Ifo, Almanya'nın yüzde 1,5 büyüyeceğini öngördü

Güncelleme Tarihi:

Ifo, Almanyanın yüzde 1,5 büyüyeceğini öngördü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 10:05

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü Ifo, ülke ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 1,5 büyüyeceğini öngördü.

Haberin Devamı

Merkezi Münih'de bulunan Ifo'dan yapılan açıklamada, yaz dönemindeki durgunluktan sonra, Almanya ekonomisinin yavaş yavaş ivme kazandığı belirtildi.

Açıklamada, "Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 1,5 artmasını öngörüyoruz. Ekonomideki toparlanma öncelikle ham petrol fiyatlarındaki düşüşten yararlanan iç ekonomiden kaynaklanacak" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ithalat ve ihracata ilişkin ise "İhracat artışı, gelişmiş dünya ekonomisi ve avronun ABD doları karşısında zayıflamasıyla ihracat sektörünün gelişmiş fiyat rekabeti sayesinde hızlanacak. Ancak ithalat, iç ekonomide beklenen canlanma sebebiyle daha da hızlı artacak" tahminine yer verildi.

Ekonomideki toparlanmanın bu yıl yüzde 1,1 artan tüketimin 2015 yılında yüzde 1,7 artmasıyla güçlü şekilde destekleneceğine işaret edilen açıklamada, "İş gücü piyasasında dinamizm yılın sonuna doğru yavaş yavaş zayıfladı. Geçen yıl işsizlik sadece 50 bin kişi azaldı. Aynı yıl net göçün iş gücü arzını artırması sebebiyle istihdamın ortalama 370 bin kişi arttığı tahmin ediliyor" bilgileri paylaşıldı.

"Şirketler şu an geleceğe bakarken biraz daha rahatlar"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ifo Başkanı Hans Werner Sinn, ülke ekonomisindeki olumlu havaya dikkati çekerek, "Düşen petrol fiyatları ve avro kurundaki gerileme, ekonominin Ukrayna krizlerinin patlak vermesiyle oluşan şoktan çıkmasına yardım etti. Şirketler şu an geleceğe bakarken biraz daha rahatlar" değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada ayrıca Ifo İş Döngüsü Analisti Prof. Timo Wollmershaeuser'in anketine göre, Almanya'da işsizlik oranının yüzde 6,7'den yüzde 6,6'ya düşmesinin beklendiği ve bunun; işsiz sayısının yıllık ortalama 2,9 milyon kişinin hemen altında olacağı anlamına geldiği kaydedildi.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), zayıf toparlanmanın sürdüğü Almanya'nın bu yıl, gelecek yıl ve 2016'ya ilişkin büyüme ve AB uyumlu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerini aşağı yönlü revize etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!