Antalya şiddetli yağışa teslim

Güncelleme Tarihi:

Antalya şiddetli yağışa teslim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 07:36

TURİZM kenti Antalya, dün gece yarısı başlayan ve aralıksız devam eden sağanak yağmur ve fırtınaya teslim oldu. Valilik 5 merkez ilçede okulları bir gün süreyle tatil etti, Akdeniz Üniversitesi'nde eğitime ara verildi. Çok sayıda ev ve işyerini su bastı, bazı yollar ulaşıma kapandı. Selde mahsur kalan 100'den fazla kişi kurtarıldı. 24 saatte metrekareye düşen yağış miktarının 181.9 kilograma ulaştı.

Haberin Devamı

Antalya’da dün gece başlayan sağanak yağmur ve fırtına yaşamı felç etti. Sabaha karşı şiddetini artıran yağmur nedeniyle kriz masası oluşturan Antalya Valiliği, saat 07.00’de okulların tatil kararını duyurdu.

İZMİR'DE DE YAĞIŞ FELÇ ETTİ

Açıklamada, "Hava muhalefeti nedeniyle Antalya merkez Konyaaltı, Muratpaşa, Kepez, Aksu, Döşemealtı ilçelerinde ilkokul, ortaokul ve liseler bugün 1 gün süre ile tatil edilmiştir" denildi.

Kentte yağmur nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Ana arterlerde biriken sel suları nedeniyle yüzlerce araç yollarda kaldı. Sular altında kalan Fatih Polis Merkezi’ndeki tahliye çalışmaları sürüyor. Antalya’nın ulaşımında kritik öneme sahip bazı kavşak ve yollar, sel suları nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Haberin Devamı

İŞTE BEŞ GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNİ

Antalya şiddetli yağışa teslim

BİR KADIN SELE KAPILDI İHBARI

Antalya- Kemer karayolundaki su baskını nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanırken, Liman Kavşağı Sarısu Mevkii’nde bir kadının sel sularına kapıldığı ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve kurtarma ekipleri sevk edildi.

Antalya şiddetli yağışa teslim

ELEKTRİK VERİLEMİYOR

Antalya'da okulların tatil edilmesine neden olan şiddetli yağış nedeniyle gece yarısından bu yana kentin büyük bölümüne enerji verilemiyor.

Antalya şiddetli yağışa teslim

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ’NDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Senatosu da yağmur nedeniyle il genelinde eğitime bir gün süreyle ara verdiğini duyurdu. Üniversite çalışanlarını kapsamayan bu tatil, ilçelerdeki yüksekokullar dahil bütün üniversite öğrencilerini kapsıyor.

İTFAİYE EKİPLERİNE TAKVİYE YAPILDI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, sabah erken saatte belediyeye bağlı birimleri ziyaret ederek yağmur ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. İtfaiye Daire Başkanlığı'na gelen Başkan Türel, diğer birimlerden itfaiye ekiplerine takviye yapılması talimatını verdi.

Haberin Devamı

İTFAİYEYE 900 İHBAR YAPILDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, kendilerine öğle saatlerine kadar 900’un üzerinde su baskını ihbarı ulaştığını söyledi. İhbarlar içinde mükerer olabilceğinin vurgulayan Kısa, "Sadece Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi değil Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesindeki temizlik işçileri de teyakkuz halinde, sahada çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Ahmet Kısa, ihbarlarının özellikle merkez Konyaaltı İlçesi’nde Uncalı ve Liman mahalleri, yine merkez Muratpaşa İlçesi’nde Yeşildere ve Şarampol mahalleriyle merkez Kepez İlçesi’nde Varsak mahallesinde yoğunlaştığını söyledi.

Haberin Devamı

''100'DEN FAZLA KİŞİ KURTARILDI''

Antalya Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Fevzi Timur, yağışın özellikle Konyaaltı, Kepez ve Muratpaşa ilçelerinde etkili olduğunu söyledi.

Hürriyet, Yeşildere, Cumhuriyet, Güzelbağ, Yenigün, Sütçüler, Liman, Yıldız, Uncalı ve Siteler mahallelerinden yoğun su baskını ve araç mahsuru ihbarları aldıklarını anlatan Timur, "Çok sayıda ev ve iş yerlerinde su baskını oldu, çok sayıda araç da yolda mahsur kaldı. Yağış nedeniyle evinde, iş yerinde ya da araçta mahsur kalan 100'den fazla kişi, ekiplerimizce kurtarıldı. Halen ihbarlar gelmeye devam ediyor" dedi.

Büyükşehir, Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı belediyeleri ile DSİ ve Karayolları bölge müdürlüklerine bağlı iş makineleri ile kurtarma çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Timur, yaklaşık 150 kişilik ekibin sahada çalışma yaptığını bildirdi.

SURİYELİLERİN ÇADIRLARI SULAR ALTINDA KALDI

Timur, ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen ve Antalya'da Güzelbağ Mahallesi'ndeki çadırda kalan Suriyelilerin de kuvvetli yağıştan etkilendiğini kaydetti.

Timur, çadırları sular altında kalan Suriyelilerin Büyükşehir Belediyesi tarafından pansiyonlara ya da spor salonuna taşındığını, ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti.

DSİ KANALI TAŞTI

Kepez ilçesi Düden Caddesi'ndeki DSİ kanalının taşması nedeniyle kanalın çevresindeki 5 evi su bastı. Evde mahsur kalan Fatma Tuncar, "Kapılarımız kapalı olmasına rağmen ev suyun içinde kaldı. Dışarıya çıkamıyoruz, evde mahsur kaldık. Geceden bu yana yetkililerden yardım istiyoruz. Bütün eşyalarımız kullanılamaz hale geldi" diye konuştu.

Haberin Devamı

METREKAREYE 203,3 KİLOGRAM YAĞIŞ

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın da son 24 saatte en fazla yağışı Döşemealtı ilçesinin aldığını bildirdi.

Aydın, saat 11.00 itibariyle Döşemealtı Nebiler'e son 24 saatte metrekareye 203,3 kilogram, Döşemealtı ilçesine 137 kilogram, il merkezine ise 185 kilogram yağış düştüğünü belirtti. Serik'e metrekareye 52,1 kilogram, Korkuteli'ne 48,4 kilogram, Kemer'e 36,6 kilogram, Manavgat'a ise 13,3 kilogram yağış düştüğünü dile getiren Aydın, yağışların öğleden sonra doğu ilçelere kayacağını söyledi.

Yağışların yarın da devam edeceğini ancak bugünkü kadar etkili olmayacağına dikkati çeken Aydın, denizlerde de fırtına beklendiğini, zaman zaman rüzgarın saatteki hızının 70 kilometreye kadar çıkacağını kaydetti.

Yağıştan Muğla, Isparta ve Burdur'un da etkilendiğine işaret eden Erol Aydın, son 24 saatte Muğla merkezin metrekareye 89,4 kilogram, Marmaris'in 47,7 kilogram, Ula'nın 106,9 kilogram, Dalaman'ın 64,6 kilogram, Burdur merkezin 26,5 kilogram yağış aldığını anlattı. Aydın, Isparta merkeze metrekareye 66,4 kilogram, Uluborlu'ya 51,4 kilogram, Sütçüler'e 43,6 kilogram ve Eğirdir'e 32,8 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

Aydın, yağışlara bağlı olarak hava sıcaklığının 1 ila 2 derece düşeceğini vurguladı.

ELEKTRİKLER KESİLDİ


CLK Antalya Elektrik Dağıtım Şirketi yetkilileri, gece boyu etkili olan yağış nedeniyle bazı trafo binalarının su bastığını, bu nedenle merkez ilçeler Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı ve Döşemealtı ile Alanya'nın çeşitli bölgelerinde elektrik kesintilerinin devam ettiğini bildirdi.

Yetkililer, özellikle şehir merkezinde trafiğin aksaması nedeniyle arızalara müdahalelerin gecikebildiğini ifade etti.

Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, ilçede etkili yağış yaşandığının altını çizerek, "İlçemiz kuvvetli yağıştan etkilendi ancak şu ana kadar olumsuz bir durum yaşanmadı. Yağış nedeniyle akşam saatlerinden itibaren ilçemizde elektrik yok" dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Antalya Havalimanı Başmüdürü Osman Serdar da yağış nedeniyle zaman zaman görüş mesafesinde sıkıntılar olduğunu ancak uçak iniş kalkışlarında herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti.

Haberin Devamı

ÖĞLE SAATLERİNDE ETKİSİNİ YİTİRDİ

Antalya’da yaşamı olumsuz etkileyen yağmur ve fırtına öğle saatlerinde etkisini yitirdi. Kentte hayat normale dönmeye başlarken Konyaaltı Sahili’nde denizin rengi kızıla boyandı. Bazı vatandaşlar ise yağmurun dinmesiyle birlikte sahilde gezintiye çıktı.

YAĞIŞ MİKTARI 181 KİLOGRAM

Antalya Meteoroloji Bölge Müdürü Erol Aydın, son 24 saatte il merkezinde metrekareye düşen yağış miktarının 181.9 kilograma ulaştığını söyledi. Saat 14.00 itibariyle Döşemealtı Nebiler’e son 24 saatte metrekareye 204.4 kilogram, Serik’e metrekareye 56.3 kilogram, Korkuteli’ne 48.4 kilogram, Kemer’e 37 kilogram, Alanya’ya 33.9 kilogram, Manavgat’a 20.3 kilogram, Elmalı’ya 10.4 kilogram Akseki’ye ise 10.6 kilogram yağış düştüğünü dile getiren Aydın, yağışların öğleden sonra doğu ilçelere kaydığını söyledi. Yağışların yarın devam edeceğini ancak bugünkü kadar etkili olmayacağına belirten Erol Aydın, hava sıcaklığının 1- 2 derece düşeceğini vurguladı.

Antalya’daki enerji dağıtım işini üstlenen CLK Antalya Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilileri ise gece boyu etkili olan yağış nedeniyle bazı trafo binalarını su bastığını, bu nedenle merkez ilçeler Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı ve Döşemealtı ile Alanya’nın çeşitli bölgelerinde elektrik kesintilerinin devam ettiğini bildirdi. Yetkililer, özellikle şehir merkezinde trafiğin aksaması nedeniyle arızalara müdahalelerin gecikebildiğini ifade etti. Döşemealtı İlçesi’nde 15 saattir elektrik verilemeyen bölgeler bulunuyor.

Kepez İlçesi Düden Caddesi’ndeki DSİ kanalının taşması nedeniyle kanalın çevresindeki evler de sulan altında kaldı.

TÜREL: AÇIKTA BIRAKMAYACAĞIZ

Antalya’yı etkisi altına alan şiddetli yağış nedeniyle görevlilerden bilgi alan Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, metrekareye 200 kilogram yağmur düştüğünü belirtti. Yağışın daha çok Antalya kent merkezini etkilediğini belirten Türel, şöyle dedi:

"Ekiplerimizi derhal gece yarısından itibaren takviye ettik. İtfaiye Daire Başkanlığımız ve ASAT Genel Müdürlüğümüz bütün ihbar gelen noktalarda seferber oldu. Metrekareye 200 kilogramlık bir yağış, oldukça şiddetli bir yağış. İstanbul’da sel felaketinde maalesef vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği süreçte, metrekareye düşen yağmur miktarı 45 kilogramdı. Antalya’ya düşen bunun neredeyse 4 katı. Şükürler olsun can kaybı söz konusu değil."

Yapılan yağmur suyu kanalları sayesinde ana arter, bulvar ve yer altı kavşaklarında su birikmesinin söz konusu olmadığını açıklayan Türel, ara sokaklarda bazı sıkıntılar bulunduğunu, onlara da vakit kaybedilmeksizin müdahale edildiğini söyledi.

Başkan Menderes Türel, aşırı yağıştan etkilenerek evleri hasar görenlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından misafir edileceğini belirterek şöyle konuştu: Bazı engelli vatandaşlarımızın su baskını nedeniyle mağdur olduğunu tespit ettik. Onları Büyükşehir Belediyemizin imkanları ile misafir edeceğiz. Evi yaşanamaz hale gelen vatandaşlarımızla ilgili de arkadaşlarımıza talimat verdim. Bu konuda ihtiyacı olan, gerçekten fakir fukara dediğimiz vatandaşlarımızın; geçici olarak gerekirse mahallesinde kiralayacağımız otel, pansiyon gibi konaklama ünitelerinde misafir edilmeleri için gerekli tedbirleri de bir taraftan alıyoruz.

Böylelikle hiçbir vatandaşımızı aç açık bırakmadan sokaklarda bırakmadan bu felaketi en iyi şekilde atlatmış olacağız. Önemli bir sel tehlikesi ve can kaybı yaşamaksızın bu afeti en az hasarla atlatacağımızı düşünüyorum.". Saat 14.00 itibariyle Döşemealtı Nebiler’e son 24 saatte metrekareye 204.4 kilogram, Serik’e metrekareye 56.3 kilogram, Korkuteli’ne 48.4 kilogram, Kemer’e 37 kilogram, Alanya’ya 33.9 kilogram, Manavgat’a 20.3 kilogram, Elmalı’ya 10.4 kilogram Akseki’ye ise 10.6 kilogram yağış düştüğünü dile getiren Aydın, yağışların öğleden sonra doğu ilçelere kaydığını söyledi. Yağışların yarın devam edeceğini ancak bugünkü kadar etkili olmayacağına belirten Erol Aydın, hava sıcaklığının 1- 2 derece düşeceğini vurguladı.

Antalya’daki enerji dağıtım işini üstlenen CLK Antalya Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilileri ise gece boyu etkili olan yağış nedeniyle bazı trafo binalarını su bastığını, bu nedenle merkez ilçeler Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı ve Döşemealtı ile Alanya’nın çeşitli bölgelerinde elektrik kesintilerinin devam ettiğini bildirdi. Yetkililer, özellikle şehir merkezinde trafiğin aksaması nedeniyle arızalara müdahalelerin gecikebildiğini ifade etti. Döşemealtı İlçesi’nde 15 saattir elektrik verilemeyen bölgeler bulunuyor.

Kepez İlçesi Düden Caddesi’ndeki DSİ kanalının taşması nedeniyle kanalın çevresindeki evler de sulan altında kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!