Rusya'dan çok önemli Türkiye açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan çok önemli Türkiye açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 11:44

Gazprom Kontrat Yapılandırması ve Fiyatlandırma Direktörü Sergei Komlev, "Türk Akımı" olarak nitelendirilen yeni boru hattı projesindeki ortaklığın Türkiye'ye daha ucuz doğalgaz sağlayacağını, ancak Türkiye'nin de mantıklı bir indirim talep etmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

"Türk Akımı" olarak nitelendirilen Rusya'dan Türkiye'ye yeni doğalgaz boru hattı projesi hakkında değerlendirmede bulunan Komlev, "Bence bu çok gerçekleştirilebilir bir proje. Şimdiye kadarki çalışma ve araştırmalarımız bunu gösteriyor" dedi. Hattın yüksek maliyetli olup olmayacağı sorusu üzerine Komlev, iptal edilen Güney Akım'ın çok daha maliyetli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

Rusyadan çok önemli Türkiye açıklaması
İNDİRİM YÜZDE 15 OLABİLİR

DAHA AZ MALİYETLİDİR

"Güney Akım'ın yüz binlerce kilometresi karadan geçiyordu. Bu, 'Türk Akımı'ndan çok daha fazla maliyet demek. Çünkü yeni hat, denizden geçecek. Offshore, onshore'a göre daha az maliyetlidir. Yeni hattın sadece küçük bir kısmı onshore, Trakya'dan geçecek kısmı. Onun finansmanı da az olacak. Güney Akım için zaten biz Karadeniz'de çalışmalar yapmıştık. Sadece yeni boru hattının Türkiye'ye girişi üzerine çalışılacak. Rusya kısmı için zaten hazırlanmış altyapı da bu yeni hattın gereksinimlerine kaydırılacak." Komlev, Türkiye'nin Rusya için güvenilir bir partner olduğunu ifade ederek, "Mayıs ayında zaten Putin, bu projenin sinyalini vermişti. Eğer Avrupa Birliği (AB) Güney Akım önüne engeller çıkarmaya devam ederse, 'yeni hat ve Türkiye'yi düşünürüz' mesajı vermişti" diye konuştu.

Haberin Devamı

Rusyadan çok önemli Türkiye açıklaması
PUTİN’DEN DOĞALGAZ AÇIKLAMASI

FİYAT İNDİRİMİ


Komlev, Türk akımı olarak adlandırılan boru hattı projesindeki ortaklığın Türkiye'ye satılan doğal gaza indirim olarak yansıyıp yansımayacağına ilişkin soru üzerine, "Elbette yansır. Türkiye'ye zaten indirim sözü verdik. Ancak Türkiye de mantıklı fiyat istemeli, üreticilerin kendi çıkarları olduğunu bilmeli. Mesela Türkiye'de regüle edilmiş fiyatlar var. Türkiye, bizimle, bu fiyatlara yakın bir fiyat elde edebilmek için müzakere ediyor. Liberalleşmeden söz ederken, fiyatlardaki regülasyonu da yeniden değerlendirmeli" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki gün Gazprom ile toplantı yapıldığını, indirimli fiyat için yılbaşına kadar iki kez daha biraraya geleceklerini ve sonuca varacaklarını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!