Tahsin Kitabçı’nın anıları...

Haberin Devamı

Günün Sözü:

Güzel konuşmak için bir tek yol vardır; dinlemeyi öğrenmek.

Christopher Morley

ÖMER FETHİ GÜRER

Tahsin Kitabçı’nın anıları...

Tahsin Kitapçı Niğde’de ilk Fransızca öğretmenlerinden olup köklü ailelerindendi. Niğde ile ilgili anıları yanında yurt dışında eğitim gördüğü dönem ve politikaya ait görüşlerini Milletvekiliği de yapmış olan Hüseyin Çelik kitaplaştırdı. İlgi ile okudum.

Tek aprti döneminde CHP’li olan ve Halkevi başkanlığı da yapan Kitapçı daha sonra Millet Partisinde siyasete devam etti. Sonrasında siyasetten çekildi.Niğde’de eğitime desteği ve hayırseverliği ile anımsanan Kitapçı siyaset için şöyle demişti.”Politika da çok hatalı davranışlarım oldu. Ben politika’nın bir ekmek kapısı olmasını katiyen istemedim. Bu bakımdan doğru ve dürüst gördüğüm Osman Bölükbaşı saflarında yer aldım. Önce Niğde teşkilatında daha sonra İstanbul teşkilatında çalıştım. Fakat olduğu gibi görünen insanlar ile ne yazık ki, bir araya gelemedim. Benimle birlikte gittikleri seçim mahallelerine benden sonra tekrar giderek “bana reyinizi verin, çoluk çocuğumun nafakasını senelerce bu yolda harcadım. Adeta beş parasız kaldım.” diye yalvaranlarla çalıştım.

Haberin Devamı

Bölükbaşı ve arkadaşlarımın dürüstlüğüne o kadar inandım ki karma listeler tavsiye ettim. Beni silin yazmayın fakat onları yazın diye konuşmalar yaptım.

Benim için siyaset ‘Ekmek parası yolu değil...’ Bir de politikanın istediği havaya hiç müsait insan olamadım.”

Tahsin Kitapçı tek parti döneminde öğretmen olarak göreve başladığı Niğde’de yaşadığı ilginç bir olayı da şöyle anlatmıştı-“Öğretmenliğimin ilk yıllarında belediye reisliğine adaylığımı koydum. Bunu bir telgrafla da İçişleri Bakanlığı’na ve CHP Genel Sekreterliği’ne bildirdim. Zannettim ki Avrupa tahsili her şey. Halbuki değil, halkın psikolojisini tanımak lazım. Ben bilmiyordum, adaylığım kabul olmadı. Haklıydılar. Muhitin dünkü çocuğu diye çok gördüler. Doğduğum Pancarcı mahallesindeki bir konuşmamda lisan bilirim Amerika yardım heyeti başkanı ile görüşür Niğde’ye yardım sağlarım demiştim. Bu komünistleri görür Niğde’ye yardım sağlarım şeklinde zabıt tutuldu ve ceza mahkemesine sevk edildim. Hakim, savcının zabıta göre suçlamasından sonra ne diyeceğimi sordu savunmamı şöyle yaptım: ‘ Sayın hakim bu bana karşı ilk suçlama değil. Fransa’da tahsilimi tamamlayıp çok sevdiğim Niğde’ye dönüp Ortaokulda Fransızca öğretmenliğine başladığımda, Fransa’dan komünizm propagandası için gönderilen ajan diye emniyete ihbar edilmiştim. Hayatım komünizmle mücadeleyle geçti. İstanbul Yüksek Ticaret Okulunda üç yıl Milli Türk Talebe birliğinde mücadelelere katıldım. En büyük Türkoloğları okudum. Ağaoğlu Ahmet Türkmenistan eski Reisicumhuru, büyük yazar Hüseyin Cahit Yalçın, Mehmet Akif’i, Yusuf Akçora, keşke beni başka sözlerle suçlasalardı, komünistlikle değil. Komünizm aleyhtarı neşriyatı, meşhur Hüseyin Cahit Yalçın’ın fikir hareketlerini okudum. Fikir hareketleri dergisinin üç sene nasıl bana geldiğini ilk maaşımdan gönderdiğim paranın iadesi ve bu parayı senin gibi zorda olanlara yardım et demelerini anlattım. İttifakla beraatıma karar verdiler. Genç hakimler duygulanmıştı.”

Haberin Devamı

Kitapta başka güzel anılar da var... Bir dönemin aynası bu kitap. Okumanızı öneririm...

NOTLAR

- Garanti Bankası, 2002’den bu yana düzenlediği Garanti Anadolu Sohbetleri’nin 97. buluşmasını, 12 Aralık 2014 Cuma günü saat 13.30-160.00 arası Adana’da gerçekleştirecek. Sheraton Hotel’de yapılacak toplantıda, Adana’nın ekonomik ve kentsel gelişimine yönelik fikirler üretilip çözüm önerileri sunulacak.

- Araştırmacı yazar Ahmet Erdoğdu Atatürkçü Düşünce Derneği binasında Pazartesi günü saat 17.00’de “100. Yılında 1. Dünya Savaşı’nı anlamak” konulu bir konferans verecek.

- ÜSAM 16-17 Aralık 2014 günleri , “ISO 9001:2008 İç Tetkikçi “ Eğitimi düzenliyor. Eğitim kontenjanı 18 kişi ile sınırlıdır. Eğitime katılım için (merkez@adanausam.org.tr) adresine mail atılıp bilgi istenebilir.

Haberin Devamı

HOŞUMA GİTTİ

Warren Buffet der ki...

Gelir üzerine:Asla tek bir gelir kaynağın olmasın.İkinci bir kaynak için yatırım yap...

Harcama üzerine:Eğer ihtiyacın olmayan şeyleri satın alırsan,bir gün ihtiyacın olan şeyleri satmak zorunda kalırsın...

Tasarruf üzerine:Harcamalarından kalanı tasarruf etme,tasarruflarından kalanı harca...

Risk üzerine:Bir nehrin derinliğini asla iki ayağınla birlikte ölçmeye kalkma...

Yatırım üzerine:Bütün yumurtaları asla tek bir sepete koyma...

Beklentiler üzerine: Dürüstlük pahalı bir hediyedir,bunu ucuz insanlardan bekleme...

HALİL TÜM

Adana’da yemek adabı

Araştırdım ve Adana Bölgesinde 7 tür sofra kurulduğunu saptadım:

Haberin Devamı

1- Aile Sofrası

2- Konuk Sofrası

3- Toplu Yemek Sofraları,

4- Sayılı gün Sofraları,

5- Düğün ve Sünnet Sofraları,

6- Ramazan Sofraları,

7- Adak Sofraları...

Bilgilerinize...

Yazarın Tüm Yazıları