Grammy’de Tasavvuf

BOSTON (ABD) merkezli “A Far Cry” adlı topluluk, 2.5 yıl önce Harvard University ve College of the Holy Cross&Emerson College’de öğretim görevlisi olan Türk müzisyen Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’a beste siparişi verdi:

Haberin Devamı

Grammy’de Tasavvuf


- Bize İslam dini ve spiritüellik ile ilgili bir eser besteler misiniz? Eserinizi “Dreams&Prayers” adlı programımızda Osvaldo Golijov’un (Yahudi besteci) Beethoven ve Hildegard von Bingen’in spiritüelliği öne çıkaran eserleri ile birlikte icra edeceğiz.
Yanıtı olumlu oldu:
- Ülkemizde İslam, müzik ve maneviyat denince ilk akla gelen şey tasavvuftur. Tasavvuf üzerine bir beste yapacağım.
Sanlıkol, “Vecd” adlı besteyi hazırlayıp verdi, “A Far Cry” grubu 2 yıl önce parçanın prömiyerini yaptı. O günlerde “Vecd” hakkında övgü içeren yorumlar yayınlandı. Derken topluluk “Dreams&Prayers” programından bir CD hazırlamaya karar verdi. CD, geçen eylül ayında piyasaya çıktı. CD’deki 4 eserden dünya prömiyeri gerçekleşen tek eser Sanlıkol’un “Vecd”i oldu.
Mehmet Ali Sanlıkol adını ilk kez San Grafik’in patronu Deniz Özsezen ve oğlu, şirketin Genel Müdürü Ülkem Özsezen’in öncülük ettikleri “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” için hazırladıkları proje sırasında 2009’da duydum. 2010 Eylül’ünde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le Boston’a gittiğimde tanışma fırsatı yakaladım.
Sanlıkol’dan geçen gece mesaj aldım:
- A Far Cry adlı grubun albüm çalışması, “Best Classical Chamber/Small Ensemble Performance” kategorisinde Grammy ödüllerinde ilk 5’e kaldı.
Boston Globe gazetesinin bu gelişmeyi “Boston’dan Grammy adayları” başlığıyla duyurduğunu belirtti:
- Bu projede Beethoven gibi efsane bestecilerin yanında benim de adımın geçiyor olmasından ve Grammy müzik ödüllerinde A Far Cry orkestrası ile finale kalmaktan mutluluk duyuyorum.
Grammy’de kazananların şubat ayı başında belli olacağını anımsattı:
- İlk 5’e girmek, finale kalmak da benim için mutluluk kaynağı...
17 yaşında yerleştiği Boston’da Berklee College of Music’te caz eğitimi alan, sonra mezun olduğu okulda da dersler veren Sanlıkol’u Gül’ün seyahati sırasında Sedat Ergin farketmiş, birlikte sohbet etmiştik. O dönemde Brown Üniversitesi’nde Türk müziği dersleri veriyordu:
- Amerika’da bile caza ilgi giderek azalıyor. Bu yüzden etnik müzik üzerine yoğunlaştım.
Türk müziği derslerine Amerikalılar’ın ilgi gösterdiğine işaret etmişti:
- Amerikalı eline kemanı alıp, Türk ezgilerini seslendirmeye çalışıyor. Bu da beni mutlu ediyor.
Boston’da Dünya Vakfı başkanlığını da yürüten Sanlıkol’un “Vecd”inin yer aldığı albüm Grammy’e uzanabilir mi?

Yazarın Tüm Yazıları