Kerry, IŞİD’e karşı geniş yetki istedi

Güncelleme Tarihi:

Kerry, IŞİD’e karşı geniş yetki istedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 01:08

OBAMA Yönetimi’nin IŞİD’e karşı yürütülen askeri harekât için Amerikan Kongresi’nden istediği yetkilendirme konusundaki görüşmeler, önceki gün sert tartışmalar eşliğinde başladı.

Haberin Devamı

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin düzenlediği, Yönetim adına Dışişleri Bakanı John Kerry’nin komite üyelerine ifade verdiği bu konudaki ilk oturumda, Kongre, Yönetime üç yıllığına sadece Suriye ile Irak’ı kapsayan, ayrıca Amerikan askerinin de kara operasyonuna girişmesini sınırlayan bir yetki vermeyi önerirken, Yönetim, çıkacak yasanın süre, coğrafya ve harekât kapsamı açısından daha esnek olması gerektiğini savundu. Oturumun sonunda ise Kerry ve Cumhuriyetçi Senatör John McCain arasında Suriye Lideri Beşar Esad’ın Amerikan saldırılarında hedef alınmaması nedeniyle atışma yaşandı.

YETKİ TARTIŞMASI

Obama Yönetimi, 8 Ağustos’ta Irak’ta, 22 Eylül’de Suriye’de başlattığı IŞİD’e yönelik hava harekâtını Bush Yönetimi’nin 11 Eylül saldırılarından sonra Amerikan Kongresi’nden El Kaide ile mücadele için aldığı yetkilendirmelere dayandırıyor. Ancak birçok Kongre üyesi, IŞİD’in El Kaide’den farklı olduğu gerekçesiyle IŞİD’in saldırılarının daha farklı bir yasal düzenleme gerektirdiğini savunuyor. Kerry de dört saat süren oturumda durumu şu sözlerle açıkladı: “Başkan bu yetkinin içinde ABD muharip gücünün kullanımı konusunun aydınlatılmasına açık olduğunu belirtmesine rağmen, bu, Başkomutanımızın öngörülmesi mümkün olmayan senaryo ve beklenmedik durumlara karşı elinin önceden bağlanmasını gerektirmiyor. Birçoğunuzun tamamen ucu açık bir yetki vermekten kaçınmasını anlıyoruz. Komite başkanının yetkinin üç yıllığına sınırlanması önerisi var, bu öneriyi, içine yetkinin uzatılabilmesine yönelik bazı olanakların da eklenmesi halinde destekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!