Öcalan’ın taslağını görüştüler

Güncelleme Tarihi:

Öcalan’ın taslağını görüştüler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 01:39

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile DTK Eşgenel Başkanı Hatip Dicle’nin katılımıyla genişleyen HDP’nin İmralı heyeti “Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı” adlı programını değerlendirmek üzere bir araya geldi. Başbakanlık’ta gerçekleşen buluşma yaklaşık iki saat sürdü.

Haberin Devamı

TEKRAR BULUŞACAĞIZ

Toplantının ardından görüşmeye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Taslak üzerinde karşılıklı olarak değerlendirmelerde bulunduk. Belirli önerileri, mutabık kalınıp kalınmadığı konuları tartıştık. Bir görüşme yaptıktan sonra Kandil’de KCK yetkilileriyle ziyaret gerçekleştireceğiz, DTK Eş Başkanı Sayın Hatip Dicle’nin katılımı ile. Gelinen aşamayı parti kurullarımızla bir değerlendirmede bulunup, tekrar Sayın Yalçın Akdoğan ile görüşme yapacağız” diye konuştu. Önder, “Hükümetin taslaktaki bazı başlıklara karşı çıktığı” yönündeki sorulara ise “Bu aşamada değiliz, madde madde ‘Şuna mutabıkız, şuna karşıyız’ gibi bir durum yok. Bu aşamaya gelmiş değiliz. Genel yaklaşımlarımızı, sürecin takvimlenmesini, takvimlenme esaslarını karşılıklı görüşüyoruz” yanıtını verdi. “Hükümetle ikinci görüşme ne zaman yapılacak?” sorusuna da “Bir iki gün içinde iki ve belki bir üçüncü görüşmeyi yapacağız. Şu ara yoğun bir görüşme trafiği yaşanacak” karşılığını verdi. Önder, İmralı heyetinin genişleyeceği bilgisini de paylaştı. Önder şöyle konuştu: “Kamu düzeni, meselesine hükümetin baktığı yerden bakmıyoruz. Hükümetin baktığı yer son derece sorunludur. Kavramsal olarak bizimle hükümetin baktığı yer de aynı değil. Farklı düşüncelere sahibiz, aynı düşüncelerde olan insanlar zaten müzakere yapmazlar. Hükümet asayiş sorunu gibi bakıyor. Biz baktığımızda arkasında bir sürü tarihsel gerçeklik görüyoruz.”
HDP Parti Meclisi de pazar günü toplandı. Toplantının dün açıklanan Sonuç Bildirgesi’nde “Gerekli müzakere mekanizmaları ve yasal altyapısı oluşturulmaksızın, çözüm süreci ilerletilemez. O nedenle, çözüm ve barış süreci açısından AKP’nin sınırlarını, keyfi davranışlarını ve zaaflarını görerek, iktidarı adım atmaya zorlayan politikalar geliştirmek, müzakere ile mücadeleyi birlikte sürdürmek büyük önem taşıyor” denilmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

MUHALEFET DE KATILMALI

Bildirgede, “AKP, amaçladığı mutlak iktidardan vazgeçmedikçe veya demokratik toplumsal mücadeleyle bundan geri döndürülmedikçe, kendi başına demokratik bir çözüm iradesini ortaya koyması mümkün değildir... Meclis’te sayısı itibariyle anamuhalefet durumunda olan CHP de dahil olmak üzere muhalefet güçlerinin sürece katılımını sağlamak büyük önem taşıyor. Çünkü Kürt sorununun siyasal çözümü, Türkiye’nin bütününe şamil köklü ve radikal bir demokratikleşmeyi gerektiriyor” değerlendirmesine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!