MHP'li Akçay'dan Soma için soru önergesi

Güncelleme Tarihi:

MHPli Akçaydan Soma için soru önergesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 01:09

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işten çıkarılan madencilerle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in cevaplaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Haberin Devamı

Önergesinde, AK Parti Hükümeti'nin Soma'daki maden ocaklarını 2003 yılından itibaren özel sektöre kiraladığını belirten Milletvekili Erkan Akçay, "Özelleştirme, taşeronlaştırma ve rödovans gibi yanlış uygulamalar sonucu madencilik sektörü, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmış bu da maden kazalarında ciddi artışlara neden olmuştur. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'ye bağlı Eynez Maden Ocağı'nda 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında 301 madencimiz hayatını kaybetmiştir. Bu facia, madenlerdeki siyaset-işadamı-bürokrat ilişkilerini, denetim yetersizliklerini ve çalışma koşullarını gözler önüne sererken, yüzlerce eve ateş düşmüş, yüzlerce ana-baba evlatlarını, kadınlar eşlerini kaybederken, 432 çocuk yetim kalmıştır. Kaza sonrası yaklaşık 650 aile Soma'dan ayrılırken, ekonomisi madenlere ve maden işçilerine dayanan ilçede esnaf siftahsız kepenk kapatır hale gelmiştir. Soma Termik Santrali'nın özelleştirme çalışmalarına başlanması ve son olarak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin 2 bin 831 madenciyi işten çıkarması sonucu Soma'nın sosyal ve ekonomik yapısını alt-üst olmuştur" dedi.

MHPli Akçaydan Soma için soru önergesi

'MADENİN SÜRE UZATMA SÖZLEŞMESİ GİZLENDİ Mİ?'
Milletvekili Akçay, önergesinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Bakanı Taner Yıldız'dan "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, 'Soma Kömür İşletmeleri'nin çıkardığı işçileri aç açıkta ve işsiz bırakacak değiliz' demiştir. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'nin kış ayında işten çıkardığı işçilerin istihdamı konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Soma Kömür İşletmelerinin işten çıkardığı işçileri TKİ'ye bağlı kamu kurumlarında istihdam etmeye yönelik bir düzenleme yapacak mısınız? Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKİ ile Soma Kömür İşletmeleri arasındaki 5 yıllık sözleşme geçen Mayıs ayında sona ermiştir. Eynez Maden Ocağı ile ilgili olarak TKİ ile Soma Kömür İşletmeleri arasında süre uzatım sözleşmesi imzalanmadığına göre 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 vatandaşımızın hayatını kaybettiği kazadan bugüne kadar Soma Kömür İşletmeleri'nin Eynez Maden Ocağında faaliyetlerine devam etmesine neden izin verilmiştir? Yoksa iddia edildiği gibi süre uzatımı ile ilgili görüşme yapılıp, uzatımında karar kılınmış, ancak kazanın ardından bu sözleşme kamuoyundan saklanmış mıdır?" sorularına yanıt istedi.
MHPli Akçaydan Soma için soru önergesi

BAKAN ÇELİK'E İŞTEN ÇIKARTILAN İŞÇİLERE ÖDEMELERİ SORDU
Akçay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten de şu sorulara yanıt vermesini istedi:
"Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı Eynez, Atabacası ve Işıklar maden ocakları, bakanlığınız tarafından en son ne zaman denetlenmiştir? Bu denetim sonuçları nedir? Soma'daki maden ocaklarında denetim yapacak müfettişlerin İzmir Grup Başkanlığı tarafından belirlenerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirildiği, bakanlığın da bu müfettişleri değiştirmeden aynen görevlendirdiği, bu süreçte şirketlere müfettişler ve denetim tarihleriyle ilgili bilgi verildiği iddia edilmektedir? Bu iddialar konusunda bir araştırma yapmayı düşünüyor musunuz? Soma Kömür İşletmeleri, 2 bin 181 madenciyi Eynez Maden Ocağı'nda çalışma imkanı bulunmadığı gerekçesiyle işten çıkartmıştır. Bu ocakta çalışma imkanı neden bulunmamaktadır? Bu ocakta kazadan sonra iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda hangi eksikler tespit edilmiştir? Soma Kömür İşletmeleri bu eksiklikleri gidermek için herhangi bir çalışma yapmış mıdır? 301 madencimizin hayatını kaybettiği ocakta çalışan madencilere kazadan bu yana geçen 6 ay için Türkiye İşsizlik Fonu'ndan ve Soma Kömür İşletmeleri'nden maaş ödenmiştir. Soma Kömür İşletmeleri, 2 bin181'i Eynez madeninde çalışmış olan işçilerden, 650'si diğer maden ocaklarından olmak üzere 2 bin 831 madencinin iş akdini 30 Kasım 2014 tarihi itibariyle feshetmiştir. Kazanın yaşandığı Eynez Maden Ocağı'nda çalışanlara kazadan bu yana İşsizlik Fonu'ndan ve Soma Kömür İşletmelerinin TKİ'den hak edişlerinden mahsup edilmek üzere her ay iki maaş ödenmiştir. Bu maaşlar ödenmeye devam edecek midir? Eğer ödenmeyecekse, Soma Kömür İşletmeleri'nin işten çıkardığı madenciler için İşsizlik Fonundan aylık ne kadar ödeme yapılacaktır? Soma Kömür İşletmelerinin işten çıkardığı madencilere İşsizlik Fonu haricinde herhangi bir ödeme yapmayı düşünüyor musunuz?"
MHPli Akçaydan Soma için soru önergesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!