Berlin'de Başbakan Yardımcısı oldu

Güncelleme Tarihi:

Berlinde Başbakan Yardımcısı oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 09:55

Almanya’da ilk kez bir Türkiye kökenli politikacı başbakan yardımcılığı makamına oturdu. Berlin’in Çalışma, Uyum ve Kadınlardan Sorumlu Senatörü Dilek Kolat, eyalet Başbakan Yardımcılığı da yapacak.

Haberin Devamı

Babası Kelkitli marangoz ustası Nafiz Demirel'den üç yıl sonra henüz üç yaşındayken Berlin'e geldi. Marangozcu Nafiz Usta'nın o küçük kızı dün Berlin'de en önemli makamlardan birine oturdu. O artık Berlin Eyalet Başbakan Yardımcısı. Üç yıldır Çalışma, Uyum ve Kadınlardan Sorumlu Senatör olan Dilek Kolat, dün yeni kurulan Michael Müller hükümetinde senatörlük görevinin yanı sıra Başbakan Yardımcılığı görevini de üstlendi.

Sosyal Demokrat Parti'li (SPD) Kolat, dün mazbatasını alıp yeni görevine resmen başladı. Başbakan Müller, görevinin başında olmadığı durumlarda Kolat veya Frank Henkel onun yerine vekaletten bakacak. Berlin'deki uygulamada iki başbakan yardımcısından biri diğerinin önünde değil. Müller görevinin başında olmadığı durumlarda kimi işaret ederse o başbakana vekalet edecek.

BAŞKASINA BIRAKMAYIN

Kolat, görevi devraldığı ilk gün Hürriyet'e özel açıklamalarda bulundu. Siyasete partinin en alt kademesinde başladığını anlattı. Gençlere kendilerine yakın siyasi partilerde görev almaya çağırdı ve şöyle dedi:
“Kendi geleceğimi başkasının belirlemesi yerine siyasete atılıp sorumluluk üstlenmeye karar verdim. 'Kendi geleceğini kendi belirle' düşüncesi beni siyasete itti. 1995 yılında Schöneberg İlçe Belediyesi encümen üyesi oldum. Ardından 2002 yılından beri eyalet milletvekili ve 2011 Aralık ayından bu yana da senatörlük görevini sürdürüyorum. Şimdi de başbakan yardımcılığı sorumluluğunu aldım. Gençlere de kendilerine yakın partilere girip siyaset yapmalarını öneriyorum. Geleceklerini başkalarının eline bırakmasınlar. Yaşadıkları toplumda ve ülkede söz sahibi olmalılar.”

Berlinde Başbakan Yardımcısı oldu


İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRDÜK

Berlin'de üç yıllık Çalışma, Uyum ve Kadın Senatörü olarak görev üstlenen Kolat, “Berlin Duvarı yıkılıp da iki Almanya birleştiğinden beri işsizlik konusunda en kötü durumda olan eyalet Berlin'di. Üç yıllık süre içinde sürdürdüğümüz projeler ve hayata geçirdiğimiz uygulamalarla Berlin'i işsizlikte son sıradan kurtardık. En önemlisi de işsiz gençlerin oranını düşürdük. Göreve geldiğimde Berlin'de genç nüfusun yüzde 14'ü işsizdi. Hedefim beş yılda yüzde 10 düşürmekti. Üç yıl içinde bunu yüzde 9.6'ya çektik. İstihdamda en zor olan uzun süreli işsizleri iş piyasasına kazandırmak. Bunda da başarılıyız. 25 yıl sonra ilk kez Berlin'de işsiz sayısı 200 binin altına düştü. 'Berlin Arbeit' projesi çerçevesinde başarıları elde ettik” dedi.

ŞİRKETLERE DESTEK

Kolat, toplumda aileye önem verdiklerini bundan sonra da daha fazla önem vereceklerini belirtti. Aile merkezli çalışan şirketleri destekleyeceklerini belirten Kolat, “Kadınların iş alanında üst düzey sorumluluk almalarını istiyoruz. Bu yüzden aile ve kariyerin birlikte yürütülmesini destekliyoruz. Başlattığımız çalışmalara Berlin’deki 70 şirketi kattı. Sayıyı daha da artıracağız. Daha fazla şirketin çocuklu kadınlara üst düzeyde yönetici pozisyonu vermesini sağlayacağız. Artık sadece babanın değil, annenin de üst düzey yönetici olduğu şirketler var. Bunların sayısının artması için çalışıyoruz. Annelik ile kariyerin birlikte yürütülmesini istiyoruz” dedi.

Şiddet mağduru özellikle de aile içi şiddete maruz kalan kadınlara çağrı yapan Kolat, “Aile içi şiddet özel bir mesele değil. Bu toplumun ve başta da hükümet olarak bizim meselemiz. Bunun için şiddet mağduru kadınlara yönelik konutlar yarattık. Bu konuda toplumu aydınlatıcı kampanyalar yürütüyoruz. 24 saat ücretsiz danışma merkezleri var. Şiddet kurbanı hiçbir kadını yalnızlığa ve kaderine terk etmeyeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!