şirketlerinin tüketicilere kullanım sözleşmesini üzerlerine almaları için mektup gönderdiğini belirterek, aksi durumun tespiti halinde enerji hizmetinin kesilmesi ve kesme-bağlama ücretinin 5 katı tutarında cezaödenmesinin söz konusu olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, yasa ve yönetmeliklere göre tüketicilerin elektrik perakende satış sözleşmesini üzerlerine almaları gerektiğini kaydetti.

Dağıtım şirketlerinin konuyla ilgili tüketicilere uyarı mektubu gönderdiğine dikkati çeken Yıldız, şu bilgiyi paylaştı:

"Elektrik aboneliğini kendi üzerine almaları zorunluluk olup, uyulmadığı takdirde yaptırım ve cezalarla karşı karşıya kalınabilir. Başka abone adına düzenlenen faturaları ödemek suretiyle elektrik kullanılması, 'usulsüz tüketim' anlamına gelmektedir. Bunun tespiti halinde tüketicinin elektriğinin kesilmesi yanında, kesme-bağlama ücretinin 5 katı tutarında ceza ödemesi söz konusu olacaktır. Bu durum tespit edilmeden önce tüketiciler ilgili tüzel kişilere başvurmalı ve abonelik sözleşmesi yapmalıdır. Abone değilseniz itiraz edemezsiniz. Başvuru tarihinden önceki usulsüz kullanım sebebiyle tüketicilere yaptırım ve ceza uygulanmayacaktır."

Haberin Devamı

Sözleşmesi üzerine olmayan tüketicilerin hatalı fatura ve faturaya yansıtılan kayıp kaçak bedeline itiraz edemeyeceklerine dikkati çeken Yıldız, "Bu sebeple tüketicilerin elektrik perakende satış sözleşmesini kendi üzerine almaları yararlarına olacaktır. Elektrik aboneliğini üzerine alacak tüketicilerin zorunlu deprem sigortası yapma zorunluluğu bulunduğundan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) poliçelerini ya da poliçe numaralarını yanında bulundurmaları gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, iş yeri ya da hanenin kiralık olması durumunda mülk sahibinin T.C. kimlik ya da tüzel kuruluşun vergi numarasının bildirilmesi gerektiğini aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!