Eğitim şart!

Güncelleme Tarihi:

Eğitim şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 01:10

Son yıllarda spor dünyasının yükselen trendi olan, her geçen gün gelişen pilates konusunda merak ettiklerimizi, pilates hocası Ertan Durak’a sorduk. Pilates eğitimini Amerika’da alan Durak, potansiyel öğrencilere önemli bir tavsiyede bulundu: “Artık çok fazla pilates stüdyosu var ve hoca sayısı çok arttı. İnsanlara tavsiyem, gittikleri yerlerde eğitmenlerin sertifikalarını sorsunlar.”

Haberin Devamı

* Pilates, ne zamandır hayatınızda?
- Beden eğitimi spor yüksekokulu mezunuyum. Sporun neredeyse her türüyle ilgilendim. Profesyonel olarak futbol ve voleybol oynadım. Ardından spor akademisine girdim, Türkiye’nin ilk step hocalarından biri oldum. Fitness hayatım da ondan sonra başladı. Onun yanında tenis hocalığı ve çeşitli kulüplerde yöneticilik de yaptım. Pilatesle ise 9 yıl önce tanıştım. Bunun çok farklı bir egzersiz olduğunu, şimdiye kadar denediğim hiçbir spor türüne benzemediğini fark ettim.

* Farklı sporlarla ilgilenirken nasıl oldu da dikkatinizi çekti pilates?
- Dünyadaki yeni tendleri takip etmeye başlamıştım. O sayede tanıştım. Bu arada pilates, sanıldığı gibi yeni değil; 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan bir egzersiz metodu. Josef Pilates tarafından bulunmuş bu metot.
Amerika’da rehabilitasyon amaçlı uygulanmaya başlanmış, sonra egzersiz olarak yayılmış. Türkiye geç tanıştı, orası ayrı... Ama çok hızlı yaygınlaştı... Özellikle son birkaç yıldır...

* İnsanlara bu metodun nesi cazip geliyor?
- Vücudu kontrol edebildiğiniz bir egzersiz olduğu için hasar bırakma ihtimali yok. Çalıştıramadığınız kaslarınızı bu metot sayesinde kontrol edebiliyorsunuz, vücudunuzdaki duruş bozukluklarını dengeleyebiliyorsunuz. Ayrıca dengeli bir kas gelişimi sağlıyor. Kas ağrıları bitiyor, doğru oturmayı, doğru nefes almayı öğreniyorsunuz. Dört dörtlük bir egzersiz.

* Pilates eğitimini aldınız mı?
- Elbette... Pilates için mutlaka farklı bir eğitim ve sertifika almanız gerekiyor. Anatomiyi, insan vücudunu, kas ve kemik yapılarını bilmek şart.

* Nerede eğitim aldınız peki?

- California’da bulunan Balance Body University’den mezun oldum. Devamında çeşitli workshop’lara katıldım. Bu işte devamlı kendinizi geliştirmeniz gerek. Önümüzdeki mart ayında yine California’daki üniversiteye gidecek, ekstra ders alacağım. Artık hoca yetiştirme olayına başladık.

7’DEN 70’E HERKES PİLATES YAPABİLİR

* Az önce sizin de söylediğiniz gibi ülkemizde son birkaç senedir pilates çok yaygınlaştı. Şu an gelinen nokta ne?

- Eğitimler artık çok çeşitlendi. Her geçen sene de üstüne yeni şeyler ekleniyor. Sonu yok bu işin. Dediğim gibi, sürekli bu alandaki gelişmeleri takip etmek zorundayız.

* Pilatesin fıtık gibi bazı rahatsızlıkları tedavi amacıyla yapılmasına ne diyorsunuz?
- Kendini çok iyi geliştiren hocalar, bir süre sonra boyun ve bel fıtığı önlemek için zayıf olan kas gruplarını güçlendirmeye odaklanıyor, böylece söz konusu problemleri ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Fizyoterapist veya bir doktorun yaptığı işi biz yapamayız ama tedavi sonrası süreçte kasları güçlendirip o sorunların tekrarını önleyebiliriz.

* Herkes pilates yapabilir mi?

- Evet, 7’den 70’e herkes pilates yapabilir. Yurtdışında zaten çocuklar ilkokulda başlıyor pilatese. Vücudun kontrolünü çok küçük yaşlarda öğreniyorlar.

* İlkokul çağında bir çocuğa pilates disiplini nasıl verilebilir ki?

- Tabii ki o yaştaki çocuklara oyun çağında oldukları için egzersiz yaptıramazsınız ama vücudunu kontrol etmeyi, doğru nefes almayı, nasıl durmaları gerektiğini öğretebilirsiniz. Böylece olası birçok soruna en başından önlem almış
olursunuz.

* Ya yaşlılar?

- 80 yaşında öğrencimiz bile var. Pilatesi diğer egzersizler gibi görmeyin, sıfırdan başlıyoruz. Önce doğru duruş pozisyonlarını gösteriyor, zayıf olan kasları güçlendirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla 7’den 70’e herkes pilates yapabilir.

ZAYIFLAMAK İSTİYORSANIZ SADECE SPOR YETMEZ

* Size başvuran kişi, isterse hemen pilatese başlayabiliyor mu? Yoksa “Önce şu kiloya inin, ondan sonra başlayalım” gibi kuralları var mı bu işin?

- Sonuçta bu, hareket kabiliyetini artırmaya yönelik bir egzersiz. 100 kilo olan birine her türlü hareketi yaptıramazsınız ama zaten pilateste 7 bin farklı hareket var. Dolayısıyla kişiye uygun hareketler seçilerek derse hemen başlanabiliyor. Dersler ilerledikçe de hareketler zorlaşıyor. Bu arada bir saatte yapılabilecek hareketlerin sayısı en fazla 50 veya 60 oluyor.

* Pilates son dönemde kadın tekelinden de çıktı bu arada, değil mi?

- Çok şükür ki evet (gülüyor). Başlarda pilatese kadın egzersizi gözüyle bakılıyordu. Zamanla kadın erkek herkesa uygun olduğu fark edildi.

* Çoğu kişi sporu zayıflamak amacıyla yapıyor. Merak ediyorum; pilates de zayıflatır mı?

- Zayıflamak istiyorsanız, egzersiz yeterli olmaz, işin içine doğru ve dengeli beslenmeyi de katmanız gerekir. Hepsini bir arada yaptığınız zaman gerçekten müthiş bir sonuç alabilirsiniz. Pilates ve zayıflama konusuna gelince; pilates daha çok vücudu şekillendiriyor. Daraltıyor, sıkılaştırıyor, kas yapıları ince ve uzun bir form kazanıyor. Vücudun esnekliği artıyor.

* Son olarak...
- Pilates gerçekten çok önemli bir çalışma. Çok fazla pilates stüdyosu var ve hoca sayısı çok arttı. İnsanlara tavsiyem, gittikleri yerlerde eğitmenlerin sertifikalarını sorsunlar.

Haberin Devamı

HERKESİN SPOR YAPMASINA ÖNCÜLÜK ETMEK İSTİYORUZ

Haberin Devamı

* Pilates Point Studio’yu ne zaman açtınız?
- 8 yıl önce Nişantaşı’nda faaliyete geçti. İlk pilates stüdyosunu açan da bizdik. Sonradan zumba, dans ve yoga derslerini ekledik. Özel kick box derslerine başladık. Buraya gelenler egzersiz adına her şeyi bulabiliyor.

* Bundan sonraki hedefleriniz neler?
- Amacımız birkaç şube daha açabilmek. Herkesin spor yapmasına öncü olmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!