Kibatek Uluslararası Edebiyat Şöleni

Güncelleme Tarihi:

Kibatek Uluslararası Edebiyat Şöleni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 01:10

İZMİR Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 35. KIBATEK Uluslararası Edebiyat Töreni, onur konuğu Kıbrıs Türkleri ile 16 ülkeden gelen temsilcilerini İzmir'de buluşturdu.

Haberin Devamı

35. KIBATEK (Kıbrıs-Irak-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) Uluslararası Edebiyat Töreni ve Şiir Dinletisi, İzmir Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi. 17 yıldan bu yana aralıksız olarak düzenlenen törende bu seneki onur konukları "Kıbrıs Türkleri" oldu. Törende, Türk dünyasına yaptığı katkılar nedeniyle fahri doktora unvanı ve Birleşmiş Milletler Türk Dünyası Temsilcisi sıfatıyla Birleşmiş Milletler Uluslararası Ödül Komitesi tarafından da üstün hizmet liyakat nişanı verilen İzmir Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Necdet Doğanata özlemle anıldı. Necdet Doğanata'nın eğitim mirasına sahip çıkılması ve Bosnalı 5 öğrencinin Tıp Fakültesi eğitimini burslu olarak sürdürmesine olanak sağlanması nedeni ile Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak eşliğinde Bosnalı öğrenciler, Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata ve Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş'e teşekkür belgesi takdim etti.

Kibatek Uluslararası Edebiyat Şöleni

Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, KIBATEK onursal başkanı Feyyaz Sağlam ile akademisyenler ve öğrencilerin bir araya geldiği tören, Dr. Fadıl Ünal ve Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata'nın konuşmaları ile başladı. Dr. Fadıl Ünal konuşmasında, Necdet Doğanata tarafından "Türk dünyasının emanetleri" olarak kabul edilen ve İzmir'de ortaokuldan üniversiteye kadar İzmir Özel Fatih Koleji'nde eğitim alan çocukların her birinin bugün Amerika'dan Avrupa'ya pek çok ülkede mesleklerini başarı ile sürdürdüklerini söyledi ve "Onun çizdiği yolda ilerleyenler için Necdet Doğanata hep bir çoban yıldızı gibi parlayacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Kibatek Uluslararası Edebiyat Şöleni


Osmanlı İmparatorluğu'nun yayıldığı geniş coğrafya ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görüşlülüğü nedeniyle sürdürülen sıcak ilişkilerin Türkçeyi dünya üzerindeki pek çok ülke için bir birleştirici güç haline getirdiğine değinerek sözlerine başlayan Ali Rıza Doğanata ise "Babama fahri doktora takdim edildiğinde, (Bunu hak edecek bir şey yaptığıma inanmıyorum ancak bu tören üzerime bir görev yüklüyor ki bundan sonra daha fazla şey yapmalıyım) demişti. Biz babamın bu sözlerine vasiyet olarak kabul ettik ve tüm Doğanata Eğitim Kurumları olarak Türk dünyasına hizmetimizi mümkün olduğu kadar genişleterek sürdüreceğiz" dedi.
Kibatek Uluslararası Edebiyat Şöleni

TÜRKÇE EĞİTİMİ YÜKSELEN DEĞER

Tören, Dünyada Türkçe ve Türk Edebiyatı konularının tartışılacağı panel öncesi Yunanistan'dan gelen konukların müzik dinletisi ile renklendi. Panelde, Türkçe üzerine akademik eğitim almanın Türk dünyası ülkeleri içinde bir yükselen değer haline geldiği ve pek çok ülkede üniversitelerin bu alana özel bölümleri hayata geçirdiği dile getirildi. Tören, ülke temsilcilerinin sunduğu şiir dinletisi ile sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!