Hedef mavi bayrakta Yunanistan'ı geride bırakmak

Güncelleme Tarihi:

Hedef mavi bayrakta Yunanistanı geride bırakmak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 01:16

TÜRKİYE Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Erol Güngör, dünyada plajların temizliği ve düzeni için verilen 'mavi bayrak'ların yüzde 12'sinin ülkemizde dalgalandığını belirterek, hedefi, şu an ikinci sıradaki Yunanistan'ın önüne geçmek olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Kuşadası Belediyesi'nin ev sahipliğinde Pinebay Otel'de düzenlenen '8'inci Yerel Mavi Bayrak Sorumluları Eğitim Semineri'nde mavi bayrak için yapılması gerekenler tartışıldı. Mavi Bayrak konusunda güncel bilgileri veren TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör, "Dünya genelinde 49 ülkede 3 bin 385 plaj ve 648 marinada mavi bayrak dalgalanıyor. Türkiye olarak 397 plaj, 22 marina ile dünya üçüncüsüyüz. Önümüzdeki yıl hedefimiz önümüzde bulunan Yunanistan'ı geçmek" dedi.

Dünyadaki mavi bayrakların yüzde 12'sinin Türkiye'de olduğunu vurgulayan Güngör, "Ülkemizde Mavi Bayrak sayısı hızla artıyor. Bu yıla kadar Karadeniz bölgesinde sadece Akçakoca ve Şile'de birer nokta vardı. Bu yıl Karadeniz'de Samsun, Zonguldak ile genişliyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha da genişleyeceğiz" dedi.

Hedef mavi bayrakta Yunanistanı geride bırakmak


HEDEF KUŞADASI'NDA MAVİ BAYRAKSIZ PLAJ BIRAKMAMAK
Ülkedeki üç önemli örgütlenme olduğunu söyleyen Kayalı, "Biri toprak erozyonu ile ilgili mücadele veren Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA). İkincisi tarihin korunması ve canlanması için çaba harcayan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL). Diğeri denizlerimiz, kıyılarımız ve çevre için çaba harcayan TÜRÇEV. Bu vakıflara katkıda bulunanları gelecek kuşaklar adına saygıyla selamlıyorum. Bu yıl Kuşadası'na 18 mavi bayrak beklentimiz var. Dikkat ederseniz 'hedefimiz var' demedim. Zira hedefimiz Kuşadası'nda mavi bayraksız plaj bırakmamak. Dilek Yarımadası Milli Parkı'na uzanan yaklaşık 40 kilometrelik sahil şeridimizde tek bir plajımız mavi bayraksız olmamalı. Beş yıllık görev süremizin sonunda bunu başaracağımıza inanıyorum" dedi.


MAVİ BAYRAK NEDİR?
Mavi bayrak, belirli kriterleri yerine getiren plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Mavi bayrak asıldığı yerde Deniz suyunun temizliği, çevre yönetimine önem verilmesi, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapılmasını, plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğini garanti eder. Mavi bayrak ödülü konusunda plajlar için 32 ve marinalar için 24 kriter bulunmaktadır. Bu kriterler kapsamında deniz suyunun kontrolü amacı ile plajlardan 15 gün ara ile sezon süresince deniz suyu numunesi alınmakta, mikrobiyolojik düzeyde ve üç parametrede analizler yapılmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!