Dev şirketlere Sayıştay denetimi

Güncelleme Tarihi:

Dev şirketlere Sayıştay denetimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 21:54

ANAYASA Mahkemesi’nin, Sayıştay’ın kamu payı yüzde 50’den az olan şirketlerde denetim yapmasını engelleyen yasa maddesini iptal etmesi, yeni bir tartışmayı da başlattı.

Haberin Devamı

Başkentte başta Türk Hava Yolları ve Türk Telekom olmak üzere dev şirketler için Sayıştay’ın denetim yapmasının yolunun açılıp açılmadığı tartışılıyor. Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz hafta yapılan toplantısında CHP’nin Sayıştay kanununun 4. maddesiyle ilgili yaptığı başvuru da değerlendirildi. Söz konusu maddeye göre Sayıştay’ın denetim alanı, “merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumları, mahalli idareler, sermayesindeki kamu payı doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50’den fazla olan anonim ortaklıklar ve diğer kamu idarelerini” kapsıyor. Mahkeme bu maddedeki “yüzde 50’den fazla” ifadesini iptal etti, aynı zamanda yürütmenin durdurulması yönünde de karar da verdi. Böylece kamu payı yüzde 50’den az olan şirketlerle ilgili mahkeme kararının hemen uygulamaya girmesinin yolu açıldı.

DENETLEYEBİLİR

Söz konusu karar Türk Telekom ve Türk Hava Yolları’nı yakından ilgilendiriyor. Oger Telekom’un yüzde 55’ine sahip olduğu Türk Telekom’da, yüzde 30 oranında da Hazine Müsteşarlığı’nın payı bulunuyor. Türk Telekom’un yüzde 15’i ise halka açık nitelikte. Türk Hava Yolları’nda ise hisselerin yüzde 50.88’i halka arz edilmiş durumda;yüzde 49.12’si ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesinde. Ankara’da bu iki önemli şirketin denetim kapsamına alınıp alınmayacağı tartışmasıyla ilgili olarak yetkililer, “Bu tamamen Sayıştay’ın inisiyatifine kalan bir konu” yanıtını veriyor. Buna göre maddenin iptal edilmiş olması, Sayıştay’ın denetimini zorunlu kılmıyor, ancak Sayıştay iptal sonrası yasa maddesinin yeni durumunu yorumlayarak bu şirketler için de
denetleme yapma yetkisini kullanma yolunu tercih edebilir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!