Filistinli bakan Batı Şeria'da öldü

Güncelleme Tarihi:

Filistinli bakan Batı Şeriada öldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 12:36

Filistinli Bakan Ziad Ebu Ayn Batı Şeria'daki protestolar sırasında yaşamını yitirdi. Ebu Ayn'ın İsrailli askerler tarafından itilip darp edildikten sonra hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Reuters, görgü tanıklarının ve bölgedeki sağlık ekiplerinin verdiği bilgiye dayanarak Batı Şeria'da protestocularla İsrail askerleri arasında yaşanan çatışma sırasında, Filistinli Yerleşim Bakanı Ziad Ebu Ayn'ın yaşamını yitirdiğini bildirdi. Ajans, Ebu Ayn'ın hastaneye kaldırılırken öldüğünü duyurdu.

Ebu Ayn'ın tam olarak nasıl öldüğüne dair çelişkili bilgiler gelmeye devam ediyor.

Associated Press'e konuşan bir görgü tanığı, Ebu Ayn'a biber gazı kapsülü isabet ettiğini öne sürdü.

Filistinli bakan Batı Şeriada öldü

Ebu Ayn'a soğan koklatılması, Filistinli Bakan'ın sara hastası olduğu şüphesi uyandırdı.

İsrail kaynakları ise Ebu Ayn'ın İsrail askerleriyle yaşanan itiş kakıştan sonra hastaneye kaldırıldığını ve burada yaşamını yitirdiğini öne sürdü. Ebu Ayn'ın hasta olduğu ve ölümünde hastalığının rol oynadığı iddia edildi.

Haberin Devamı


Filistinli bakan Batı Şeriada öldü

ÜÇ GÜNLÜK YAS
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ziyad Ebu Ayn'ın ölümü nedeniyle 3 günlük yas ilan etti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Ramallah'ta İsrail güçlerinin Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba göz yaşartıcı gazla müdahalesi sırasında bir İsrail askerinin dipçikle göğsüne vurması sonucu hayatını kaybeden Ebu Ayn'ın ölümüne ilişkin yapılan soruşturma neticesinde gerekli uygulamaların yerine getirileceğini kaydetti. "İsrail'in Filistin halkına yönelik ihlallerini sürdürmesini kınayan" Abbas, Filistinli Bakanın maruz kaldığı olayı, "Ebu Ayn'ın şehit olmasına neden olan vahşice saldırı. Susulması ve kabul edilmesi mümkün olmayan barbarca bir eylem" olarak nitelendirdi.

İsrail ordusu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından "barbarca" ifadesiyle kınanan olayla ilgili haberlerin incelediğini belirtmekle yetindi.

Filistinli bakan Batı Şeriada öldü

Olaylar sırasında İsrail askerlerinin Filistinli Bakan'ın boğazını sıkarken çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı.

Filistinli bakan Batı Şeriada öldü

Haberin Devamı



Filistinli bakan Batı Şeriada öldü


Söz konusu bölgede dün geceden itibaren İsraillilerle Filistinliler arasında yoğun çatışmalar yaşanıyordu. İsrailliler, Filistinlileri hayvanlarını çalmakla suçlarken Filistinliler de İsraillilerin araçlara taş attığını ve zeytin ağaçlarına zarar verdiğini söylüyor.

Filistinli bakan Batı Şeriada öldü

Arşiv fotoğraf

TÜRK DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA
Dışişleri Bakanlığı, Ebu Ayn'ın hayatını kaybetmesiyle ilgili, "İsrail askerlerinin kötü muamelesi sonucunda yaşandığı bildirilen olaydan dolayı İsrail'i şiddetle kınıyor ve olayın tarafsız ve kapsamlı bir biçimde soruşturularak sorumlularının adalet önüne çıkarılmasını bekliyoruz" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu üzüntü verici olayın İsrail'in Filistin topraklarında süregiden işgalinin bir sonucu olduğu belirtilerek, "Ziad Ebu Ayn'ın bugün Batı Şeria'da Filistinlilerle İsrail işgal güçleri arasında yaşanan çatışma sırasında hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyuyoruz. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Bu elim günde Filistin halkının acısını yürekten paylaşıyoruz" denildi.

Açıklamada, İsrail'in, işgal altındaki Filistin topraklarında sürdürdüğü yasa dışı yerleşim faaliyetleri, inşa ettiği ayrım duvarı, keyfi tutuklamalar, abluka ve diğer insanlık dışı uygulamalarıyla Filistin halkının temel hak ve özgürlüklerini ağır bir şekilde ihlal ettiği ve Filistinlilerin yıllardır kendi ana yurtlarında her türlü kötü muameleye maruz kalmalarını ve topraksız, devletsiz bırakılmalarını kabul etmenin hiçbir şekilde mümkün olmadığı kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

"İsrail askerlerinin kötü muamelesi sonucunda yaşandığı bildirilen olaydan dolayı İsrail'i şiddetle kınıyor ve olayın tarafsız ve kapsamlı bir biçimde soruşturularak sorumlularının adalet önüne çıkarılmasını bekliyoruz. İsrail'in Filistin topraklarındaki barbarca eylemlerini bir an önce durdurması gerekmektedir. İsrail'in, gerçek güvenliğinin Filistin halkını baskı altında tutmaya çalışmak yerine bölgede adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasıyla elde edebileceğinin idrakine varmasının zamanı gelmiştir. İki devletli barış vizyonu çerçevesinde işgale bir an önce son verilerek, Filistinli kardeşlerimizin hak ettikleri, güvenli, istikrarlı ve müreffeh yaşama kavuşmalarını temenni ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!