GeriSeyahat Dünyanın en güzel 20 şehri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en güzel 20 şehri

Dünyanın en güzel 20 şehri

İngiliz Telegraph Gazetesi okurları, İstanbul'u dünyanın en güzel 20 şehri arasında gösterdi. Gazetenin internet sitesinde yapılan ankete göre birinci sırayı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town şehri alırken, İstanbul 11'inci sırada yer buldu. İşte, Telegraph okurlarına göre dünyanın en güzel 20 kenti.

1- CAPE TOWN, GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ

Dünyanın en güzel 20 şehri

Cape Town tüm duyguları kışkırtan bir şehir. Sıcak yaz mevsiminden sonra bugünlerde okyanustan esen ferahlatıcı sonbahar rüzgarları, doğa harikası Masa Dağı, parlak ışıklar saçan gökdelenler, limandaki lüks oteller, her çeşit deniz ürününü ucuz ve kaliteli sunan restoranlar, sanat galerileri... 2014 “Tasarım Başkenti” etkinlikleriyle renklenen caddeler, meydanlar, 2010 Futbol Dünya Kupası’ndan kalan yeni spor tesisleri... Yoksulların yaşadığı teneke mahallelere bile son yıllarda temel altyapı hizmetleri sunuluyor. Kentin yakın çevresinde kaya tırmanışından, kafesle büyük beyaz köpekbalığı dalışına, yaban hayatı gözlemi safarisine kadar her türlü macera etkinliğine fırsat veren birbirinden güzel kasabalar sıralanmış. Uçak biletlerindeki sezon dışı indirimlerden faydalanıp şehri ve çevresini keşfedebilirsiniz.

2- VANCOUVER, KANADA

Dünyanın en güzel 20 şehri

Dünyanın yaşanabilir şehirler sıralamasında her yıl listenin ön sıralarında Vancouver yer alıyor. Sokaklarında Çinlilerin ağırlıkta olduğu şehirde her memleketten insana rastlamak mümkün. İç içe geçen kültürü, lezzetleri ve doğal güzellikleriyle görenleri büyülüyor...

3- VENEDİK, İTALYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

Büyüleyici ve yorucu bir şehir Venedik. Keşfetmek kolay değil. Sürekli hareket halinde olan şehir, modern sanatın önemli merkezlerinden birine dönüştü. Büyük Kanal boyunca açılan lüks otel ve pasajlar, yenilenen barlar ve restoranlar kentin yıldızını biraz daha parlattı.

4- SIDNEY, AVUSTURALYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

5- SAN FRANCISCO, ABD

Dünyanın en güzel 20 şehri

6- NEW YORK, ABD

Dünyanın en güzel 20 şehri

7- TOKYO, JAPONYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

8- RIO DE JANEİRO, BREZİLYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

9- FLORANSA, İTALYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

39 yaşındaki Floransa Belediye Başkanı Matteo Renzi ülkenin en genç başbakanı seçilince kent tüm dünyada ilgi odağı olmuştu. Renzi, geride, hızla yenilenen bir kent bıraktı. Toskana’nın başkentinde bir zamanlar kaderine terk edilen yapılar şimdi çağdaş sanat mekânları. Tarihi Mercato Centrale pazarının geçen baharda açılan yeni bölümü yerel lezzetlerin butik üreticilerine ayrıldı. Ultramodern yeni opera binası Maggio Musicale, Fiorentino Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Yeni açılan bar, butik ve restoranlara karşın kent ruhunu korumaya kararlı.

11- İSTANBUL, TÜRKİYE

Dünyanın en güzel 20 şehri

Gazete İstanbul'un listede yer almasını şöyle açıkladı: "Avrupa ile Asya'yı ayıran mavi kurdele. Kentin eski merkezi kubbeler ve minarelerle dolu. Güneyinde Marmara Denizi'nin mavi suları davetkarca parlıyor."

12- BARCELONA, İSPANYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

İspanya’nın Katalan başkenti Barcelona, önemli bir liman ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra tarihi yerleri ve klasik turist aktiviteleri açısından son derece zengin. Ancak şu sıralar kentin sahillerindeki zenginlikleri keşfetmenin tam sırası. Eski limanın çevresine konuşlanmış, görmeye değer çok sayıda mekân ve benzersiz lezzetler sizi bekliyor.

 

13- SEVILLE, İSPANYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

Mağribi üslubu sarayları, görkemli Katolik festivalleri, büyüleyici flamenkosuyla yaşayan sahne gibi Seville. Bu özellik, en zor zamanlarda bile şehrin dinamizmini korumasını sağlıyor. Dar sokaklarda hep yeni restoranlar, mağazalar, sanat mekanları açılıyor. Misafirperver yaklaşım hiç değişmiyor.

14- ST. PETERSBURG, RUSYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

St. Petersburg özelikle Rus edebiyatına ilgi duyanlar için nefes kesici bir kent. İnsan kentin sokaklarında dolaşırken "acaba şu köşeyi döndüğümüzde Raskolnikov karşımıza çıkar mı?" "Bizim Fedya'mız bu sokaklarda yürümüş müdür", "Alexander Puşkin burada gün batımını uzun uzun izlemiş midir" diye düşünmeden edemiyor.

15- KRAKOW, POLONYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

Krakow’u gezerken karşılaştırmalardan kaçınmak mümkün değil. Tarihi bölgenin ana meydanında çift kuleli, görkemli bir tarihi kilise yükseliyor. Çevresi kafeler, restoranlarla çevrili. Nehrin kıyısındaki tepenin üstüne yerleştirilmiş şatoya ne demeli? Gecenin nabzı barlar, kulüplerde atıyor. Nobel ödüllü şairlerin, Polanski ve Wajda gibi ünlü sinemacıların çıktığı bu kültür şehri şimdilerde yeniden keşfediliyor.

16- MELBOURNE, AVUSTURALYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

Victoria Eyaleti’nin başkenti ve Avustralya’nın en büyük ikinci şehri olan Melbourne, Yunan, Çin, İtalyan, Vietnam ve Lübnan kültürlerinin eritildiği bir pota. Uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapan şehirde eski dünya mimarisi ile birleşmiş Avrupa etkisi var. Şehrin merkezindeki kriket sahası ve Melbourne Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

17- BOSTON, ABD

Dünyanın en güzel 20 şehri

18- HONG KONG, ÇİN

Dünyanın en güzel 20 şehri

En kozmopolit kentlerden Hong Kong, kontrastlarla çevrili. Gucci çantalı şık kadınlar, bir çanak noddle (mantı) için dar sokaklarda tam iki saat ayakta bekleyebiliyor. Tütsü kokulu Budist tapınakları gökdelenlerin arasından parlıyor. İddialı sanat galerileri, işporta işi mallar satan mağazalarla yan yana. 24 saat yaşıyor; sürekli değişim, dönüşümde. Örneğin geçmişin karakolu, 1881 Heritage adıyla AVM, butik otel olmuş. Damak tadına düşkün zenginler şehre ünlü şefleri çekiyor.

19- BERLİN, ALMANYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesiyle birlikte tam 24 yıldır ülkenin başkenti olan Berlin, 1990’da rüştünü ispat etti. Bel bağladığı devlet desteğinden sürdürülebilir endüstriye dönüşmeye teşebbüs ettiğinde SoundCloud ve ResearchGate gibi teknolojilere katılmak üzere Google ve Etsy gibi şirketler burada ofis açtı. Böylelikle büyüme fantezisi, aldatıcı bir reklam gibi görünmeden, Berlin’i Avrupa’nın Silikon Vadisi olmaya aday diğer kentlerin arasına soktu. Şehrin Vahşi Batı enerjisi ve tabiatı değişiyor. Başkentin merkezi kabul edilen Mitte, Berlin’de küçük İstanbul olarak anılan Kreuzberg ilçesinin çeperleri ve Neukölnn semti çok hızlı dönüşüyor. Berlin hâlâ efsanevi gece kulüplerine ve sanat olaylarına sahip ama özellikle Mitte’de iki haftada bir yeni bir bar veya restoran açılıyor. Kısacası bu günlerde herkes Berlin’de hoşça vakit geçirebilir.

20- VİYANA, AVUSTURYA

Dünyanın en güzel 20 şehri

Aylardan nisan, bahar çoktan yaymış rehavetini Viyana’nın üstüne. Klasik müziğin başkentinde, tramvaylar gelin gibi süzülmekte. Caddeler, meydanlar, göz alabildiğine uzanan yemyeşil parklar baharın ışıklarıyla yıkanıyor. Viyanalılar her zamanki sakin yaşamlarına devam ediyor. Tarihi kafelerin kaldırımlara, meydanlara taşan masalarında Türklerin üç asır önce şehrin kültürüne kazandırdığı kahvenin tadını çıkarıyorlar. Baharda çıkacağınız iki günlük Viyana gezisinde şehrin lezzetlerinden, müziğinden, sanat dolu atmosferinden payınıza çok şey düşebilir.

False