İşkence raporu ABD’yi böldü

Güncelleme Tarihi:

İşkence raporu ABD’yi böldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 01:08

ABD’de Cumhuriyetçiler ve CIA’nın eski üst düzey yöneticileri, terör şüphelilerine yönelik işkenceli sorgu metotlarını ortaya koyan Demokratların hazırladığı Senato İstihbarat Komitesi Raporu’na sert tepki göstererek, partizanca bir tutum takınıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

CIA’nın 11 Eylül Terör Saldırıları sonrası 2001-2008 arasında terör şüphelilerine yönelik işkence yöntemlerine dair Senato İstihbarat Komitesi Raporu ülkeyi ikiye böldü. Komite’nin Cumhuriyetçi azınlık üyesi Senatör Saxby Chambliss ile 5 partili sadece Demokrat Komite üyelerinin yazdığı 6 bin sayfalık bu rapora karşı 100 sayfalık bir cevap yazdı. Cumhuriyetçiler, raporun özensiz ve partizan bir dille yazıldığını, gerçekleri de çarpıttığını savundu.

İşkence raporu ABD’yi böldü
CIA’İN ‘İŞKENCE RAPORU’ AÇIKLANDI

ESKİ YÖNETİCİLER TEPKİLİ

CIA’nın eski yöneticilerinden de rapora tepki geldi. İstihbarat kuruluşunun eski üç başkanı George J. Tenet, Porter J. Goss, Michael V. Hayden ile üç başkan yardımcısı John E. McLaughlin, Albert M. Calland ve Stephen R. Kappes, Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesine cevap mahiyetinde ortak bir yazı yazdı. Yazarlar CIA’nın sorgu yöntemlerinin hayatları kurtardığını savundu.
Komite raporunun yalnızca Demokratik çoğunluk üyeleri tarafından hazırlandığına dikkat çeken yazarlar, böylece önemli bir kamu sorununun dengeli ve ciddi ele alınarak sunulma fırsatının kaçırıldığını savundu.
CIA de sitesinde bir cevap yayınlayarak ilk aylardan itibaren programın önemli yanlışları olduğunu kabul ederken, El Kaide elemanlarının yakalanmasında katkıları olduğunu savundu.
Cumhuriyetçi Parti’nin eski Başkan adayı Senatör John McCain, partisinde işkence raporuyla ilgili farklı görüş bildiren en önde gelen siyasetçi oldu. McCain, CIA’nın faaliyetinin ulusal onuru lekelediğini, çok fazla zarar verdiğini ve çok az fayda sağladığını kaydetti.

Haberin Devamı

Kuzey Kore ve Çin ABD’yi eleştirdi

İnsan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Çin ve Kuzey Kore, ABD’yi eleştirerek Washington’ı uluslararası kuralları izlemeye davet etti. Tepkiler şöyle:

BM İnsan Hakları Özel Raportörü Ben Emmerson: “Sorumluluğu olanlar yargılansın. ”
Çin Dışişleri Sözcüsü : “ABD’nin yöntemlerini düzeltmesi ve uluslararası konvansiyonların kurallarını izleyip, saygı göstermesi gerektiğini düşünüyoruz.”
Kuzey Kore: “BM Güvenlik Konseyi, ABD’nin ‘insanlık dışı işkence’ metotları nedeniyle harekete geçmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!