Atatürk Üniversitesi'nde ağaç kesimine mahkeme 'dur' dedi

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Üniversitesinde ağaç kesimine mahkeme dur dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 12:44

ERZURUM Atatürk Üniversitesi’nin batı kampüsünde 'yol' açmak için yüzlerce ağacın kesilmesi yargıya taşındı. Erzurum Barosu’nun başvurusu üzerine 1’inci İdare Mahkemesi üniversitede ağaç kesimine yürütmeyi durdurma kararı verdi. Öğrenci sayısında artış olduğu için yeni fakülte binalarına ihtiyaç duyulduğunu savunan üniversite yönetimi, kesme nedenleri arasında ağaçların ’estetik’ olmamasını da gerekçe gösterdi.

Haberin Devamı

Kuruluşunun 57’nci yılında olan Atatürk Üniversitesi’nin batı kampüsüne yarım asırdan bu yana dikilen çeşitli türde binlerce fidan bölgeyi adeta ormana dönüştürdü. Yıldızkent ve Dadaşkent semtlerine yakın, Güzel Sanatlar ile Eczacılık fakültelerinin arka bölümlerine düşen bölgede iddiaya göre, ’yol yapılacak’ denilerek geçtiğimiz Eylül ayında yüzlerce ağaç kesildi. Ağaç katliamına tanık olan bazı vatandaşlar Erzurum Barosu’nu arayarak Çevre ve Doğa Kurulu’ndan yardım istedi.

AĞAÇLARIN KESİLDİĞİ ALAN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / Foto Galeri

Bunun üzerine Erzurum Baro Başkanlığı adına Tevfik Haktan Avnik, İskender Ergani, Fatma Begüm Erdoğan, Zuhal Azbay, İkra Hınıslıoğlu’dan oluşan avukatlar 2 Ekim günü Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. Atatürk Üniversitesi kampüsü içinde, hukuka aykırılık teşkil eden bir idari eylem sonunda çam ve diğer türde yüzlerce ağacın kesildiğine işaret eden Baro Çevre ve Doğa Kurulu üyeleri, dava dilekçesinde, yeşil alanda yapılan ağaç tahribatının yol yapım ve genişletme çalışmaları olarak bilinmesine rağmen, asıl amacın bir kısım öğretim üyelerine dubleks konutlar yapmayı hedeflediği iddia edildi. Dünyada yeşil alanların genişletilmesi ve geliştirilmesinin sağlanmasına yönelik tedbirler, yasal düzenlemeler yapıldığına dikkat çekilen başvuruda, "Kent yaşamının boğucu ve bunaltıcı ortamının olumsuzluklarından biraz olsun insanları uzaklaştıran bu küçük ve yeşil yaşam alanlarının, davaya konu somut olayda olduğu gibi en küçük fırsatta yok edilmeye çalışılması, gerekçesi ve amacı ne olursa olsun kabul ve izah edilemez. Ağaç kesimi ve yeşil alan tahribatını ihtiva eden idari eylemin hukuka aykırılık teşkil ettiği açıkça görülmektedir" denildi.

''ESTETİK DEĞİLDİ''

Atatürk Üniversitesi adına Avukat Ahmet Yaşar Günalp ise mahkemeye gönderdiği savunma dilekçesinde üniversitenin 100 bin civarındaki nüfusu ile sürekli büyüdüğüne, bu nedenle yeni fakülte binaları yapıldığına işaret etti. Batı kampüsünde Mimarlık ve Tasarım, Açık Öğretim, Veteriner, Hukuk Fakülteleri ile Merkezi Laboratuvar, Meslek Yüksekokulu ve Araç işletme birimlerinin yer alacağının planlandığı kaydedilen dilekçede, dubleks konut yapımının kesinlikle olmadığı bildirildi. Bazı ağaçların başka bölgelere transfer edildiğinden kesilen ağaç sayısının 30-40 dolayında olduğu ifade edilen dilekçede, "Ağaçların batı kampüs çalışmalarının yapılacağı alanlar uzun yıllar öncesinde dikilen ağaçlarla örülü bir durumda olmakla beraber ağaç koruluklarının yer yer düzenli bir sistematik ve estetikte olmadığı da görülmektedir" denildi.

''AĞAÇLAR HOYRATÇA KESİLMİŞ''

Baronun başvuru üzerine dosyayı inceleyen 1’inci İdare Mahkemesi geçtiğimiz 6 Kasım günü, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabileceğine dikkati çekerek yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Yürütmenin durdurulmasıyla birlikte iptal davası açtıklarını ifade eden Baro Çevre ve Doğa Kurulu’ndan Avukat Tevfik Haktan Avnik, "Üniversite mensupları tarafından telefonla ağaç katliamı yaşandığı bilgisi geldi. Baro tarafından görevlendirildik. Geldiğimizde kesilen ağaçlar yerlerdeydi. İçler acısı bir durum vardı. Bir zamanlar bu bölgeler çam ağaçlarıyla doluydu. ’Yol yapılacak’ denilerek hoyratça kesim yapılmış. Biz bunun biraz keyfi olduğunu, kamu menfaatinin olmadığını düşünüyoruz. Üniversite 30-40 ağacın kesildiğini söylüyor. Oysa ki yüzlerce ağaç kesilmiş. Yol yapım ve genişletme olarak bahsedilse de asıl amaç öğretim üyelerine dubleks, tripleks daireler yapılacağı iddiası. Dava dilekçesinde neden kesildiği, niçin kesildiği, hangi ihtiyaçtan kaynaklı kesildiğinin cevabı verilmemiştir. Dava sürecinde bilirkişi inceleme yapacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!