Avrupa'daki Türklere SGK uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Avrupadaki Türklere SGK uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 11:32

ALMANYA’nın Köln kentinde Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Torlak, yurtdışında çalışıp emekli olmak için Türkiye’deki SGK’ya müracaat edecek olanların yüksek emeklilik primi ödemek zorunda kalmamaları için yılbaşından önce müracaat etmelerini önerdi. Torlak yılbaşından sonra müracaat edeceklerin, yılbaşından önce müracaat edenlere oranla en az 3 bin TL daha fazla prim ödeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

11 Eylül tarihi itibariyle 6552 sayılı yasa gereğince kabul edilen torba yasanın getirdiklerini hatırlatan emeklilik uzmanı Ali Torlak şu bilgileri verdi:

"Avrupa’daki vatandaşlarımızı ilgilendiren kısmı, mavi kartlılar direk kuruma borçlanma işlemini gerçekleştirecekler ve borç tahakkuklarını alabilecekler. Eskiden ise bu hakkı elde etmek için dava açmak gerekiyordu. Yine Avrupa’da ilk defa işe başlamış vatandaşlarımız işe başlama tarihlerini mahkeme kararıyla saydırabiliyorlardı. Artık ona da gerek kalmadı, Avrupa’daki sözleşmeli ülkelerde 18 yaşından sonraki ilk işe başlangıç tarihleri Türkiye’de işe başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Burada yine dikkat edilmesi gereken vatandaşlarımızın Türkiye’de SSK’dan çalışmışlıkları yoksa kurum Bağkur’dan borçlandırmaktadır. Bu sebepten borçlanmaya müracaat etmeden önce vatandaşlarımızın mutlaka Türkiye’de sigortalı çalışma işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir."

GEÇ KALANLAR 3 BİN TL FAZLA ÖDEYECEK

Yılbaşından sonra müracaat edecek olanların en az 3 bin TL fazla prim ödemek zorunda kalacaklarını söyleyen Ali Torlak, "Şu anki müracaatlarda SGK yurtdışı borçlanmalarında vatandaşları asgari günlük 12 lira 10 kuruştan borçlandırmaktadır. Burada yaklaşık 5 bin gün için gerekli meblağ 60 bin 500 TL’ye tekabül etmektir. Eğer ki vatandaşlarımızın müracaatı 2015 yılına sarkarsa bu meblağ en az 3 bin TL yükselecektir. Türkiye’den emeklilik niyeti olan vatandaşlara tavsiyem müracaatlarını hiç bekletmemeleridir, müracaatlarını ister posta yoluyla ister bizzat yapabilirler" diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!