Kimse artık zan altında kalmaz

Güncelleme Tarihi:

Kimse artık zan altında kalmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 01:42

GAYRİMENKUL için gündeme gelen ‘Yüzde 40 rant vergisi’ uygulamasına müteaahitler yeşil ışık yaktı. Uygulamanın inşaat sektörüyle ilgili olumsuz algıyı ortadan kaldıracağını belirten sektör temsilcileri “Kirli ilişkiler olmaz, işini doğru yapan zan altında kalmaz” dedi.

Haberin Devamı

RANT vergisi uygulamasında detaylar belli olmaya başladı. Artık mevcut imar durumunu değiştirerek elde edilen imar artışından sağlanan gelirin yüzde 40’ı vergiye gidecek. Rant vergisinin haksız kazançların önüne geçeceğini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, “Gerçekten hakkıyla yapılırsa sektöre ciddi katkıları olur. Sektöre karşı kötü algı kırılır, kimse zan altında kalmaz. Kirli ilişkiler de sona erer. Hatta bunu geçmişe dönük yapsalar önemli bir vergi geliri de sağlanır” dedi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de rant vergisini destekledi ancak kamunun tek taraflı düşünmemesi gerektiğini söyledi. İmar artışından vergi alınmasını doğru bulan Çelik, “Her zaman imar artmıyor, bazen düşüyor. O zaman düşüşte de kaybedilen bedel ödenmeli. Madem adalet gelecek bu tek taraflı olmamalı” dedi. Çelik, son 10 yılda hangi bölgede sonradan imar artışı olduğunun ve kimlerin kasasına fazla para girdiğinin hesaplanmasını önerdi.

Haberin Devamı

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da uygulamanın Avrupa ülkelerinde örnekleri olduğunu belirtti. Rant vergisini vicdanları rahatlatan bir uygulama olarak gören Durbakayım, “Eskiden şerifiye vergisi ile zaten rant vergisi ödenirdi. Sonra bu ortadan kalktı, şimdi yeniden yapılıyor. 3. Köprü, 3. Havalimanı gibi büyük projelerde 75 milyonun hakkı varsa piyango bir kişiye vurmamalı. Kamu gereken vergiyi elbette almalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!