Ünlü galerici tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Ünlü galerici tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 02:09

Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nden kaybolan 302 eserle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında ünlü Galerici Orhan Dağhan Özil tutuklandı. Özil ifadesinde, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın kuzeni E.E’yi suçladı. Özil, “Bu eserler kamu görevlilerinin bilgisi olmadan alınamaz. Bu eserler çok uzun zamandan beri müzeden çıkartılarak satılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Taksim, Beşiktaş ve Berlin’de şubesi bulunan Artist Sanat Yatırım A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dağhan Özil, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nden çalınan eserlerle ilgili sürdürülen soruşturmada önceki gün şüpheli sıfatıyla ifade verdi. Cumhuriyet Savcı Hakan Yüksel sorgulanan Özil, sevk edildiği Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “Haksız Ekonomik Çıkar Sağlamak Amacıyla Suç Örgütü Yöneticisi Olmak”, “Nitelikli Zimmete İştirak”, “2863 sayılı yasaya muhalefet” suçlarından tutuklandı.

Savcılıkta, suçlamaları kabul etmeyen Özil, suç örgütün lideri olduğu ileri sürülen ve soruşturma kapsamında tutuklanan Ahmet Sarı’yı sadece iki kez gördüğünü anlattı. Özil, özetle şunları söyledi:

“Gizli tanık Günışığı’nın aleyhime verdiği ifadeleri kabul etmiyorum. Gizli tanık ifadesinde Mete A. ile birlikte İstanbul’da ev tuttuğumu, birlikte Ayvazovski Müzesi’nde uzmanlar getirip çalınan eserlerin kopyalarını yaptırıp yerine koydurduğumuz iddiaları tamamen gerçek dışıdır.

Haberin Devamı

MESUT YILMAZ’IN KUZENİ

Daha önceden tanıdığım eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın kuzeni olan E.E., bana gelerek ‘aldığım bilgilere göre Ankara Resim Heykel Müzesinden çok sayıda resim çalındığını, şuan da bu resimler çok ünlü işadamlarının koleksiyonlarında bulunduğunu, eğer yol gösterirsem bu işadamlarından yüksek miktarda paralar koparabileceğini’ söyledi. Ben de bunun üzerine E. E.’ye ‘savcılığa git bildiğin bir şey varsa oraya ihbarda bulun. Ben bu işlere girmem’ dedim. E.E.’nin durumu daha önce iyiydi, ancak son dönemlerde durumu bozulmuştu ve kötü yola düşmüştü. Fakat ilişkimi önce iyi dönemlerinde bana yaptığı jestlerden dolayı 300 bin dolar değerinde kendisine resimler verdim.

GİZLİ TANIK İSMİNİ VERDİ

Müzeden tabloların çalındığı yönündeki haberler üzerine soruşturmada gizli tanık olduğunu tahmin ettiğim B... galerime geldi. Kendisini başbakanlık müfettişi olarak tanıttı. Galerimde aynı zamanda kamuoyunda bilinen bir ara MİT Kontrterör Dairesi Başkanı olan Mehmet Eymür’ün eşi Janset Eymür çalışmaktadır. Bu vesile ile de ayda bir kere Mehmet Eymür beni ziyaret eder. Bu kişi galerime geldiği sırada Eymür de tesadüfen gelmişti. Kendisine durumu anlatınca Eymür, ‘ben de başbakanlıkta çalışıyorum, sen hangi bölümde çalışıyorsun’ diye sordu. Bunun üzerine o kişi kaçtı. Yarım saat sonra aradı ‘bu iş daha bitmedi’ dedi.

TESLİM ETTİM

Haberin Devamı

Soruşturma başlatılınca müzayede işletmecilerinde ve bende ister istemez bir panik havası oluştu. Tüm müzayedecileri aradım. Kendilerine, satın almış olduğum ya da satmış olduğum eserler içerisinde Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nden çalınanlar olup olmadığını sordum. Bu eserlerden 5 tanesini tespit ettim. Bu resimleri iade ettim.

KAMU GÖREVLİSİ OLMADAN OLMAZ

Benden soruşturmaya konu olan Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nden çalınan eserleri satın aldığımı söyleyen kimse yoktur. Ben iddia edildiği gibi V. T., A. S., M. A, ve E.C.A.’dan eser satın almadım. Tapelerdeki konuşmalarda müze müdürü Ö.O.G’nin çok stresli olduğunu belirtmektedir. Ben yaklaşık 35-36 yıldır bu sektörün içindeyim benim soruşturma dosyasındaki bilgilerden ve mesleki tecrübelerimden Resim ve Heykel Müzesi’nden alınan bu eserler kamu görevlilerinin bilgisi olmadan gerçekleştirilemez. Beni soruşturma dosyasında gördüğüm bu eserler çok uzun zamandan beri Resim ve Heykel Müzesi’nden çıkartılarak satılmaktadır. Söylediğim gibi hakkımda ifade verenler tahminime göre E. E.’nin yönlendirmeleri ile ve benden bu piyasadan para kopartmak bu ifadeleri kullanmışlardır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!