OSTİM davasında savcı mütaalasını verdi

Güncelleme Tarihi:

OSTİM davasında savcı mütaalasını verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 01:08

OSTİM ve İvedik’te 20 işçinin ölümüne, 42 işçininse yaralanmasına neden olan patlamalara ilişkin görülen davada savcı, ‘patlamalara neden olan tüpleri satan firmanın lisanssız olduğuna’ dikkat çektiği mütalaasında 5 sanık için 5 yıl 4 aydan 45 yıla kadar hapis cezası istedi.

Haberin Devamı

OSTİM ve İvedik organize sanayi bölgelerinde 3 Şubat 2011 tarihinde meydana gelen patmalarda 20 işçi hayatını kaybetti, 43 işçi de yaralandı. Olayın ardından Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın dünkü duruşmasında savcı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Mütalaada; patlamalara neden olan oksijen tüplerini satan Ersoy Gaz’ın, LPG tüpleri bulundurmamak şartıyla 19 Haziran 2001’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından çalışma ruhsatı aldığını belirtildi. Özdabakoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü tarafından şirkete 24 Mayıs 1999’da tüp muayene ve vana sıkma yeterlilik belgesi verildiğini, yan kuruluşu olan ve Sincan’da bulunan Asgazsan firmasına da TSE tarafından 21 Kasım 2005-21 Kasım 2011 arasında geçerli olmak üzere TS 9675 standardına uygun olarak ürettiği asetilen gazına Ersoy marka izni verildiğini belirtti.

Haberin Devamı

BAŞVURU VAR LİSANSI YOK

Şirketin, olay tarihinde Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’na CNG doldurma, taşıma ve satış lisansı başvurusu olduğunu kaydeden Savcı Özdabakoğlu, olay tarihinde lisans sahibi olmadığını, patlamalardan sonra da lisans başvurusunun iptal edildiğini, boş durumdaki mavi renkli oksijen tüplerinden 12’li grup halinde 12 manifold seçilerek toplamda 156’sına lisansız şekilde doğalgaz basılarak pazarlama ve satış faaliyetlerinin yapıldığını söyledi.

BİLİNÇLİ ÖLÜM VE YARALAMA

Özdabakoğlu, Ersoy Gaz sahibi Kasım Ersoy, sorumlu müdürü kimya mühendisi Burhan Koç, satış müdürü Ali Bayındır, rampa sorumlusu Tuncay Karabenli ile Asgazsan asetilen gazları sorumlu müdürü kimya mühendisi Bahadır Esendik’in, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan iki kez ayrı ayrı üst sınırdan 45’er yıla kadar hapsini talep etti.

ŞİRKET SAHİPLERİNE BERAAT TALEBİ

Patlamaların meydana geldiği Metsan ve Özkanlar şirketleri sahiplerinin de aralarında bulunduğu 13 sanığın taksirle öldürmek ve yaralamak suçlarından kast ve kusurun bulunmaması sebebiyle beraatlerini talep eden Özdabakoğlu, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak veya el değiştirmek suçlarını işlediği iddia edilen 12 sanık hakkında da suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat istedi. Özdabakoğlu, ceza istenen sanıkların tutuklanmalarını da istemesine rağmen mahkeme bu talebi reddederek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Haberin Devamı

DURUŞMA ÖNCESİ PANKART AÇTILAR

Duruşma öncesinde, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları, Ankara Adliyesi önünde toplanarak “OSTİM’i/İvedik’i unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankart açtı. Patlamada hayatını kaybeden Dursun Kavak’ın ablası Sibel Kavak, müşteki aileler adına yaptığı basın açıklamasında, “3 Şubat 2011’den beri acımızla, kederimizle, öfkemizle adalet mücadelemizi bir başımıza dostlarımızla sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!