RES için ağaç kesimine mahkeme kararıyla "dur"

Güncelleme Tarihi:

RES için ağaç kesimine mahkeme kararıyla dur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 01:04

İZMİR 2. İdare Mahkemesi, Urla Ovacık Arap Dağı’nda rüzgar enerjisi santrali için başlatılan ağaç kesimini durdurdu.

Haberin Devamı

Ovacık köylüleri adına dava açan avukat Hande Atay, Hassas Teknik Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. AŞ tarafından ormanlık alanda yapılması planlanan RES’e karşı kasım ayında dava açtıklarını dile getirdi, şunları söyledi:
“Ormanlık alanda enerji santrali kurmak için kanun gereği kamu yararı ve zaruret hali olması gerekiyor. İmar planı Orman ve Su işleri Bakanlığı’ndan ön izin alındıktan sonra yapılıyor. Firma ön izin süresi bittikten imar planlarını hazırlamış. Biz de buna yönelik dava açtık. Dava sürerken ağaçların kesilmesi üzerine haberleri delil olarak mahkemeye sunduk. Mahkeme heyeti de dosya üzerinden yaptığı inceleme sonucunda yürütmeyi durdurdu.”

İmar planlarına da
Mahkemenin duruşma yapmadan verdiği karar uyarınca Arapdağı’nda kurulacak RES için hazırlanmış olan imar planlarının yürütmesi de durduruldu. Mahkeme kararında, “Dava konusu işlemler esas alınarak ormanlık alanda kesime başlanılmış olması ve devamı halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle idarenin savunması alınana kadar projenin imar planları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir” denildi.
RES’e yol yapmak amacıyla işaretlenen, aralarında kızılçam ve sahipli zeytin de bulunan bin ağaçtan 20’si haftasonu kesilmişti. Karar uyarınca işaretlenen diğer ağaçlar yargılama sonuna kadar koruma altına alınmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!