Sol Parti uyarısı yapan Merkel, Yeşiller’e göz kırptı

Güncelleme Tarihi:

Sol Parti uyarısı yapan Merkel, Yeşiller’e göz kırptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 13:58

Almanya Başbakan Angela Merkel, dün Köln’de düzenlenen Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) parti kurultayında yapılan seçimde aldığı yüzde 96,7’lik rekor oyla 8’inci kez parti başkanlığına seçildi.

Haberin Devamı

Sol Parti’ye yüklenen Merkel, Büyük koalisyon ortağı Sosyal Demokratları uyararak (SPD), 2017’de Yeşiller'le koalisyon kurabilecekleri mesajını verdi. Thüringen Eyaleti’ndeki Kırmızı/Kızıl/Yeşiller ittifakını da eleştiren Merkel, “SPD kendisini daha ne kadar küçültecek?” tepkisinde bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) delegeleri tarafından yüzde 96,7’lik rekor oyla 8’inci kez parti başkanlığına getirildi. 2000 yılından beri CDU Genel Başkanlığı görevini yürüten 60 yaşındaki Merkel’in 2012 yılında aldığı oy oranı yüzde 97,9 iken 2004 yılında kendisine verilen destek yüzde 88,4 olarak kayda geçmişti. Liderlik yarışını rakipsiz olarak tamamlayan Angela Merkel ‘beraberce güçlü olmayı başaralım’ sloganıyla delegelerin desteğini almayı başararak bir kez daha ‘alternatifsiz olduğunu’ kamuoyuna gösterdi. Köln şehrinde düzenlenen parti kongresinde bin 1 delege oy kullandı.

Oylama öncesi yaptığı konuşmada “Almanya’nın geleceğini şekillendirmemizi istiyorum.” diyerek imalı bir dille tekrardan başbakan adayı olacağı mesajı veren Başbakan Angela Merkel, “CDU’nun Almanya’da yüksek sosyal standartların oluşmasını, işsizliğin azalmasını ve maaşların artmasını sağladığını” söyledi. Mali bütçede kabul edilen sıfır borç politikalarının etkili bir araç olduğunu belirten Merkel, “Devlet 2015 yılı bütçesinde 46 yıldan beri ilk kez borçlanmama kararı aldı. Borçsuz da başarma Almanya’nın gelecekteki bütçesidir.” dedi. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’ye (CDU) övgüler yağdıran Başbakan Merkel, bakanın mevcut “hedef için savaştığını” kaydetti.

Konuşmasının devamında siyaset dünyasından silinen eski koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'yi de (FDP) anan Angela Merkel, “FDP içinde bulunduğu kronik zayıflamaya rağmen bizim bugün de doğal koalisyon partnerimizdir.” ifadesini kullandı. Liberaller ile ilgili gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini anlatan Merkel, “Hıristiyan Birlik Partileri/Liberaller koalisyon hükümetinde bugünkü olumlu gelişmelerin temellerini attıklarını” savundu.

Sosyal demokratlarla sürdürdükleri Büyük koalisyon hükümetinde de Liberallerle kabul ettikleri prensiplere riayet ettiklerini sözlerine ekledi. Merkel’in koalisyon ortağı olarak Yeşiller’le geçen sene koalisyon görüşmesi yapamamalarından da üzüntü duyduğunu söylemesi dikkat çekti.

Kırmızı/Kızıl/Yeşil koalisyonlara karşı olduğunu belirterek muhalefetteki Sol Parti’ye yüklenen Angela Merkel, 2017 yılındaki federal seçimlerle ilgili olarak ise “Sadece güçlü bir CDU ile bu koalisyonun oluşmamasını sağlayabiliriz.” uyarısında bulundu. Merkel’in ilgili çıkışı uzun süre alkışlandı. Sosyal demokratlara çağırıda bulunan Merkel, SPD’den Sol Parti’yle koalisyonlara karşı çıkmasını istedi. Thüringen Eyaleti’nde kurulan ittifakı da “iflas açıklaması” olarak değerlendirerek “SPD kendisini daha ne kadar küçültecek?” çıkışında bulundu.

AYNI İSİMLER BAŞKAN YARDIMCILIĞINA SEÇİLDİLER

Bu arada Angela Merkel’in yardımcılığı görevini yürüten şu beş isim yine aynı isimlerden oluştu: Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, Rheinland-Pfalz Eyaleti Parti Teşkilatı Başkanı Julia Klöckner, Kuzey Ren Vestfalya teşkilatı üyesi Armin Laschet ve Baden Württemberg üyesi Thomas Strobl.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!