İthal ayakkabıya vergi yüzleri güldürecek

Güncelleme Tarihi:

İthal ayakkabıya vergi yüzleri güldürecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 01:10

İZMİR'de Ayakkabı Yaz Fuarı'nın açılışında sektör temsilcileri, ithal ayakkabıdan yakındı. İthal ayakkabıya getirilen vergilerle yüzlerinin gülmesini bekleyen sektör temsilcileri, Eylül ayında 'Shoe Expo' adıyla uluslararası rekabete girecek. Sergi salonunun girişinde tarih kadar eski bir ayakkabı olan ve unutulmaya yüz tutan yemeni dikilmesi ise ilgi çekti.

Haberin Devamı

İzmir'de Ayakkabı Yaz Fuarı 36'ncı kez açıldı. 14 Aralık'a kadar gezilebilecek fuarın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Şevket Cihan, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Urla Belediye Başkanı Sibal Uyar ile sektör temsilcileri katıldı.

SHOE EXPO İLE ULUSLAR ARASI ALANDA REKABET
Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) Başkanı Şevket Cihan, fuarı 121 katılımcı, 11 bin metrekareye alanda gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Bir önceki fuara göre artış var. Rakamlardan memnunuz. Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 38'ini gerçekleştiren İzmir, acaba ayakkabı sektöründe hak ettiği yerde midir? Bunun için komisyon oluşturduk, gece gündüz demeden İzmir ayakkabısını hak ettiği yere ulaştırmak için ne yapabiliceğimizin telaşı içine girdik. Amacımız, İzmir ayakkabı imalatçılarını ihracata yönlendirmek. diğeri de fuarı hak ettiği yere taşımak. Bu fuarın Türkiye'de ayakkabı anlayışını kökünden değiştireceğine inanıyoruz. 500 milyon çift kapasite ile Avrupa'nın birinci, dünyanın sekizinci ülkesiyiz. Ayakkabı ithalatı bizi sıkıntıya sokuyordu. 10 Ağustos'ta ekonomi yönetimi ithal ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya yüzde 30 ek vergi koydu. Bu sezon ve bir sonraki kış sezonunda herkesin yüzü gülecek."

İthal ayakkabıya vergi yüzleri güldürecek

'İTHAL AYAKKABININ ÖNE KESİLSİN'

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata da, Uzakdoğu'dan gelen ithal ayakkabılar nedeniyle sektörün ivme kaybettiğini belirterek şöyle konuştu:
"2013 yılında ayakkabı tüketimi 250 milyon çift, ithal ayakkabı sayısı ise 200 milyon çiftin üzerindedir. İthalattan çok zarar gördük. Türkiye'deki işsizlik sorunu var. İthal ayakkabının önü kesilir ve Suriyeli işçi sorunu çözülürse biz işsizliğe çare oluruz. Ayakkabı sektörü devletten hiçbir destek almadan yoluna devam etmektedir. Destek verilirse 2015 altın yılı olur. Bu hafta yerli malı haftası. Bir tarafta mikrop saçan ithal ayakkabılar, diğer tarafta yerli üretim. Kararı size bırakıyorum."
İthal ayakkabıya vergi yüzleri güldürecek

KOCAOĞLU MORALİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğu, 26 Mart 2015 mermer Fuarı'nın yeni fuar alanında yapılacağını belirterek, sektör temsilcilerine şu sözlerle moral verdi:
"Sektörle el ele verdiğimizde dört yılda toplar, ayakkabıcılara pik yaptırırız. Alıcıyı da getiririz, uluslararası boyuta da taşırız. 400 milyon lira fuar alanına para parcadık. Teşhire 50 milyon lira gidecek, sağı solu 500 milyon lira. Belediye 4 milyon İzmirli'nin lokmasını büyütmek için fuar yapıyor. Fuarlar doğrudan belediyelerin işi değil. 81 il içinde fuarcılık yapan hiçbir belediye yok. İzmir Atatürk'ten aldığı bu talimatı geliştirmek zorundadır. Uzakdoğu malları girdi, sizin canınız yandı bu mallar nedeniyle. Bu mallar zaten biliniyordu, şimdi ifşa edildi. Hükümet ayakkabı sektörüne vergi koyarak önemli bir karar verdi. 'Geç kalmıştı' diyerek siyaset yapmak istemiyorum. Zararın neresinden dönülse kar. Şimdi iş bize kaldı, el ele gerçekleştireceğiz. İş taleplerini karşılayamıyoruz, yerli üretimi detekleyecek bir sıçrama yapmamızın zamanı geldi de geçti. Yerli malı kullanmanın önemini bilmeliyiz, tüketmeliyiz, talebi artırmalı, firmaları büyütmeli, palazlandırmalıyız. İzmir Fuarı 2015 yılından itibaren sıçrama yapacaktır. Biz buna kararlıyız."
Protokol 'Ayaklarınız yerden kesilsin' diyerek, açılış kurdelesini kesti.
Açılış salonunun girişinde tarih kadar eski bir ayakkabı olan ve unutulmaya yüz tutan yemeni dikilmesi büyük ilgi çekti.
İthal ayakkabıya vergi yüzleri güldürecek

SADECE PROFESYONEL ZİYARETÇİYE AÇIK
Ayakkabı Yaz Fuarı'na, Türkiye toplam ayakkabı üretiminin yüzde 38'ini karşılayan merkez konumunda olan İzmirli ayakkabıcıların yanısıra, Ankara, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Manisa, Konya ve Trabzon'dan 121 firma katılıyor. Alım heyetinden Azerbaycan, Bulgaristan, Cezayir, Filistin, İsrail ve Yunanistan'dan alıcılar geldi. İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 no'lu Hol'de, 11 bin metrekare alan üzerinde organize edilen Ayakkabı Yaz Fuarı'nda, 2015 yılının ayakkabı, çanta yaz modelleri sergileniyor. Fuarda erkek- kadın, çocuk ayakkabı modelleri, spor ayakkabı modelleri, terlik, çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımları yer alıyor. Sadece profesyonel ziyaretçiye açık olarak organize edilen fuar, 10.00 - 19.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!