Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan kritik açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçıdan kritik açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 01:42

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "2015 yılında para ve kur politikası" sunumunda petrol fiyatlarında 10 dolarlık düşüşün enflasyonu 0,4 puan düşürdüğünü belirtirken 2015 enflasyonun yüzde 5'e oldukça yakın olmasının mümkün olduğunu söyledi. Büyümenin düşük çıkmasında özellikle hasat döneminde daralan tarım sektörünün önemli rolü oldu. Bu yılın 3. çeyreğine ilişkin büyüme oranı yüzde 1,7 olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı "2015 yılında para ve kur politikası" sunumunu gerçekleştiriyor. İşte Başçı'nın sunumundan satır başları:

Bugün bulunduğumuz durum itibariyle mevcut şartlar bizim en son önümüzdeki yıl için verdiğimiz yüzde 6,2 enflasyonun bile altında olabileceğine işaret ediyor.

Enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 5'e oldukça yakın gerçekleşmesi mümkün.

Enflasyonun 2015 yılı boyunca kademeli düşüş göstermesi amaçlanıyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçıdan kritik açıklamalar
BÜYÜME ORANI BEKLENTİLERİN ÇOK ALTINDA KALDI

Enflasyonun 2015 yılı sonunda yüzde 6,2 olması bekleniyordu fakat emtialarda dikkate değer bir düşüş gerçekleşti.

Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık düşüş Türkiye'de enflasyonu yüzde 0,4 puan düşürüyor.

Petrol fiyatlarından enflasyonu düşürücü bir etki gelecek, bunu fırsat bilip enflasyonu yüzde 5'e düşürmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor

Haberin Devamı

2015'te dış dengede belirgin iyileşme olmasını bekliyoruz. Kasım ayında altın ithalatı çok yüksek görünüyor. Altın hariç fena görünmüyor.

Enflasyonun bu sene yüzde 5'in oldukça üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.

TARIM BÜYÜMEDEKİ DÜŞÜŞTEKİ ÖNEMLİ NEDENLERDEN BİRİ

Türkiye için zorluklar Fed'in politika normalleştirmesi ve Tarım-Gıda fiyatları.

Tarım fiyatlarındaki artış geçici değilse çaba göstermemiz gerekecek. Gıda ile ilgili dün yayınlanan Başbakanlık Genelgesi çok önemli. GSYH'nin beklenenden düşük gelmesinin en önemli nedenlerinden biri tarım hasılasındaki düşüş.

Gıda dışı enflasyonun enflasyona katkısının 4 puana kadar belki daha aşağı düşmesini, gıdanın katkısının ise 2 ya da daha altına inmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

Fed'in politikasını normalleşmesi konusunda hazırlıklarımız tamam.

BANKALARA MESAJ
2015'te ihracat odaklı büyümenin hız kazanacak. Bankaları daha uzun vadede borçlanmaya biz teşvik edeceğiz. Bankalar için uzun vadede borçlanma teşviği kısa vadeli dış borcu aşağı çekebilir. Zorunlu karşılıklarla çekirdek olmayan yükümlülüklerle ilgili adım atabiliriz. İhravatçılara sağlanan reeskont kredileri rezervlere 2015'te daha fazla katkı sağlayacak.

Haberin Devamı

Bugünden itibaren döviz depo limitininin iki katına çıkarılarak 21,62 milyar dolara yükseltildi.

AVRUPA'NIN BÜYÜMESİ ÖNEMLİ
Potansiyel büyümenin artırılması için yapısal reformların hayata geçmesi gerekiyor. Büyüme 4. çeyrekte bir miktar daha iyi olabilir ancak çok kuvvetli değil. 3. çeyrek büyümesi sadece ihracattan gelmiş görünüyor. İhracatta ana faktör Avrupa'nın büyümesi. Avrupa ne kadar büyürse bizim ihracatımız o kadar ilerliyor. Bu alanda kurdan etkilenmiyor. Ortadoğu ve Afrika'nın büyümesine de hassas ama Avrupa kadar değil.

KUR TAHMİNİ YAPMIYORUZ
Kur konusunda tamin yaptığım dönem özel bir dönemdi, şimdi yapmıyoruz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!