Okurlarımızın bilgisine

Haberin Devamı

SABAH Grubu, bu köşede 23.07.2014 tarihinde yayımlanan “Besleme basın böyle yaratıldı” başlıklı yazı için tekzip başvurusunda bulunmuş, mahkeme de bu yönde karar vermişti. Bu karara avukatlarımızın yaptığı itiraz bir sonraki sıralı mahkeme tarafından kabul edilmemiştir. Bu nedenle aşağıdaki metni yayınlamak zorundayız. Ancak bu metinle ilgili bir konuda okurlarımızı bilgilendirmemiz gerekiyor. 2004 yılında kabul edilen 5187 sayılı Basın Kanunu uyarınca tekzip kararlarına itirazı inceleyen hâkimin tek bir yetkisi bulunuyor. Buna göre, ya tekzip metninin yayımlanması kararını uygun bulur ya da “Tekzip yayınlanmasına gerek yoktur” şeklinde bir hüküm verir. Avukatlarımız tekzibin yayınlanması kararına itiraz ederken, cevap ve düzeltme metninde Hürriyet Gazetesi’ne ve bütün çalışanlarına hakaret ve iftiralar yöneltildiği, dolayısıyla kanunun düzenlediği “tekzibin yayınlanması şartlarına haiz olmadığı”, bu nedenle tekzip kararının kaldırılması gerektiğini söylemiştir. Mahkeme de tekzip metnindeki bazı ifadelerin “hakaretamiz” olduğu yolundaki itirazımızı dikkate alarak, metnin bu ifadelerin çıkarılması suretiyle yayımlanabileceğine karar vermiştir. Hâkim, bu çerçevede metindeki bazı ifadeleri çıkarmıştır. Bunun sonucu ortaya, ilişikte okuyacağınız metin çıkmıştır. Hâkimin verdiği bu karar kesin olup, itiraz hakkımız yoktur. Okurlarımıza saygı ile duyuruyoruz.

Haberin Devamı

Hâkimden gelen tekzip kararı

Okurlarımızın bilgisine


Gerçek dışı haberinize cevabımızdır


Hürriyet Gazetesi’nde, 23.07.2014 tarihinde yayınlanan, Mehmet Yakup Yılmaz tarafından kaleme alınan, “Besleme Basın Böyle Yaratıldı” başlıklı köşe yazısında, müvekkillerin sahibi oldukları ATV-SABAH Grubu’nun ‘havuz’ ifadesi çerçevesinde usulsüz işlemlerle özdeşleştirilmesi, Müvekkil Şirketlerin (...) ve marka değerlerinin bu yolla (...) değişik dönemlerde rastladığımız ve defalarca kınadığımız, (...)
Hürriyet Gazetesi’nin, kim tarafından internete yüklediği belli olmayan, takma adların arkasına saklanarak, tamamen gerçek dışı beyanlarla kamuoyuna servis edilen, hiçbir değer taşımayan birtakım ses kayıtlarına dayanarak ATV Televizyonu ve Sabah Gazetesi hakkında iftira teşkil eden ve kamuoyu nezdindeki itibar ve değerine gölge düşürücü nitelikte yakıştırmalarda bulunması; gazetecilik dışı amaçlarını açıkça gözler önüne sermektedir. Tamamıyla kurgudan ibaret olan bir takım senaryoları, kamuoyuna gerçek olarak kabul ettirme amacını havi tekzibe konu yayın ile (...) Müvekkiller, bugüne kadar herhangi bir usulsüzlüğün içinde olmamışlar, herhangi bir kişi ya da kurumun güdümünde bulunmamışlar, her daim tarafsız ve objektif şekilde yayın hayatlarına devam etmiş ve etmektedirler. Bunun aksinin gerçek dışı haberlerle kamuoyuna empoze edilmeye çalışılması, Turkuvaz Medya Grubu hakkında (...) asılsız ve çirkin iddialarda bulunulması, basın etik değerleri ve ilkeleri açısından da utanç vericidir. Daha önce yapılmış bu ve benzeri gerçek dışı haberle ilgili olarak pek çok tekzip başvurusunda bulunulmuş, bu başvurularımız kabul edilmiş ve yayınlanmıştır. Ve hatta Mehmet Yakup Yılmaz benzer suçlamaları daha önce de yapmış ve aleyhine tekzip kararları verilmiştir. Tüm bunlara rağmen ısrarla gerçek dışı ve müvekkilleri töhmet altında bırakan (...) olduğunu açıkça göstermektedir.
Bu ve benzeri gerçek dışı haberlere ilişkin müvekkillerin hukuken sahip oldukları hakları kullanacaklarından ve haklarının sonuna kadar takipçisi olacaklarından kimsenin şüphesi olmamalıdır. Tekzibe konu köşe yazısında yer alan gerçek dışı bilgi ve açıklamaları; (...) kısacası gazeteciliğin etik değerlerine yakışmayan bu köşe yazısını yayınlayan gazetenizi kınıyor, asılsız suçlamalara karşı cevabımızı kamuoyuna saygıyla sunuyoruz.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Aktif Televizyon
Prodüksiyon A.Ş.
Vekili Av. Fatih SAVAŞ

Yazarın Tüm Yazıları