Aile hekimleri iş bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Aile hekimleri iş bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 11:22

Aile hekimleri, çalışma saatleri ve nöbet sistemini protesto amacıyla bugün iş bıraktı. Muayene için aile sağlığı merkezlerine gelenler, geri dönmek zorunda kaldı. Yeni doğan bebeği kontrol için getiren baba, merkezin kapalı olduğunu görünce tepki gösterdi. Sağlık Bakanlığı müsteşarı da eylem için yorum yaparak, 'Bu bir nöbet, gece acili değildir' dedi.

Haberin Devamı

Bugün iş bırakan aile hekimi ve sağlık çalışanları İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önündeki eylemin ardından genelgenin iptali için müdürlüğe dilekçe verdi. Genelgeye tepki göstererek bugün 1 günlüğüne iş bırakan aile hekimi ve aile sağlığı merkezi çalışanı yaklaşık 100 kişi, saat 14.00'te Zeytinburnu'ndaki İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplandı. İstanbul Tabip Odası, Aile Hekimleri Derneği Federasyonu, SES İstanbul Şubeleri ve Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası'nın da destek verdiği eylemde, topluluk, “Hafta sonu ve hafta içi esnek çalışmaya hayır", “Aile hekimliğime dokunma", “Aile hekiminden dolgu malzemesi olmaz", “Artık yeter" yazılı döviz ve pankartlar açarak, “Angarya nöbeti, gelsin bakan tutsun", “Nöbete hayır" ve “Bakan istifa" sloganları attı.

Haberin Devamı

"22 BİN HEKİM VE HEMŞİRENİN DİNLENME HAKKI YOK SAYILIYOR"

Aile Hekimleri Derneği Federasyonu adına açıklama yapan Dr. Esin Şener, sağlık çalışanlarının angaryalar nedeniyle hastalara yeterli sağlık hizmeti verememelerinin yanı sıra, kendi özel hayatlarına da vakit ayıramadıklarını dile getirerek, “Ülkedeki tüm kamu kurumları haftada 40 saat çalışırken, bizlerin daha fazla işbaşında olmamız nasıl beklenmektedir? Sağlık Bakanımız 'Aile hekimleri sizlere daha çok vakit ayıracak' söylemlerini yaparken, sistemin içinde çalışan 22 bin hekim ve hemşirenin dinlenme hakkını yok saymaktadır. Bu ülkedeki her çalışan gibi bizlerin de bir ailesi ve sosyal yaşamı, yani dinlenme hakkı vardır" diye konuştu.

“SAĞLIK BAKANLIĞI'NI UYARIYORUZ"

İstanbul Tabip Odası ve SES İstanbul Şubeleri adına açıklama yapan Dr. Ayten İnan da, "Sağlık Bakanlığı'nı buradan bir kez daha uyarıyoruz; ASM çalışanlarının yitirilmiş temel hakları üzerine yenilerini ekleyerek, haftada 40 saat çalışma üzerine, hafta sonları ve hafta içleri esnek çalışma dayatmalarından vazgeçin" dedi.

"YAKLAŞAN GENEL SEÇİMLER İÇİN…"

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası adına açıklama yapan Mehmet Suözü de, “Sağlık Bakanlığı, yaşanan onca ücret kaybı, baskı, şiddet ve mobbinge karşı azimle hizmet yürütmeye çalışan 1. basamak sağlık çalışanlarını, yaklaşan genel seçimler için feda etmeyi göze almıştır. Aslı ve özü 'koruyucu sağlık hizmetleri' olan çalışma alanımızı, özellikle toplumumuzun geleceğini güvence altına alma sorumluluğundan ötürü feda ettirmeyeceğimizi, sonuna kadar direneceğimizi ilan ederiz" diye konuştu.
Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları, konuşmaların ardından, genelgenin iptali için İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne dilekçe verdi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı ile ülke genelinde hizmet veren 22 bin aile hekimi arasında ‘Cumartesi krizi’ yaşanıyor. Bakanlık, ‘Cumartesi günleri de nöbet tutacaksınız’ derken aile hekimleri, uygulamayı eski sağlık ocağı sistemine dönüş anlamına geldiğini belirterek bugün ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun ‘Taviz yok’ açıklamasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer, “Biz de aile hekimliğinden taviz vermeyeceğiz. Aile hekimliğini sonuna kadar savunacağız." dedi.

Aile hekimleri iş bıraktı

"SAĞLIK BAKANI MESAİ SAATİMİZİ BİLE YANLIŞ BİLİYOR"

Haberin Devamı

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan doktor, hemşire ve ebeler, aile hekimlerinin Cumartesi günü nöbet tutmasını öngören uygulamayı protesto etti. Yağmur altında gerçekleşen protesto eyleminde konuşan AHEF Genel Başkanı Dr. Murat Girginer, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun aile hekimlerinin nöbet uygulamasından taviz verilmeyeceğine yönelik açıklamalarını değerlendirdi. Tabip Odası ve Türk Sağlık-Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde konuşan AHEF Genel Başkanı Dr. Murat Girginer, şunları kaydetti: "Daha önce aile hekimlerinin nöbetleriyle ilgili Sağlık Bakanı’nın söylediği ‘aile hekimlerini acilde eğiteceğiz’ diyerek yola çıkıldı. Daha sonra ‘aile hekimlerine acilde ihtiyaç var’ ve sonrasında, baktılar aile hekimleri acilde nöbet tutmuyor ‘Aile hekimlerinin 24 saat çalışmaya zorundadır, nöbetsiz aile hekimi olmaz’ açıklamasından sonra şimdi yeni bir şey, ‘aile hekimlerini ailelerle daha çok bir araya getirmek istiyoruz’ deniliyor. Biz aslında ailelerle daha çok bir araya geliyoruz ama Sağlık Bakanı ne mesai saatlerimizin farkında, 08.00 ile 16.00 olduğunu söylüyor. Bizler, 08.00 - 17.00 saatleri arasında birinci basamak aile sağlığı merkezlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerinde halkımıza laikiyle sunuyoruz. Halkımızın memnuniyeti de bunu gösteriyor. Türkiye genelinde halkın aile hekimlerinden memnuniyet oranı en çok memnuniyet yüzde 78 ile aile hekimliğinde. Ama hekimlere sorarsanız, hekimlerin yüzde 90’ı bu işten memnun değil. Aile sağlığı merkezleri sayın Bakanın söylediği gibi acil hizmetlerinin sunulduğu yerler değil, ne tıbbi olarak ne de personel olarak yeterlidir. Halkı buraya yönlendirmeye çalışması son derece büyük bir tıbbi hatadır. Olacak sorumlulukları da tamamıyla Sağlık Bakanı’nın taşıyacağını ifade ediyoruz."

Haberin Devamı

AİLE HEKİMLİĞİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ

Aile sağlığı merkezlerinin 7/24 çalışan ATM’ler olmadığını belirten Girginer, şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı'nın bizi bir banka memuru, tapu memuru gibi çalıştırmaya çalışmasından son derece hicap duyuyoruz. Sayın Bakanın bize taviz vermeyecek şekilde ‘Cumartesi günü çalışacaksınız’ şeklinde zorlamasına cevap veriyoruz. Biz de aile hekimliğinden taviz vermeyeceğiz. Aile hekimliğini sonuna kadar savunacağız. Çünkü; Sağlık bakanını yaptığı açıklamalarla iki senedir nöbetle başlayan, daha sonra uzatılmış mesai şeklinde aile sağlığı merkezlerinde herkesin kendi aile hekimin değil nöbetçi hekimden hizmet alması, eki sağlık ocağı sistemine dönüştür. Biz de halkın eski sağlık ocağı sistemindeki gibi sıralara kimin kim olduğunu bilmeden, ilaçlarının ismini bilmeden hizmet almasını istemiyoruz. Çünkü Aile hekimliği koruyucu sağlık hizmeti niteliğinde olan tedavi amaçlı hizmettir. Dolayısıyla aile hekimliğini sona erdirecek her türlü düzenlemeye karşıyız. Eski sağlık ocağı sistemine dönmek halkın sağlığını koruyacak bir uygulama değil. Aile hekimliğinden de taviz vermeyeceğimizi herkese ilan ediyoruz. Halkımız da bizim yanımızda. Saat 17.00 sonrası veya hafta sonu hizmet talebi yok. Birinci basamakta tüm dünyada olduğu gibi koruyucu sağlık hizmetleri mesai saatleri içerisinde saat 08-17 arasında sürdürülür. Biz de yetkilileri bilince davet ediyoruz. Aile hekimliğinden taviz vermeyeceğiz." diye konuştu.

Haberin Devamı

22 BİN HEKİM İŞ BIRAKTI

Ülke genelinde 22 bin aile hekimi olduğunu belirten Girginer, "Sabahtır bize telefon geliyor, herkes aile sağlığı merkezlerinde iş bırakmış durumda. Halkımız bunun bilincinde kimse hizmet almak için bugün gelmedi, bizi destekliyorlar. Aile hekimliğinin sürmesi için de bugün Sağlık Bakanı’na 184’e şikayet ediyorlar. Çünkü eski sağlık hizmeti sistemine dönmek istemiyorlar." dedi.

Aile hekimleri iş bıraktı

'NİTELİKSİZ SAĞLIK HİZMETİ SİSTEMİ ÇÖKTÜ'

Halkı tüketim nesnesine dönüştüren, ülke çapında sağlık hizmetlerine başvuru sayısını yılda ortalama 10’lara çıkaran, acilleri tıka basa dolduran, niteliği düşük sağlık hizmet anlayışının çöktüğüne vurgu yapan Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda aile hekimi olan Dr. İbrahim Çelik, oluşan tahribatın aile sağlığı merkezlerini gece gündüz açık tutarak giderilemeyeceğini söyledi. İbrahim Çelik, yeni genelgeyle dinlenme hakkı elinden alınan, tek taraflı sözleşme dayatan, iş güvencesi olmayan, istismara açık ceza puanlarıyla, para kesintileriyle kendine has özel ’çağdaş kölelik çalışma düzeni’ dayatıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Altyapısı, güvenliği ve donanımı uygun olmayan aile sağlığı merkezlerinde, meslek içi eğitimi ve deneyimden yoksun birinci basamak sağlık çalışını eliyle ’Acil Sağlık Hizmeti’ sunarak halk sağlığının tehlikeye atılmasına, sağlık çalışanının ölümcül olabilecek şiddet olaylarıyla karşı karşıya kalmasına sebep olmayacak mı? Sağlık Bakanlığı’nı buradan bir kez daha uyarıyoruz. Aile sağlığı merkezleri çalışanlarının yitirilmiş temel hakları üzerine yenilerini ekleyerek, haftada 40 saat çalışma üzerine, hafta sonları ve hafta içleri esnek çalışma dayatmalarından vazgeçin. Yarın bir kez daha sesimizi duyurabilmek için Ankara’da olacağız. Sonuç alamazsak başta aile sağlığı merkezlerimizde olmak üzere her yerde hak alma mücadelemizi sürdürmeye kararlılıkla devam edeceğiz."

AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI / Foto Galeri

Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Adana'da da M. Yusuf Televi Aile Sağlığı Merkezi'nin kapısına eylemlerden dolayı kilit vuruldu. Merkeze muayene olmak için gelenler, ya evlerine döndü ya da başka hastanelere gitmek zorunda kaldı.

Yeni doğan çocuğunu tedavi için getiren bir kişi, merkezin kapalı olduğunu öğrenince tepki gösterdi.

Aile hekimleri iş bıraktı

Merkezin kapısına asılan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun açıklamasında ise şöyle denildi: Aile hekiminiz diyor ki; Aile hekimliği koruyucu hekimliktir. Gelecek nesiller için aile hekimliğine sahip çıkın. Kendi aile hekiminizden hizmet alabilmek için nöbetçi hekimi değil aile hekiminizi bulabilmeniz için aldığınız hizmetlerin aksamaması için 12 Aralık 2014 Cuma günü iş bırakma eylemi yapıyoruz. Maksadımız sesimizi duyurmak Bugün bize sahip çıkmanızı bekliyoruz.”

Aile hekimleri iş bıraktı

SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞARINDAN AÇIKLAMA

Aile hekimliği ve nöbet sistemi ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Sağlık Bakanlığı'nın 84 bin hekim kadrosu bulunduğunu bunun 21 bin 350 aile hekimi olduğunu belirterek, “Biz bu sağlık gücümüzle 77 milyona mümkün olduğu kadar yakın olmak istiyoruz. Bu süreç içerisinde aile hekimlerimizin bundan sonraki dönemde ofislerinde vatandaşlara özellikle hafta sonu özellikle cumartesi günü sadece 8 saat gündüz hizmet vermesini istiyoruz. Bu bir nöbet, gece acili değildir" dedi.

GEREKSİZ YERE BÜYÜK HASTANELERE GELMELERİ ÖNLENMİŞ OLMAKTADIR

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Yeşilköy WOW Hotel'de “Aile Hekimliği ve Nöbet Sistemi" konulu bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de toplam 125 bin hekim görev yaptığını belirten Prof. Dr. Eyüp Gümüş, “Bunların 84 bini sağlık bakanlığı bünyesinde 26 bin özel sektörde 15 bin hekim üniversite kurumlarımızda toplam 125 hekimimiz Türkiye'de hizmet ediyor.Bunlar içerisinde 21 bin 350 kişilik bir aile hekimliği kadromuz var. Aile hekimlerimiz gerçekten bugün olduğu gibi bundan sonrada giderek artan oranda sağlık bakanlığımızın politikaları çerçevesinde başta kronik hastalıklar olmaz üzere, anne çocuk sağlığı noktalarında ve birinci basamak sağlık hizmeti noktasında fevkalade önem arz eden bir alan olacak. Bizimde bundan sonraki süreçte stratejik bir birimimiz olacak. Çünkü Sağlık Bakanlığı hastaları tabiki tedavi edeceğiz ama hastalıklardan da milletimizi vatandaşımızı korumamız lazım. Koruyucu sağlık hizmetinin temel olarak alanı aile hekimliği alanıdır ve aile hekimliği giderekte güçlendirilecektir. Son 10 yılda çok ciddi bir şekilde Türkiye'de vatandaşlarımızın sağlığa erişimi arttırılmıştır. Aile hekimliği sistemi ile hemen yanı başında mahallelerinde aile hekimlerini giderek basit hastalıklarının tedavisinde veya koruyucu sağlık hizmetleri konusunda hizmet almaları hedeflenmiştir. Böylelikle hastalarımızın gereksiz yere büyük hastanelerimize ikinci ve üçüncü basamak dediğimiz büyük merkezlerimize gelmeleri önlenmiş olmaktadır. “ dedi.

Aile hekimleri iş bıraktı

AİLE HEKİMİ SAYIMIZI 21 BİN 350'DEN 30 BİNLİ RAKAMLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ

Aile hekimlerinin aşılamada yüzde 98 varan bir oranıyla AB seviyesine çıktığını ifade eden Gümüş, “Aynı şekilde anne ve bebek ölüm oranlarında Türkiye son 10 yılda çok büyük bir ivme düşüş kaydetmiştir. Bu da AB ortalamalarına yaklaşmıştır. Aile hekimlerimizin birlikte evde sağlık hizmeti noktasında önemli görevleri olacak. Bunu yine Halk Sağlığı Kurumumuz aile hekimliği bünyesinde ve Kamu Hastane Kurumumuzla birlikte vatandaşlarımızın evlerine de giderek gereğinde evde sağlık hizmeti unsulumu noktasında aile hekimlerimiz önem arz edecektir. Bundan sonraki 5 yılık dönemde aile hekimi sayımızı 21 bin 350'den 30 binli rakamlara çıkarmayı hedefliyoruz. Her bir aile hekimimize de yaklaşık 2 bin-2 bin 500 civarında vatandaşımızı bağlamak, böylelikle vatandaşlarımızın birinci düzeyde sağlık alanında danışmanlık hizmetini aile hekimlerimizin vermesini isteyeceğiz. Böylelikle vatandaşlarımızın direk büyük hastane acillerine gitmelerini de istemiyoruz. Çünkü basit hastalıklarda veya ilaç yazdırma gibi konularında hastalarımızın büyük hastanelere gitmeleri orada gereksiz kalabalıklara yol açmakta. Gerçekten acillerde tedavi etmemiz gereken, kalp krizi gibi, beyin kanaması, trafik kazası gibi hastaların yanında. “ dedi.

ELİMİZDEKİ GÜCÜ EFEKTİF KULLANMAK, DOĞRU KULLANMAK İSTİYORUZ

Sağlık Bakanlığı'nın 84 bin hekim kadrosu bulunduğunu bunun 21 bin 350 aile hekimi olduğunu kaydeden Gümüş “ Kamu hastanelerinde 17 bin pratisyen hekimimiz var, uzmanlık yapmamış. Biz bu sağlık gücümüzle 77 milyona mümkün olduğu kadar yakın olmak istiyoruz. Bu süreç içerisinde aile hekimlerimizin bundan sonraki dönemde ofislerinde vatandaşlara özellikle hafta sonu özellikle cumartesi günü sadece 8 saat gündüz hizmet vermesini istiyoruz. Bu bir nöbet, gece acili değildir. Bizde yıllarca nöbet tuttuk. Bu hafta sonu sağlık hizmetinin aile sağlığı merkezlerinde gündüz 8 saatlik sadece yine ücretini ödeyerek devam etmelerini istiyoruz. Niçin istiyoruz. Cumartesi, Pazar günleri vatandaşlarımız bizim çok büyük hastanelerimize gidiyor. Basit bir ağrısı var, boyun ağrısı var, sırt ağrısı var, gribal enfeksiyonu var, çocuğun hafif ateşi var. Biz bunların en azından hafta sonu aile hekimlerimizin görmelerini istiyoruz. Çünkü öbür taraftaki izdiham, kalabalık bu arada ciddi acil hastalıkların tedavisinde zorluklar meydana getiriyor. Bu elimizdeki gücü efektif kullanmak, doğru kullanmak istiyoruz. Bu bir geceleyin bir nöbet değildir. Hafta içi bir nöbetleri yoktur. Sadece hafta sonu aile hekimimiz ayda bir kez 8 saatlik ilave hafta sonu cumartesi günü çalışacak. Başka da bir husus yok. Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi, aile hekimlerimize aşırı bir yük vermemiz, onları bir sıkıntıya sokmamız değil. Biz beraber bu hizmeti yapıyoruz." dedi.

Aile hekimleri iş bıraktı

YAKLAŞIK 2000 AİLE SAĞLIĞI MERKEZİMİZİ İNŞA EDECEĞİZ

Gümüş sözlerini şöyle tamamladı: “Bir tarafta acil servisimizdeki hekimler bir gece 2 bin hastayla maruz kalırken öbür tarafta aile sağlığı merkezlerimizi en azından cumartesi kapatmamız demek oralara yığıntının veya oralara vatandaşlarımızın çok yoğun gitmesi demek. Biz bunu bir şekilde hafifletmek istiyoruz. Türkiye'de her yıl yaklaşık 5 bin yeni hekim mezun oluyor. İki yıl içerisinde zaten yeni mezunlarla birlikte aile hekimi sayımızı 30 bine çıkardıktan sonra daha da güçlü bir aile hekimliği sistemimiz olacak. Sağlık Bakanlığımız bundan sonra Halk Sağlığı kurumumuzu güçlendirmeyi özellikle birinci basamak dediğimiz hastalıklardan korunmanın hedef alındığı stratejiyi bundan sonra gündeme getirecek. Bir hasta kanser olduktan sonra onun tedavi edilmesi hem ciddi problem, maliyetleri var, hastaya faydası yok, komplikasyonları var ve hastayı kaybediyoruz. Ne yaparsak yapalım bir süresi oluyor. Önemli olan bizim insanımızı hastalandırmamak. Bu bakımdan koruyucu sağlık hizmetlerimizi, aile sağlığı merkezlerimiz güçlendireceğiz. Bunun alt yapısını hazırlıyoruz. Aile hekimlerimizin ofisleri yeniden dizayn edilecek. Sağlık Bakanlığı yeni bir vizyonla aile sağlığı merkezi projesini gündeme getiriyor. 2015 başından itibaren tanıtacağımız bu proje ile aile hekimlerimiz bu mekanlarda hizmet verecek. Fiziki mekanlarıyla gerçekten üstün özellikleri olan aile sağlığı merkezlerimizi Türkiye'de kuracağız. Yaklaşık 2000 aile sağlığı merkezimizi inşa edeceğiz. Hadisenin temeli de biz vatandaşımıza cumartesi günü de elimizi uzatmak istiyoruz. Aile hekimlerimizle beraber. Ve aile hekimliği sistemimizi güçlendirmek istiyoruz." dedi.

SEVK ZİNCİRİ OLUŞTURACAĞIZ

Gümüş, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gümüş, “Aile hekimliğinde sevk zinciri sistemine ne zaman geçilecek?" şeklindeki soruya, “Yeni kuracağımız bu fiziki mekanlarla beraber tabiki bir sevk zinciri oluşturacağız. Tabiki bunu bir anda yapmak toplum açısından bir sıkıntı oluşturabilir. Bazı illerimizde başlayarak pilot çalışmalarla geçmek istiyoruz. 2015 yılında 4 ya da 5 ilimizi planlıyoruz. Buralarda sevk zincirini oluşturacağız. Aile hekimliğine gelen buradan sevk olan vatandaşlardan mesela katkı payı almamak gibi. Böyle özendirici tedbirler olarak toplumumuzu oraya kanalize etmek istiyoruz. “ dedi.

BEN SAĞLIK BAKANLIĞI MÜŞTEŞARI OLARAK KONUŞUYORUM

Gümüş bir basın mensubunun “Bu değişiklikleri yaparken aile hekimlerinin bir federasyonu var onlardan görüş alındımı? Taleplerinin kabul edilmedikleri söyleniyor?" sorusuna ise, “84 bin hekim var. Hekimlerin örgütleri var dernekleri var. Biz hepsinle görüşürüz. Ben Sağlık Bakanı müşteşarı olarak konuşuyorum. Ben gerçekten zaman zaman derneklerle görüştüm. Ama her talebin yerine getirilmesi sorumluluk sahibi olan yönetim açısından bakanlık tarafından mümkün olamayabiliyor. “ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!