Malala 'Neden birilerine silah vermek kitap vermekten daha kolay'

Güncelleme Tarihi:

Malala Neden birilerine silah vermek kitap vermekten daha kolay
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 10:50

Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen eğitim hakları savunucusu Malala Yusufzay (17) ve Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi (61) Oslo’da düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

Haberin Devamı

Törende Nobel komitesi, Satyarthi ve Yusufzay’ı 'Barışın Şampiyonları' olarak adlandırdı. Törende açılış konuşmasını yapan Nobel Komite Başkanı Thorbjorn Jagland, eğitimin önemine vurgu yaparak, "Demokrasi ve özgürlüğe giden yol ilimle kaplıdır" dedi. Jagland, Malala Yusufzay’ı çocuk işçiliğine karşı risk alarak gerçekleştirdiği çalışmalarına dair cesaretinii takdir ettiğini söyledi.

Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi ödül takdiminin ardından yaptığı konuşmada geride kalan milyonlarca çocuk olduğunu belirterek, törende sessiz çocukları hatırlatmak için bir koltuğu boş bıraktığını vurguladı. Satyarthi, "Çocuklarımızın hayallerini inkar etmekten daha büyük bir şiddet yoktur. Kölelik anlayışının özgürlüğü aramaktan daha güçlü olduğu düşüncesini kabul etmeyi reddediyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmasına 'Besmele' ile başlayan Malala, "Aile özellikle çok teşekkür ediyorum. Babama kanatlarımı kırpmayarak uçmama izin verdiği için teşekkür ediyorum. Bu ödülü alan ilk Pakistanlı ve en genç kişi olduğum için çok gururluyum. Kız çocuklarının okumasını destekliyorum ve insanlar neden kız çocuklarının okuması bu kadar önemli diye soruyor. Cevabım aynı oluyıor. Onlara Kur'an-ı Kerim'deki ilk ayetin 'oku' olduğunu söylüyorum" dedi.

"KENDİMİ SALDIRIDAN SONRA ÇOK DAHA GÜÇLÜ HİSSEDİYORUM"

Malala Yusufzay, ödülü sadece kendisi için değil barış isteyen çocuklar adına da aldığını söyleyerek "Her çocuğun okullarda eğitim aldığını görene kadar mücadeleme devam edeceğim. Kendimi saldırıdan sonra çok daha güçlü hissediyorum. Çünkü kimsenin beni durduramayacağını biliyorum. Biz artık burada birlikte duran milyonlarız" dedi. Saldırının ardından dünyasının değişmesiyle önceliklerinin de değiştiğini söyleyen Malala, "İki seçeneğim vardı; birincisi sessiz kalmak ve öldürülmeyi beklemek, ikincisi ise konuştuktan sonra öldürülmeyi beklemekti. Ben ikincisini seçtim ve konuşmaya karar verdim. Geçen sene BM’de söylediğim gibi 'bir çocuk, bir kalem ve bir kitap dünyayı değiştirebilir'. 2015 yılında dünyanın her yerinden temsilcilerle BM’de yeni hedeflerimizi belirlemek için bir araya geleceğiz. Hepimiz için eşitliği, adaleti ve barışı getirelim. Sadece politikacılar ve dünya liderleri değil hepimizin katkı sağlaması için buna ihtiyacımız var. Bu hepimizin görevi" dedi.

Haberin Devamı

"NEDEN BİRİLERİNE SİLAH VERMEK KİTAP VERMEKTEN DAHA KOLAY?"

Malala konuşmasında mesaj dolu sorular da yöneltti. Malala, "Dünyanın güçlü ülkeleri dediğimiz ülkeler, neden savaş çıkarmakta güçlü ancak barışı sağlamada zayıf? Neden birilerine silah vermek kitap vermekten daha kolay? Neden tank yapmak okul inşaa etmekten daha kolay?" diye sordu. Malala'nın konuşması büyük alkış aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!