Tunus’tan Kobani’ye Arap Baharı’nın etkileri tartışılacak

Güncelleme Tarihi:

Tunus’tan Kobani’ye Arap Baharı’nın etkileri tartışılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 14:32

Ortadoğu’da bütün dengeleri altüst eden, kimi ülkelerde daha demokratik bir topluma doğru evrilme umudu taşırken kimi ülkelerde yıllarca süren iç savaşlara yol açan Arap Baharı’nın etkileri, Suriye, Mısır, Libya, Tunus ve Türkiye’den katılan konuşmacıların aynı masa etrafında buluştuğu bir panelde tartışılacak.

Haberin Devamı

Sosyal Dönüşüm Vakfı Girişimi tarafından düzenlenen “Sansürsüz” buluşmalarının ilki “Tunus’tan Kobane’ye Arap Baharı’nın Etkileri” paneliyle gerçekleştirilecek.

Tunus’tan Uluslararası İşbirliği için Mağrub Formu Başkanı Dr. Muhammed Adile, Libya Araştırma Merkezi Başkanı Senoussi Bseikri, Mısır’dan Araştırmacı-Yazar Sameh El-Barqy, Suriye’den Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şadi Ahmet, Türkiye’den de CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, SDV Girişimi Sözcüsü Gamze Akkuş İlgezdi ve gazeteci-yazar Celal Başlangıç konuşmacı olarak katılacak.

Panel 13 Aralık 2014 Cumartesi saat 15.30-18.00 arası Novada Ataşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Sözcüsü olduğu girişimin “Sansürsüz” buluşmalarının ilki için Gamze İlgezdi “Sınırımızdan içeri girecek kadar derin sonuçlara yol açan ve hala süren Arap Baharı’nın ülkemize ve bölgemize etkilerini aydınlar, akademisyenler, gazeteciler ve yazarlarla birlikte bütün boyutlarıyla tartışmayı hedefledik. Bu amaç doğrultusunda bire bir yaşanmışlıklara ve tanıklıklara dayanan bu panelin, ülkemizin geleceğine ilişkin tartışmalara da ışık tutacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Sameh El-Barqy (Mısır)
Ulusal Adalet Konseyi’nin eski üyelerinden olan Sameh El-Bargy Mısırlı bir araştırmacı ve yazardır. Al-Araby Al Aljiaeed gazetesinde yönetici olarak çalışıyor.
Kahire’de Amerikan Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Antropoloji mastırı yapan Sameh El-Barqy, lisans derecesini ise “sivil toplum ve insan hakları” alanında gerçekleştirdi. Sameh El-Bargy’nin araştırma alanları; sosyal dönüşüm, sosyal hareketler, politik İslam ve öğrenci hareketleridir.

Senussi Bsaikri (Libya)

Tunus’tan Kobani’ye Arap Baharı’nın etkileri tartışılacak
Londra Metropoliten Üniversitesi’nde Modern Avrupa Çalışmaları konusunda eğitim alan Senussi Bsaikri yüksek lisansını Bingazi Garyonis Üniversitesi’nde ekonomi alanında yaptı.
Araştırma ve Geliştirme için Libya Merkezi Direktörü olan Senussi Bsaikri, Libya Vizyonu 2030 Komitesi ve Ulusal Diyalog Komisyonu Danışma Kurulu Üyesi.
Bsaikri’nin “2011 Şubatı Sonrası Libya” ve “Libya Ekonomisi” adlı iki kitabı ve Libya’nın uluslararası ilişkilerine ilişkin yüzlerce makalesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Dr. Muhammed Adil (Tunus)
Fransa Lyon Üniversitesi’nde “Gazetecilik” alanında yüksek öğrenimini tamamladıktan sonra “Uluslararası İlişkiler” konularında mastır ve doktora yapan Dr. Muhammed Adil, Tunus El Ahbar Gazetesi yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu.
1992 yılında Türkiye’ye yerleşti ve çeşitli Arap gazete ve televizyon kanallarının Türkiye temsilciliği görevini üstlendi.
Adil, halen Alarab ve Assabah gazeteleri köşe yazarlığını sürdürmektedir. Tunus Elmanar Üniversitesi misafir öğretim üyesidir. Aynı zaman da Merkezi Ankara’da bulunan “Türk-Arap Ekonomik ve Stratejik İşbirliği Derneği” (TASCA) ve merkezi Tunus’da bulunan “Maghreb Forum for International Cooperation” (MFIC) Başkanı olarak Ankara’da yaşamaktadır.

Haberin Devamı

Şadi Ahmet (Suriye)
Şam Üniversitesi Ekonomi Fakültesinden mezun olan Şadi Ahmet aynı bölümde doktora yaptı. Mezun olduğu okulda öğretim üyeliği yaparken aynı zamanda Ekonomi Bakanlığı’nda müsteşarlık görevinde bulundu. Hala Şam’da, Bilim ve Strateji Araştırma Merkezi direktörlüğünün yanı sıra BM Kalkınma Programı’nda uzmanlık görevini sürdüren Şadi Ahmet’in ”Suriye’de stratejik değişimler”, “ABD dış politikasında karar alma teorileri”, “Asya’da jeopolitik yörüngeler ve Arap-İsrail çatışmalarına etkisi” ve ”Vadedilen topraklarda İslami siyonizmle IŞİD projeleri” adlı kitapları bulunuyor

Murat Özçelik (Türkiye)
TED Ankara Koleji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Murat Özçelik, Amsterdam Üniversitesinde AB Entegrasyonu konusunda lisansüstü eğitim almıştır.
Eylül 2014'te Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Dış Politika Başdanışmanı görevini yürütmüş ve ekim ayı sonunda CHP Parti Meclisi üyesi olarak, Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına atanmıştır.
Dışişleri Bakanlığı'na 1983 yılında giren Özçelik, Riyad Büyükelçiliği, Avrupa Ekonomik Topluluğu Daimi Temsilciliği ve Washington Büyükelçiliğindeki çeşitli görevlerinden sonra 1990 ile 1992 yılları arasında Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve Müdürü olarak hizmet etmiştir. 2005'de Enformasyon Dairesi'nde Daire Başkanı (Dışişleri sözcü yardımcısı) olmuştur. 2007'de Irak Özel Temsilcisi olarak görev yapmış ve 2009 yılında Irak Cumhuriyeti nezdinde büyükelçi olmuştur. Kasım 2011 ile Mayıs 2012 yıllarında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı görevinde bulunduktan sonra 2013 yılında Dışişleri Bakanlığı'ndan emekli olmuştur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!