5 yıl önce boşandık ama...

2010 yılının mart ayında boşandım. Yaklaşık 5 sene oldu, ancak eski eşimin borçları hâlâ benim adresime geliyor.

Haberin Devamı

* Bu durumda ne yapabilirim?
Rüzgar K.

Rüzgar hanım, eski eşinizin Mernis adresinin halen sizin oturduğunuz adres olup olmadığını muhtarlığınızdan kontrol edin, eğer sizinle aynı adreste oturuyor görünüyor ve tebligatlar Mernis adresine gönderiliyorsa, muhtarlık yardımcı olacaktır.

* Eski eşim vefat etti. Kızımın velayeti annesindeydi, bu durumda ne yapmam gerekir, velayet kimdedir?
Murat İ.

Murat bey, boşanma davasının sonucunda velayet eşlerden bırakılıyor. Bu kendisine velayet bırakılan ebeveyn, vefat edince velayet sona erer ancak kendiliğinden hayatta kalan diğer ebeveyne geçmez, çocuğa vasi atanır. Hayatta kalan ebeveynin, çocuğunun velayetini alması için dava açması ve açtığı bu davanın mahkemece çocuğun yararına uygun bulunması gerekir.

Haberin Devamı

* Avukatsız boşanma davası açtım. Fakat dilekçede olayları tam olarak yazamadım, tekrar dilekçe verme imkanım var mı?
Elif Ö.

Boşanma davaları mahkemeye karşı taraf sayısından bir tane fazla hazırlanacak bir dilekçe ile açılır. Buna dava dilekçesi adı verilir. Dava dilekçelerinde bazı hususların yer alması zorunluluğu vardır. Bunlar davacının ve davalının adları-soyadları, adresleri, TC kimlik numaraları, dava ile neye karar verilmesi istendiğidir. Bunların yanında, davacının dava dilekçesinde olayları açık bir şekilde anlatması ve bu olayları nasıl ispatlayacağını da belirtmesi gerekmektedir. Bugün yürürlükte olan kanunumuza göre, mahkemeler kendilerine gelen dava dilekçelerin, bu yönden inceleyerek dava dilekçesinin geçerli bir şekilde hazırlanıp hazırlanmadığını denetlerler. Eğer dava dilekçesi doğru bir şekilde hazırlanmamışsa dilekçe reddedilir.
Açtığınız davada, dava dilekçenizin reddedilmemiş olması halinde, davalı taraf sizin dilekçenizde belirttiğiniz iddialarınıza karşı savunmalarını içeren bir cevap dilekçesi verecektir. Boşanma davaları yazılı usul dediğimiz şekilde görülmektedir. Bu usule göre, davalının cevap dilekçesi size ulaşınca bu cevap dilekçesine cevap yazabilirsiniz. İddialarınızı, ön inceleme duruşmasına kadar genişletebilirsiniz.

Haberin Devamı

* Anlaşmalı boşanma davalarında avukata vekalet verilmesi ne kadar uygundur?
Sündüz K.

Sündüz hanım, hukukumuzda bazı istisnalar hariç herkesin kendi davasını kendisinin takip etmesi mümkündür. Avukat tutmak ihtiyari bir durumdur. Anlaşmalı boşanma davaları, nedense kamuoyunda avukata vekalet verilmesi gereksiz görülen davalardan biri olarak görülüyor. Ancak, anlaşmalı boşandıktan bir süre sonra pişman olan, haklarını tam olarak alamadığını düşünen, yanlış kelimeler nedeniyle bir takım haklarını kaybeden kişilerle sıkça karşılaşılıyor. Bu nedenle, tarafların bir avukata danışmalarında yarar görüyorum.

* Biz dört kardeşiz, babam 2001 yılında vefat etti. Yerlerimizin bir kısmını ölmeden önce 2 abimin üzerine vermiş, benim dava açıp bunu bozdurma şansım var mı? Ben de yeni öğrendim ve diğer 3 kardeşim de benden yana, bu tapu işlemlerinin bozulup dörde bölünmesini istiyoruz, ne yapmalıyız?
Tülay Y.

Tülay hanım, mirasçılardan, özellikle kız çocuklardan malların kaçırılmaya çalışıldığı, tüm malların vefat etmeden önce erkek çocuk üzerine yapıldığı ülkemizin sıkça karşılaşılan gerçeklerinden biri. Bu şekilde mal kaçırmalar için tapu iptal ve tescil davası, tenkis davası açılabiliyor. Haklarınızın ne olduğu, babanızdan kalan tüm malvarlığının incelenmesi, babanızdan abinize geçen mal varlığının ne şekilde intikal ettiğinin incelenmesi, mal varlığının hukuki durumunun tespiti gibi bazı önemli detaylara dikkat etmeyi gerektiriyor. Bu haklarınızın tespiti için bir avukattan yardım almanızı gerekli görüyorum.

Haberin Devamı

* Eşim bana ‘evlilik sözleşmesi’ imzaladığımı söylüyor, ancak benim bundan haberim yok. Buna itiraz edebilir miyim?
Derya Ç.

Derya hanım, eşlerin evlilikleri içinde mal varlıklarının kime ait olacağı evlilik sözleşmesi ile belirlenebiliyor. Bu sözleşme evlenirken nikah memurluğu önünde yapılabiliyor. Yine evlenmeden önce ya da sonra notere gidilerek evlilik sözleşmesi imzalanarak yasal mal rejiminden başka bir sistem seçilebiliyor. Eğer evlilik sözleşmesi imzalamışsanız, bu resmi şekilde hazırlanmış bir evrak olacaktır, buna ancak aynı kuvvette bir delille itiraz edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları