Okan Bayülgen Semazenler eşliğinde Mesnevi’yi okuyacak!

Güncelleme Tarihi:

Okan Bayülgen  Semazenler eşliğinde Mesnevi’yi okuyacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 10:33

Bir anma etkinliğinden daha fazlası olan Şeb-i Aruz’da ‘SIR’ ile Alaturka Records ve Mevlana’nın sözleri de Okan Bayülgen’in sesiyle hayat bulacak...

Haberin Devamı

Mevlana’nın ölüm yıldönümünde ‘Hakka kavuşma’yı simgeleyen ve doğum günü olarak kabul edilen Şeb-i Aruz Alaturka Records’ın müziği, Okan Bayülgen’in sesi ve kalabalık semazenler eşliğinde 18 Aralık’ta Zorlu’da!

Dede Efendi’nin Ferahfezâ Mevlevî Âyini ve Şeb-i Arûs töreninin 741’inci yılında Alaturka Records, Mesnevi’den seslendireceği şiirlerle Okan Bayülgen ve semazenler eşliğinde Zorlu’da sahne alacak. Sanat yönetmenliğini Uğur Işık’ın üstlendiği, Mevlevî dünyasının Âyin ve Semâ ritüelini sahneye taşıyan konser Dede Efendi’nin eserleri ve semazen gösterileriyle izleyiciyi “SIR”larla dolu bir yolculuğa çıkaracak.

Yedi yüz kırk bir yıl öncesinin Anadolu topraklarından, 21. yüzyıl dünyasına ulaşan Mesnevi, Hak’tan halka açtığı kolları ve uçuşan tennureleriyle semâzenlerin sonsuzluğa dönüşleri ve Sûfî’nin “SIR”larla dolu dünyasının kulaklardan silinmeyecek bir müzikle sahneye yansıtacak. Alaturka Records’ın Okan Bayülgen eşliğindeki bu özel konseri 18 Aralık’ta Zorlu Center Performans Sanatları Merkezinde izleyiciyle buluşacak.

Haberin Devamı

Okan Bayülgen  Semazenler eşliğinde Mesnevi’yi okuyacak

PROGRAM
1.Bölüm
? Son 400 yıl içinde İstanbul başta olmak üzere Anadolu, güney komşuları ve Kuzey Afrika ülkelerindeki Sufi tekkelerinde söylenen eserlerden oluşan bölüm yarım saat sürmektedir.
? Bu bölümde Naat, Durak, Şugl, İlâhi gibi sufi müzik formarının geleneksel şekliyle seslendirilmektedir
? Sanatçılar koro (10 kişi), şiir okuyucu (Okan Bayülgen), ney (2 sanatçı), kanun, tanbur, rebab, kemençe, bendir, kudüm, viyolonselden (Uğur Işık) oluşmaktadır.
? Hammamizade İsmail Dede, Zekai Dede, Ali Gâni, Seyyit Seyfullah, Sebilci Hüseyin gibi büyük bir besteci yelpazesi içinden seçilen eserler arasında okunacak kasidenin güftesi Şeyh Galip, Hafız veya Fuzili gibi edebiyatçılara aittir.
? Okan Bayülgen tarafından seslendirilen eserler arasında Hz. Mevlâna’nın Mesnevi ve Divan-ı Kebir’inden şiirler okunmaktadır.

Haberin Devamı

II.Bölüm
? 200 yıl önce yazılmış Mevlevi Ayini eşliğinde geleneksel şekli ile bir Sema Töreni gerçekleştirilmektedir.
? Sanatçılar koro (10 kişi), ney (2 sanatçı), kanun, tanbur, rebab, kemençe, bendir, kudüm, bas kemençe (Uğur Işık) ve Sema Grubu’ndan (17 kişi)oluşmaktadır.
? Bu bölümdeki Mevlevi ayininin bestecisi Abdülbaki Nasır Dede (1765-1821), İstanbul’un ikinci Mevlevihanesi olan Yenikapı Mevlevihanesi Şeyhlerinden olup meşhur Hammamizade İsmail Dede Efendinin’de ney hocasıdır. Eserin güftesi ise Mesnevi’dendir.
? Alaturka Records Sema Töreni’ne 14 sanatçı ve 17 semazen eşlik etmektedir.

Tarih: 18 Aralık 2014,
Saat: 20:30
Mekan: Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, Ana Tiyatro
Bilet Fiyatları: 39 TL, 65 TL, 99 TL, 130 TL, 156 TL

Haberin Devamı


ZorluPerformans Sanatları Merkezi Hakkında:
İstanbul, uzun zamandır beklediği sanat platformuna kavuştu. Sahne sanatları ve çağdaş sanatın yeni buluşma adresi Zorlu Performans Sanatları Merkezi dünyaca ünlü gösteri gruplarını, alanında en iyi sanatçıları sahnelerinde ağırlıyor. Broadway ve West End müzikallerinden, dansa, poptan, klasik ve operaya ve caza, çok çeşitli performans sanatlarına ev sahipliği yapan Zorlu, her tür sanat etkinliği için farklı olanaklar sunuyor. 2,242 kişi kapasiteli zenginleştirilmiş akustik özelliğe sahip Ana Tiyatro ve 717 kişi kapasiteli doğal akustik özelliğiyle tasarlanan Drama Sahnesi’nin yanı sıra, bir senfoni orkestrasının kayıt alabileceği ‘karakutu’ tiyatro tarzında tasarlanmış – 100 kişi kapasiteli – Studio Sahnesi, çağdaş sanat ürünleri için bir galeri alanı ve sanat ile kendini ifade etmek isteyen herkese kapıları açık olan, son teknoloji ile donanımlı Şehir Sahnesi bulunan Performans Sanatları Merkezi operatörlüğünü Amerikalı Nederlander Worldwide Entertainment (NWE) yürütüyor. Web: www.zorlucenterpsm.com; Facebook: https://www.facebook.com/ZorluCenterPSM; Twitter: @ZorluCenterPSM
Youtube: https://www.youtube.com/ZorluCenterPSM; Pinterest: http://www.pinterest.com/zorlucenterpsm/

Haberin Devamı

Bilgi için: Hill+KnowltonStrategies – 0212 270 52 32
Pelin Özbay – pelin.ozbay@hkstrategies.com / Deniz Yavuz – deniz.yavuz@hkstrategies.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!