'Leyleklerin Uçuşu' kitabına 'müstehcenlik' sorgusu

Güncelleme Tarihi:

Leyleklerin Uçuşu kitabına müstehcenlik sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 10:21

Çağdaş Fransız polisiye yazarı Jean-Christophe Grangé'nin ‘Leyleklerin Uçuşu’ kitabına okulda ‘müstehcenlik’ soruşturması başlatıldı. Öğretmen ve öğrenciler sorgulandı.

Haberin Devamı

Radikal’in haberine göre; Sarıyer’deki Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi edebiyat öğretmenleri hakkında, Grangé’nin “Leyleklerin Uçuşu” adlı romanını okuma kitabı olarak tavsiye ettikleri için inceleme başlatıldı. Bir velinin dilekçesi üzerine İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün olayla ilgili müfettiş görevlendirdiği öğrenildi.

Öğretim yılı başında öğrencilerin okumaları için edebiyat eserlerini seçen “edebiyat zümresi” tarafından uygun bulunan kitap, bir velinin “müstehcenlik” gerekçesiyle şikâyette bulunması üzerine öğretmenler hakkında inceleme başlatıldı. Dilekçe okul yönetimi tarafından işleme öğretmenlerden savunma istenirken Fransız edebiyatının en önemli yazarlarından Grangé’nin Türkiye’de de çok satan kitabı da soruşturmalık oldu. Velinin kitabın 105. ve 219. sayfalarındaki bazı ifadelerden dolayı şikâyette bulunduğu, velinin dilekçesini işleme koyan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de okula müfettiş gönderdiği, öğretmenlerin ve öğrencilerin ifadelerine başvurduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Öğretmenlerin kitabı geçen üç yılda da okuma kitabı olarak öğrencilere okuttukları ancak şimdiye kadar herhangi bir şikâyette bulunulmadığı öğrenildi. Kitabı yayımlayan Doğan Kitap’ın yayın direktörü Deniz Yüce Başarır ise kitapta kaçakçılık eylemleri ve bunun etrafında gerçekleşen kanlı cinayetlerin konu alındığını belirtti. Birkaç sayfalık sevişme sahnesinin sakıncalı görülmesinin kendilerini şaşırttığını söyleyen Başarır, “Kitaplar, hayatın bir yansımasıdır” dedi. Herkesin beğenisine uygun kitap çıkarmaya çalıştıklarını söyleyen Başarır, “Öğretmenlerin seçimlerine karışmak da bizim haddimiz değil. Romanın da ana teması asla o bir iki sayfa değil. En acısı da bu” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!