Taner Yıldız'dan 'Türk akımı' açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Taner Yıldızdan Türk akımı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 11:57

Enerji Bakanı Taner Yıldız Rusya ve Türkiye arasında yapılacak yeni boru hattı için, "Buna 'Türk Akımı' diyelim. Büyük bir proje ve finansmandan bahsediyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in boru hattı için isim olarak 'Türk akımı' önerisinde bulunduğunu ifade etmişti.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın Türkiye'den geçecek yeni boru hattı teklifine ilişkin "Ben bu projenin gerçekleştirilebileceğine inanıyorum" dedi. Yıldız, Boğaziçi Enerji Kulübü Toplantısı'nda, Rusya'dan Türkiye'ye geçmesi planlanan yeni boru hattı projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yeni boru hattının Bulgaristan yerine Türkiye'den geçmesi ve Trakya'da hub (geçiş merkezi) oluşturulması için dün itibarıyla teknik çalışmalara başlandığını anlatan Yıldız, Türkiye'nin, coğrafyasından kaynaklanan avantajları mutlaka kullanmak zorunda olduğunu vurguladı.

'SADECE GEÇİŞ OLMAYACAK'

"Trakya'da böyle bir şey yapabilir miyiz? Karadeniz'den gelen borunun Bulgaristan yerine Türkiye'den geçip Trakya'da enerji hub olması. Olur veya olmaz demiyorum ama olma ihtimallerini dün itibariyle beraberce konuşmaya başladık. Bu bir transit projesi olmayacak. Bizim bununla alakalı önerilerimiz, belki bir LNG tesisleri de beraber olmak üzere, kompakt tesis olması söz konusu. Ben bu projenin gerçekleştirilebileceğine inanıyorum. Buna 'Türk Akımı' diyelim, bununla alakalı konu da netleştirilmedi. Yunanistan sınırında bitse de Türkiye'den geçecek bir proje olacak. Büyük bir proje ve finansmandan bahsediyoruz. Ancak bu, gerçekleştirilebilecek bir konudur. Belki 2019, belki 2020'ye kadar inşaat ve diğer konular değerlendirilecek. Şu anda inceleme, değerlendirme aşamasındayız." Yıldız, projenin Türkiye'ye faydası olup olmayacağına ilişkin soruya, "63 milyar metreküp doğalgazın dağıtımından bahsediyoruz. Sadece bir geçiş projesi olmayacak" yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!