6.5 milyon binayı ilgilendiren karar

Van’da, 9 Kasım 2011’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkılan Bayram Otel’in enkazında yaşamını yitiren meslektaşlarımız Doğan Haber Ajansı(DHA) Van Bürosu muhabiri Sebahattin Yılmaz ile DHA Diyarbakır Bürosu muhabiri Cem Emir’in ailelerin hukuk savaşı, dört yılı geride bıraktı.

Haberin Devamı

Aileler adalet mücadelesinde yalnız bırakılmaktan yakınıyorlar ve toplumun duyarlı olmasını istiyorlar. Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin otel sahibi Tevfik Bayram’a verilen 11 yıl 1 ay 10 günlük cezayı “eksik” bulup bozan kararında ise satır arasında kalan son derece ilginç bir ayrıntı dikkat çekiyor.
Bu ayrıntı bakın şöyle:

GÜÇLENDİRME YAPMAMAK AYRICA KUSUR

Yargıtay, Bayram’a verilen cezayı bozarken, binayı Deprem Yönetmeliklerine uygun hale getirmemeyi ve taşıyıcı sistemde güçlendirme yapmamayı “kusur” olarak nitelendirdi ve suç saydı. Böylece; oteller, iş merkezleri başta ve çok sayıda kişinin bulunduğu binalarda Deprem Yönetmeliği’ne uygun güçlendirmeme yapmak suç kriteri olarak bu karara geçti. Karar örnek niteliği taşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında Ankara’da Demetevler başta olmak üzere Türkiye çapında, risk altındaki 6.5 milyon konutu incelemeye almıştı. Karar bu 6.5 milyon binanın sahip ve müteahhitlerini yakından ilgilendiriyor ve kritik önem taşıyor.

Haberin Devamı

DÖRT YILDIR HUKUK SAVAŞI VERİYORLAR

Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından 9 Kasım 2011’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in de bulunduğu toplam 24 kişi yaşamını yitirmişti. Hepimizi yasa boğan bu olaydan sonra başta meslektaşlarımızın acılı aileleri olmak üzere aileler hukuk savaşı başlatmışlardı. Otel sahibi Tevfik Bayram’a 11 yıl 1 ay 10 gün hapis verilmişti. Ailelerin temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi kararı oyçokluğu ile bozmuştu. Eylemin ağırlığı ve ölen sayısının fazlalığı nedeniyle eksik ceza tayin edildiği sonucuna varan Yargıtay otel sahibinin eyleminin sadece binada hasar tespiti yaptırmamakla ve oteli işletmeye açmakla sınırlı olmadığını belirtmişti. Beş sayfalık karar satırbaşları ile bakın şöyle:

KONUT OLARAK İNŞAA EDİLDİ GÜÇLENDİRİLMEDİ

“Van ilinin birinci derecede deprem bölgesi olmasına rağmen statik projesi, statik hesap raporu ve zemin raporu olmaksızın 1964 yılında konut olarak inşaat tekniğine ve mevzuatına aykırı şekilde, 2011 yılında ölmüş bulunan babası M. Sıddık Bayram tarafından inşa ettirilen 1969 yılından itibaren otel olarak işletilen bodrum, 5 normal kat ve üstü çelik konstrüksiyon çatı sistemi kapatılmış bulunan kaçak teras kattan oluşan otel binasını söz konusu eksikliklerini bilmesine rağmen 1975, 1998 ve 2007 tarihli afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik hükümlerine göre yetkisi ve olanağı bulunmamasına rağmen güçlendirmediği.

Haberin Devamı

SANIĞIN KUSURU HASAR TESPİTİYLE SINIRLI DEĞİL

Otel binasının özellikle yaşı ve bulunduğu bölge itibarıyla yüksek riskli deprem kuşağında yer almasına rağmen depremden bir yıl kadar önce yaptırdığı bir milyon lirayı geçen tadilatın otel binasının taşıyıcı sistemi değil otelin iç ve dış dizaynı ile ilgili olduğu nazara alındığında sanığın kusurunun ilk deprem sonrası gerekli inceleme ve hasar tespiti yaptırmamakla bu tespitler yapılana kadar oteli kullanmakla sınırlı olmadığı.

BİNAYI GÜÇLENDİRMEMEKTEN DE KUSURLU

İnşaat ve tadilatlarında eksiklikleri bulunduğunu bildiği eski otel binasının en azından 2007 Deprem Yönetmeliği’ne uygun hale getirilmemesi binanın taşıyıcı sisteminin güçlendirilmemesi sebebiyle de kusurlu olduğunun nazara alınıp; olay nedeniyle 24 kişinin öldüğü değerlendirilerek, iki sınır arasında temel ceza belirlenirken, adalet, hakkaniyet, nesafet kurallarına uygun makul ve azami hadde yakın bir cezaya hükmedilmesi gerektiği gözetilmeden 10 yıl temel ceza tayini kanuna aykırı ve kararın bozulmasına.”

Haberin Devamı

AVUKAT ERDOĞAN: AYRICI SUÇ

Bayram Otel’de hayatını kaybeden Selman Kerimoğlu’nun yakınlarının avukatlığını yapan Övgü Erdoğan’a ise karar ne anlama geldiğini sordum. Erdoğan, karar ışığında Bayram’ın cezasının 17 yıla kadar yükselebileceğini belirterek, bakın ne dedi:
“Bayram Otel davasında, otel sahibi Tevfik Bayram’a 1. depremden sonra hasar tespiti yaptırmadan otelini işletmeye devam etmekten dolayı verilen 11 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Bozma kararında, olayda bilinçli taksirin bulunduğu ve ayrıca verilen cezanın az olduğu belirtilerek üst sınıra yakın bir ceza verilmesi gerektiğine hükmedildi. Sadece hasar tespiti yapmamaktan değil binayı deprem yönetmeliğine uygun hale getirmemek ve binayı güçlendirmemiş olmaktan dolayı da suçlu bulundu. Böylece deprem davalarında emsal olacak bir karar çıktı. Binayı deprem yönetmeliğine uygun hale getirmemek ve binayı güçlendirmemek bu kararda suç sayılmıştır.”
Şimde gözler hem yeniden yargılamayı yapacak mahkeme hem de kamu görevlilerine soruşturma izni verilmemesi kararlarının itiraz edildiği Danıştay’da.

Yazarın Tüm Yazıları