Boyner Büyük Mağazacılık hisseleri işlem sırasına kapandı

Güncelleme Tarihi:

Boyner Büyük Mağazacılık hisseleri işlem sırasına kapandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 01:48

Hafta başından beri olağandışı fiyat hareketlerinin olduğu Boyner Büyük Mağazacılık'ın hisse işlem sırası kapandı. Hafta başından bu yana yüzde 65 prim yapan Boyner Büyük Mağazacılık hisselerinde yarından itibaren 15 gün brüt takas uygulaması yapılacak. Böylece şirket hisselerinde 15 gün boyunca açığa satış ve kredili alım yapılamayacak.

Haberin Devamı

Konu ile ilgili Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklamada " Daha önce 09/12/2014 tarihinde işlem sırası durdurulan pay işlem sırası, anılan payın piyasasında olağandışı hareketlerin devam etmesi nedeniyle Borsa İstanbul Otomatik Seans Durdurma Sistemi tarafından bu kez gün sonuna kadar ikinci defa durdurulmuş olup, Borsamız bünyesindeki piyasaların açık, düzenli ve dürüst çalışmasını sağlamak üzere sözkonusu payda, tedbir olarak;

* İkinci durdurmanın gerçekleştiği günü ( 12/12/2014 ) takip eden iş gününde gerçekleştirilen işlemlerden başlamak üzere 15 takvim günü süreyle brüt takas uygulamasına geçilmesi,

* Bu süre içinde aracı kurum ve yatırımcı bazındaki takas alacaklarının takas süresinden sonra dağıtılması, kararlaştırılmıştır" denildi.

Haberin Devamı

4 GÜNDE YÜZDE 65 ARTIŞ

Boyner Büyük Mağazacılık hisseleri hafta başından bu yana yüzde 65 prim yaparken, hisselerin işlem hacmi de kısa vadeli ortalamaların üzerinde yer alıyor.

Hisseleri 15 işlem günü için brüt takas uygulamasına geçen Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş’nin piyasa değeri 634 milyon TL seviyesinde.

HİSSELER İŞLEME OTOMATİK DURDURULUYOR
Borsa İstanbul'un internet sitesine göre 10 Ocak 2011 tarihinde devreye giren Borsa İstanbul Otomatik Sıra Durdurma Sistemi, Pay Piyasasında ortaya çıkan anormal hareketler konusunda yatırımcıların dikkatini çekerek tedbirli davranmalarını temin etmek amacıyla geliştirildi. Bu sistemin iki aşaması bulunuyor. Birinci aşamaya "ilk durdurma adı veriliyor. Bir hisseye anormal fiyat ve miktar hareketi meydana geldiğinde o payın sırası sistem tarafından önceden belirlenmiş bir süre için otomatik olarak durduruluyor. Ancak anormal fiyat ve miktar hareketi birinci durdurmanın ardından işleme açıldıktan sonra devam etmesi durumunda ikinci durdurma ve brüt takas uygulamasına geçilebiliyor. Bu uygulamada hisseler yine sistem tarafından gün sonuna kadar durduruluyor ve yeni bir tedbir olarak ertesi gün işlemlerinden başlamak üzere brüt takas uygulamasına geçiliyor. Boyner Büyük Mağazacılık için ikinci durdurma bugün gerçekleştiği için 15 gün süreyle brüt takas uygulaması gerçekleşecek.

BRÜT TAKAS NEDİR?
Hisse fiyat hareketlerindeki olağanüstü dalgalanmayı önlemek amacıyla uygulanan brüt takas uygulamasında hisselerde alım satım emirleri 2 işlem gününde gerçekleşebiliyor. Böylece bu uygulama kapsamındaki hisseler diğer hisseler gibi gün içinde sınırsız şekilde alınıp satılamıyor. Ayrıca bu kapsamdaki hisseler için kredili alım ya da açığa satış gerçekleştirilemiyor.

YÜZDE 3'Ü HALKA AÇIK

Boyner Mağazacılık'ın yaklaşık yüzde 3'ü halka açık durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!