Samast , Dink cinayetinde polisi işaret etti

Güncelleme Tarihi:

Samast , Dink cinayetinde polisi işaret etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 02:09

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i öldürdüğü gerekçesiyle aldığı 22,5 yıl hapis cezası onanan Ogün Samast, Dink cinayeti soruşturması kapsamında tanık olarak verdiği ifadesinde cinayetin dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek tarafından bilindiğini öne sürdü. Korkusunu yenerek ifade vermeye karar verdiğini belirten Samast 7 sayfalık ifadesinde "Ben Yasin'e ‘olay nasıl olacak?’dedim. Yasin de bana ‘direkt olarak vuracaksın bu şekilde imzamız olacak. Otobüsten Trabzon'a dönerken Samsun'dan seni alacaklar. Eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar' dedi” diye konuştu. Dink cinayi sanıklarından Yasin Hayal’in kendisine anlattıklarından her şeyin polis tarafından ayarlandığını iddia etti

Haberin Devamı

“SIRTIMIZ SAĞLAM”:

Dink cinayeti soruşturması kapsamında İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Yusuf Hakkı Doğan'a tanık olarak 7 sayfa ifade veren Samast şunları söyledi: Korkup da bugüne kadar anlatmadığım şey şudur. Yasin beni Erhan Tuncel'in evine götürdü. Ben evde bilgisayarda oyun oynuyordum. Mutfağım kapısı açıktı. Erhan ile Yasin bu işi konuşuyordu. Erhan'in 'Ramazan Akyürek ve Fuat müdür' diye konuştuğunu duyunca döndüm dinledim. Yasin, 'o zaman sırtımız sağlam' dedi. Evden çıkınca Yasin'e sordum. 'Ben Ramazan Akyürek'i tanıyorum ismen de tanıyorum. Trabzon'da müdürlük yaptı biliyorum ama Fuat müdür kim?' dedim. Yasin de bana 'Erhan'ın tanıdıkları biz bu işi öteki çocuğa yaptıracaktık o çocuk vazgeçti Erhan onlardan referans almış. Ramazan müdür hatta 'İstanbul Emniyet Amiri bile biliyor ama arkamızda hepsi düşün iş büyük kahraman olacaksın cayarsan fena olur yakarım seni' dedi. Ben de daha önceki dediğim gibi tekrar peki dedim'

Haberin Devamı

“BURADA ALINIRSAN RAMAZAN MÜDÜR AÇIĞA ÇIKAR”:

Yasin'e ‘olay nasıl olacak?’ dedim. Yasin de bana direkt olarak vuracaksın bu şekilde imzamız olacak ayrıca bana bayrak verdi. ‘Otobüsten Trabzon'a dönerken Samsun'dan seni alacaklar’ dedi. Eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar' dedi. Başlangıçta aslında İstanbul'a Yasin de benimle birlikte gelecekti. Fakat polislerin takip ettiğini telefonla dinlendiğini bildiği için görüntülerinin alınabileceğini düşünerek gelmedi.

“ONLAR BİZDEN”:

Olay günü Şişli'ye gittim. O sırada Halaskargazi Caddesi’nin ve sanırsam sonradan öğrendiğim kadarı ile Şafak sokakta iki şahsın beni takip ettiğini ve sürekli benimle birlikte hareket ettiklerini gördüm. Ben bunun üzerine oradaki ankesörlü telefondan Yasin Hayal'in telefonunu aradım. 'Abi beni takip edenler var polis var sanki arkamda dedim' Yasin de bilmiş ve kendinden emin bir şekilde bana olabilir onlar bizden dedi' Zaten bu dediğim takip yeri Akbank'ın yanıdır. Dolayısı ile Akbank'daki görüntüler aslında bunların tespiti mümkündü. Fakat o zaman kamera görüntüleri silindiği için tespit edilemedi. Daha doğrusu mahkeme aşamasında ‘kameralar öğleden önce çalışıyordu. Öğleden sonra bozuktu’ dendi. Net olarak 2 kişi gördüm. Biri kısa boylu kafasında kasket vardı. Gri montlu ceket giyiyordu. Diğeri de sakallı uzun boylu kafası da keldi. Saçlarının ön tarafı dökülmüştü.

Haberin Devamı

“HERŞEYİ POLİS AYARLIYORDU”:

Yasin bana seni Samsun'da alacaklar dedi. Ama polis mi jandarma mı başkası mı bilmiyorum. Yani ben polisin alacağını tahmin ettim. Yasin'in anlatımlarına göre polisin alacağını düşündüm. Yasin'in anlattığına göre her şeyi polis ayarlıyordu.

“YASİN’İ TRABZON’DA POLİS VE JANDARMA KORUYORDU”:

Yasin, Rahip Santaro'yu dövdüğünü zaten açık açık anlatıyordu. Ayrıca TAYAD saldırısına katıldı görüntülerde Akrep aracın veya zırhlı aracın üstüne çıkan kişi zaten Yasin Hayal'dir. Bildiğim kadarı ile hakkında işlem yapılmadı. Kısaca Yasin'i Trabzon'da polis ve jandarma koruyordu. Yasin'e de Erhan Tuncel destek veriyordu.

KORKUMU YENDİM KONUŞMAYA KARRA VERDİM:

Haberin Devamı

Ben ilk ifademde yani Samsun'dan alındığımda kimsenin adını vermedim. İşi bireysel olarak yaptığımı söyledim. Ben onu çocuk mahkemesinde söyleyecektim. Cezaevinde saldırıya uğradım. Cezaevi ring aracına bomba ihbarı yapıldı. Mahkeme salonuna bomba ihbarı yapıldı. Yani ben korktum. Bugün gelmemin sebebi gazetelerde bu soruşturmanın sizin tarafınızdan Adalet Bakanlığı'nın izin verdiğini ve soruşturmanın genişletilerek yapıldığın okudum ve bu adamların Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürük'in etkisinin kalmadığını düşünerek için olduğum korkuyu yendim ve konuşmaya karar verdim.

BİR ÇOCUK OLARAK BU OLAYA SÜRÜKLENDİM”:

Yasin bana silahı atma silah üzerinde olsun dedi. Bu nedenle silahı atmadım. Şöyle düşündüm, ‘polis beni yakalayacak ama fazla bir şey olmayacak Yasin'in dediğine göre beni alacaklar İstanbul'a gönderecekler çocuk olduğumu için 10 yıl ceza alacağım 4-5 yıl yatıp çıkacağım. Bu şekilde sonuçlanacak diye düşündüm. Çünkü Yasin bu şekilde bana anlattı. Çünkü Yasin bunu devletle polisle yapacak bizim orada polis demek devlet demek. Ben bir çocuk olarak suça sürüklenen bir çocuk olarak bu olaya sürüklendim. yaşamın en güzel çağlarını benden çaldılar. Benden yıllarımı çalan kim varsa ortaya çıkarılmasını istiyorum.

Haberin Devamı

“SANTORO OLAYI İLE BAĞLATILI İNCELENSİN”:

Rahip Santaro cinayetine katılan çocuk Oğuzhan Akdil’in durumu da benden farksız değildir. Bu iki dosya bağlantılı incelenirse aynı adamlar olmasa bile aynı isimler ile bağlantı kurulacaktır. Ben bu güne kadar yukarı da anlattıklarımı anlatmamamın tek sebebi bu adamlardan korktuğumdan dolayı anlatmadım. Çünkü cezaevinde öldürüleceğimden korktum. Bugüne kadar sustum.

“PARALEL YAPI İLE ALAKALARI VAR MI?”:

Samast ayrıca Dink cinayetinden bir saat sonra Yasin Hayal’in telefonlarını sistemden kontrol edildiğini hatırlatarak, bu kişinin cinayetten hemen sonra Yasin Hayal’in telefonunu nereden bulduğunu ve bu olaya nasıl karıştığını nereden bildiğinin de araştırılmasını istedi. Ayrıca cinayetten dakikalar sonra 3 ilden Yasin Hayal'in telefon numarasının sorgulandığını belirten ve sorgulamayı yaptıklarını iddia ettiği 5 kişinin sicil numarasını savcıya bildiren Samast, "Bu bilgiyi kimden alıp sorgulamışlar? Bunların açığa kavuşturulması gerekir. Bugünlerde Türkiye'de peş peşe paralel yapı operasyonları yapılıyor. Bu kişilerin paralel yapı ile bağlantıları var mı? Operasyonda adı geçiyor mu?

Haberin Devamı

“AKYÜREK VE YILMAZER’İN İLİŞKİLERİ ARAŞTIRILSIN”:

Bu cinayeti bana işlettirdiler. Yasin, suçu üzerine alıyor. ‘Ben işlettim’ diyor. Arkasındaki isimleri söylemiyor. Arkasındaki isimleri benim dediklerim araştırılsın bulunur. Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve bu dosyada ismi geçen diğer kişilerin ilişkileri araştırılınca ortaya çıkar.

"BUNLARI DUYDUM":

Samast, "Aslında beni Samsun'da almaya gelen kişilerden bir tanesi Sedat Şahin'in eski adamlarından Şeniz Dervişoğlu diye biri var. Trabzon'da onun adamları beni Samsun'dan almaya geliyorlar. Fakat polis beni Samsunda daha önce beni yakaladığı için geri dönüyorlar. Ben bunları duydum. Yargılandığım sırada duydum. Ben yargılanmadan önce başkaları tarafından Samsun'dan alınacağım bilgisine sahibim ama bunun polis tarafından yapılacağını biliyorum yoksa bu adamlar tarafından değil" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!