Sigara cebe de zarar

Güncelleme Tarihi:

Sigara cebe de zarar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 00:59

Sağlık Bakanlığı, sigaranın sağlığa zararları konusunda uyarırken, Çalışma Bakanlığı da cebe zararlarını bir rehberde derledi. Rehbere göre, paketi 10 lira olan sigarayı bir günde içen kişi, yılda 3 bin 600 liralık ‘kanser’ ve ‘kalp hastalığı’ satın alıyor.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bugüne kadar sigara konusunda sadece sağlık uyarısı yapılmasının yeterli olmadığını düşünerek, Hacettepe Üniversitesi ile ortak hazırladığı “Sağlıklı Yaşam Rehberinde” farklı bir yönteme başvurdu; kişilerin uğradığı zararı sigaranın fiyatı üzerinden hesapladı. Kronik hastalıkların önlenmesi amacıyla hazırlanan rehberde şu ayrıntılara yer verildi:

YILDA 3 BİN 600 LİRA

“Sigara kullananlarda başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanserler, ciddi kalp ve solunum hastalıkları içmeyenlere göre 20 kat fazla görülüyor. Ancak sigara ekonomik yönden de ciddi zararlar veriyor. Paket fiyatı 10 lira olan sigaradan günde bir paket içen kişi ayda 300, yılda 3 bin 600 lira para harcamış olur. Yani para karşılığı kanser ve kalp hastalığı satın alınmış olur.”

TEDAVİSİ İÇİN DE PARA

“Sigaranın yol açtığı hastalıkların tanı ve tedavisi için yapılacak harcamalar da ciddi boyutlar ulaşıyor. Sigara izmaritlerinin neden olduğu çevre kirliliği de çok önemli boyutlarda. Bu izmaritler bozulmadan uzun yıllar boyunca doğada kalır. Sigara içen kişide oluşan kötü koku, kişinin sosyal ilişkisini de kötü etkiler.”

Ofiste hareketsiziz

Haberin Devamı

REHBERDE ofis çalışanlarını bekleyen sağlık sorunları da ele alındı: “Büro çalışanları, çalışma şekilleri nedeniyle hareketsiz yaşama yatkın. Sürekli aynı pozisyonda kalma, ekranlı ve klavyeli araçlarla çalışma bel ağrıları, boyun ve bel fıtıklarına yol açıyor. (Büroda yapılabilecek hareketler tercih edilmeli.)”

Ülkece şişmanız

Türkiye’nin kilo analizinin de yapıldığı rehberde şöyle denildi: “Türkiye’de her 5 erkekten birisi, her 5 kadından ikisi şişman. Sağlıklı bir yaşam için beden kitle indeksinizin 25’in altında olması gerekiyor. Bel çevresinin kadınlarda 88 santimetre, erkeklerde 102 santimetreden fazla olmaması önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!