Erdoğan'dan önemli Kıbrıs açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan önemli Kıbrıs açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 20:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Stratejileri Sempozyumu Galası ve Türkiye Petrolleri 60. Yıl Resepsiyonu'na katıldı. Erdoğan, "Kıbrıs'ın güneyinde son dönemdeki gelişmeler hiçbir zaman dışında kalacağımız bir gelişme değildir. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa orada da dolaşıyor ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan eğer burada kendilerine yaptığımız uyarıyı kale almadıkları sürece biz oradaki çalışmalarımızı aynı şekilde devam ettireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Ankara'daki Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte hitap eden Erdoğan, Güney Akım'ın projesi hakkında Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu hattın isminin Türk Akımı konulabileceği yönünde bir ifade kullandığını belirterek, "Son görüşmelerimizde şunu karar altına aldık. Hukuki bağlayıcılığı olmadan müzakerelere başlayıp bir ön mutabakat sağladık ve anlaşmamız halinde Güney Akım bitiyor. Putin bunun adını Türk Akımı koyabiliriz. Türk Doğalgaz Akımı koyabiliriz gibi bir ifade de kullandı. Karadeniz'den geçecek Türkiye sınırlarından Yunanistan sınırında Türk topraklarında orada bir hat kurulacak. Bunun adımını atabiliriz dendi. Mutabık kalmamız halinde bir de bu hatta kuracağız. Biz de oradan alabildiğimizi alacağız. Avrupa da talep etmesi halinde istediği kadar doğalgazı alma şansına sahip olacak" dedi.

Haberin Devamı

"ZENGİNLİĞİN KAYNAĞI OLMASI GEREKN PETROL ACININ SEBEBİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyondaki konuşmasında petrol zengini ülkelerin çoğunda huzur ve refahın olmadığını ifade ederek, "Türkiye Petrolleri'nin kurulduğu 1954 yılından bugüne kadar, demek ki Türkiye Petrolleri ile yaşıtım, ben de 54 doğumluyum. Artık bu kuruluşu unutmayacağız demektir. Bilindiği gibi Türkiye petrol ve doğalgaz zengini bir ülke değil. Çevremizdeki ülkelerde zengin hidrokarbon yatakları olmasına rağmen ülkemiz maalesef aynı imkana sahip bulunmuyor. Öte yandan bakıyoruz petrol ve doğalgaz zengini ülkelerin birçoğunda huzur yok, refah yok. Yaşanan istikrarsızlıkların ve savaşların temelinde sahip olunan petrol ve doğalgaz rezervlerinin yattığını görüyoruz. Zenginliğin kaynağı olması gereken petrol ve doğalgaz acının ve yıkımın sebebi haline dönüştürülüyor. Biz enerjiye asla bu şekilde yaklaşmadık. Türkiye için aslolan bu kaynakların toplumun tamamının refahına ve mutluluğuna katkı sağlayacak şekilde kullanılmasıdır. Öncülük ettiğimiz projelerde de bunu ispatladığımıza inanıyorum. Sınırlarımız içinde var olan rezervleri ekonomiye kazandırmak ve yeni rezervler bulmak için bilhassa son 12 yıldır yoğun bir çaba içindeyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"KENDİLERİNE YAPTIĞIMIZ UYARIYI KALE ALMADIKLARI SÜRECE ÇALIŞMALARIMIZI DEVAM ETTİRECEĞİZ"

Enerji konusunda bölgedeki tüm çalışmalarda Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin eşit miktarda hak sahibi olduğunu kaydeden Erdoğan, "Türkiye artık sadece kendi topraklarında değil Azerbaycan'dan tutum Irak'a Rusya'dan Kırgızistan'a Kolombiya'ya varıncaya kadar dünyanın her yerinde petrol arıyor. Özellikle Kıbrıs'ın güneyinde son dönemdeki gelişmeler hiçbir zaman dışında kalacağımız bir gelişme değildir. Şu anda Barbaros Hayrettin Paşa orada da dolaşıyor ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan eğer burada kendilerine yaptığımız uyarıyı kale almadıkları sürece biz oradaki çalışmalarımızı aynı şekilde devam ettireceğiz. Bölgedeki tüm çalışmalarda Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin eşit miktarda hakkı vardır. Bu hak hukuka dayalıdır. Sonuna kadar hakkın her zaman savunucusu olacağımızı bu akşam bu vesile ile ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ÜLKEMİZ ENERJİ DİPLOMASİSİNİN IRAK'TA SERGİLEDİĞİ BAŞARIYI KIBRIS'TA TEKRARLAYACAĞINA İNANIYORUM"

Enerji konusunda Kıbrıs Adası'nın yanında olduklarını ifade eden Erdoğan, "Artık petrol aramalarını kendi gemilerimizle yapıyoruz ve bir müddet sonra sondaj çalışmalarını da kendi platformumuzda yapacak hale geleceğiz. Kıbrıs Adası'nın enerji kaynaklarında adadaki iki tarafın da hakkı olduğunu bir kez daha kendilerine hatırlatmak istiyorum. Biz başından beri uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde bu işin çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Diğer yandan uzun bir müzakere sürecinin ardından Irak'ın kuzeyindeki kaynakların Ceyhan üzerinden uluslararası piyasaya sevk edilmesi konusunda önemli bir aşamaya geldik. Bağdat ve Erbil'in de anlaştığı bu mekanizmada öncü rolü biz oynadık. Tüm tarafların memnun olduğu noktaya geldik. Biz aynı anlayışı Kıbrıs Adası için de taşıyoruz. Ülkemiz enerji diplomasisinin Irak'ta sergilediği başarıyı Kıbrıs'ta da tekrarlayacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"PUTİN 'TÜRK AKIMI KOYABİLİRİZ' GİBİ BİR İFADE KULLANDI"

Anlaşılması halinde Güney Akım'ın biteceğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu hattın isminin Türk Akımı konulabileceği yönünde bir ifade kullandığını belirterek, "Son görüşmelerimizde şunu karar altına aldık. Hukuki bağlayıcılığı olmadan müzakerelere başlayıp bir ön mutabakat sağladık ve anlaşmamız halinde Güney Akım bitiyor. Putin bunun adını Türk Akımı koyabiliriz. Türk Doğalgaz Akımı koyabiliriz gibi bir ifade de kullandı. Karadeniz'den geçecek Türkiye sınırlarından Yunanistan sınırında Türk topraklarında orada bir hat kurulacak. Bunun adımını atabiliriz dendi. Mutabık kalmamız halinde bir de bu hatta kuracağız. Biz de oradan alabildiğimizi alacağız. Avrupa da talep etmesi halinde istediği kadar doğalgazı alma şansına sahip olacak" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

"YENİ BİR SONDOJA BAŞLAYACAĞIZ"

"Ocak ayı içerisinde inşallah Batı Karadeniz'de yeni bir sondaja başlayacağız. Bu noktada yerli bir petrol sondaj platformunun yapılması ihtiyacı da ortaya çıkabilir. Bu platformu da hamdolsun tersanelerimizde yapabilecek güce sahibiz. Bunun da müjdesini vermek istiyorum" dedi.

ERDOĞAN'DAN İÇ GÜVENLİK AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "(İç güvenlik reformu) Bu düzenlemeyi bozmaya gayret edenler, bunun yegane sorumlusu olacaktır. Halkı sokağa dökmek isteyenler yargıdan kurtulamayacaktır. Molotofkokteyleriyle bu ülkede siyaset yapamayız. Böyle siyaset yapılamaz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Vatandaşın camını, çerçevesini indirene sıcak bakamayız. Halkı öldürmeye yönelenlerle beraber hareket edenleri savunamayız. Devlet bunlara karşı belli yaptırımlar hazırlamak durumundadır. Şu anda hazırlanan paket böyle bir paket. Hayırlı olsun diyorum."

BAKMADAN GEÇME!